Auguszta
4 °C
22 °C

Márványpalotában élnek a Dinamo futballistái

2005.05.14. 10:00
A honfoglalásra siető magyarok kijevi emlékoszlopától pár kilométerre építette fel gigantikus edzőtáborát a Dinamo Kijev elnöke, Igor Szurkisz. A közel négymilliárd forintért épített létesítménybe külön engedéllyel lehet bejutni, de a szakvezető, Szabó József segítségével az Index körbejárta a pazar létesítményt. Az orvosi háttér lenyűgöző, a NASA-tól is vásároltak műszereket, a sérültek gyógyulási idejét megfelezték, ha kell, grönlandi klímát is előállítanak fedett, eredeti nagyságú edzőpályájukon.
Koncsa-zaszpa. Máshol semmitmondó név, Ukrajnában viszont a félve tisztelt, már-már misztikus szentély, mert ide nem tévedhet be akárki. Koncsa-zaszpán, Kijev központjától tizenöt percnyire, elzártan készül fel a Dinamo Kijev soros mérkőzésére, idilli nyugalomban, négyhektárnyi fenyőerdő közepén.

Sevcsenko menedzsere Lobanovszkij szobránál várt


Középen Szabó József, tőle jobbra Varga Sándor
A három éve elhunyt edzőlegenda, Valerij Lobanovszkij nevére átkeresztelt Dinamo-stadion előtt találkozunk Andrij Sevcsenko menedzserével, Varga Sándorral, hogy megbizonyosodjunk róla, tőlünk Keletre is imádják a futballt, és nem is keveset áldoznak érte.

"Beszél itt valaki magyarul, kérem?" - kérdéssel érkezik a megbeszélt találkozóra a kárpátaljai Visken született menedzser az egykori mester szobrához, aztán gyorsan megbeszéljük a Milan hétközi Bajnokok Ligája-meccsét, szerencséjét, majd autóba pattanunk, és irány a "baza".

A valaha Mészöly Kálmán mellett a szaúdi válogatottnál is ténykedő Varga rögtön meg is ragadja az alkalmat: pár kilométernyi autózás után megállunk, és megmutatja a honfoglalásra igyekvő magyarok tiszteletére Kijev egyik külvárosában állított emlékművét.

Gigantikus autópark

Újabb néhány kilométer után már távolról lehet látni néhány edzőpályát, majd a szigorúan őrzött komplexum kapuja kitárul, behajtunk. A parkolóban a játékosok milliós autói állnak - Szabolcs Tamás kolléga egyébként tekintélyt parancsoló hatos Mazdája csak szerénykedik a Mercedesek és a dzsipek között -, a létesítmény igazgatója pedig már vár bennünket.

A futballmenedzser tolmácsként működik tovább, hogy sikerüljön szót érteni Mihail Matkovszkijjal. Felliftezünk a hatodik emeletre, az igazgató pedig az edző, Szabó József parancsára végigvezet bennünket a szerinte Európában, de még a világon is egyedülálló "edzőtáborban". Gyorsan el is kell felejteni, itthon mit látunk, hogy néha még mosószerre sincs pénz, a penészes falakról és visszataszító zuhanyzókról nem is beszélve.

A fürdőköpenytől a szökőkútig

Az épület tiszta márvány, az 1997-re elkészült komplexumra húszmillió dollárt, vagyis 3,9 milliárd forintot költött a tulajdonos, Igor Szurkisz. A fürdőköpenytől a szökőkútig mindenhol ott a csapat címere, hogy mindenki tudja, ez a Dinamo birodalma.

Matkovszkij igazgató ismét a liftbe tereli a delegációt, az öltözéke kifogástalan, és nem az ortodox húsvét miatt, ő mindig öltönyben van, noha hétköznap be sem teheti újságíró a lábát a "bázára".

A hatodik emeleten rögtön a taktikai értekezletre kialakított helyiségbe megyünk, a tábla ismert. A falon Lobanovszkij mester tanítása arról, hogy a különböző posztokon játszó játékosoknak hányszor kell minimálisan labdába érnie egy edzésen. A legendás tréner alapelvei szintén ott olvashatóak, és ezt valamennyi Dinamo-játékosnak el kell sajátítania, ha ebben a közegben akar maradni.

Lobanovszkij szobája nem tárult ki

Mint az összes szinten, a hatodikon is mozgásérzékelő figyel a folyosókon. A 609-es szoba a csapatot irányító Szabó Józsefé, aki a szovjet válogatottal negyedik volt a '66-os világbajnokságon - épp a brazilokat verő magyarokat ejtették ki a nyolc között -, és a '72-es olimpián bronzérmes csapat is elképzelhetetlen volt nélküle.

Az 510-es szoba lakója Lobanovszkij volt, azóta senki sem költözhetett be oda - tiltott terület, előttünk sem tárul ki az ajtó. Erre a szintre járnak gyúrni a játékosok, az edzésprogramok személyre szabottak, erre külön edző figyel, és hogy biztosan zavartalan legyen a munka, száz gépen lehet erősíteni.

Magaslati levegőn gyógyítják a sérülteket


A csodaszoba, magaslati levegővel
Egy szinttel lejjebb az orvosoké a terep, Matkovszkij a műtőnél félreérthetetlen karjelzésekkel mutatja, eddig és ne tovább, mert a steril környezetbe nem rondíthatunk bele. Mint kiderült, kisebb a műtéteteket, szalag- és izomproblémák kezelését a helyszínen végzik, emiatt nem kell a városba menni. A középpályás Oleg Guszevet épp most hozzák rendbe, így egy gyors kézfogás, és pár biztató szó után már megy is vissza a szobába.

A télikert után abba a szobába megyünk, ami "maga a csoda". Itt ugyanis a frissen műtött betegek gyorsabban regenerálódhatnak, felépülésüket negyven százalékkal gyorsíthatja meg a magaslati, vagyis oxigénszegényebb levegő. "A bolgár Peevet Németországban műtötték, és felépülésére jó esetben is egy évet adtak az ottani orvosok. Peev eleinte csak beült ebbe a szobába, később itt futott, súlyzózott, majd fél év múlva már a pályán volt" - árulta el Matkovszkij. Itt tehát még a sérültnek is élvezetes az élet, akkor is, ha aranykalitkában érzik is magukat.

Sevcsenko, a biliárdbajnok

A harmadikon lévő masszázsszobákban három gyúró dolgozik, a játékosok közül mindenkinek van állandó segítője. Itt vannak azok a csodagépek is, amelyek a NASA-tól érkeztek, és amelyekkel a futballisták erőállapotát mérik fel.

A másodikon már jut idő a szórakozásra is, de a pingpongasztal korántsem annyira közkedvelt, mint a biliárd, és kivált az orosz biliárd. "Nagy országnak, nagy asztal dukál" - utal az igazgató a kétszeres nagyságú asztalra.

Vargától azt is megtudjuk, az aranylabdás Sevcsenko nyerte általában a partikat, aki nem mellékesen kiválóan golfozik és szinte bizonyos, ha abbahagyja a játékot, kipróbálja magát a golfpályán. "Ott sem lehet rosszul keresni" - jegyzi meg a menedzser, aki Szerhij Rebrovot a Tottenhambe, míg Luzsnyijt az Arsenalba irányította.

A Manyezs, az utolsó csoda


Háttérben a Manyezs
A földszinti uszodában véletlenül nyitva hagyjuk az ajtót, az igazgató azonban figyelmes, gyorsan be kell húzni, különben harmincegy fok alá csökken a hőmérsáklet, és ez szigorúan tilos. Az uszoda mellett van állószolárium, ha valaki nem lenne elégedett a külsejével, változtathat, a többféle szauna már természetesnek tűnik. Az étteremben százféle ételt szolgálnak fel, mindenki azt választja, amit csak akar, nincs előírt étrend. Aki megcsömörlött a kaviártól, válthat lazacra.

A bemutató véget ért, a "manyezsről" viszont még nem ejtettünk szót. Ez az épület az újabb csoda. Csoda - egymillió dollárért. A csarnok egy szabályos méretű futballpályát rejt magában, és ha a Dinamo Norvégiában játszik Bajnokok Ligája-meccset, akkor az ottani időjárást - hőmérsékletet és páratartalmat - könnyen előidézik, egy nap sem kell hozzá. De akkor sem jönnek zavarba, ha egy hét múlva Madridban lép fel a csapat, mert pár óra alatt képesek átállni az ottani klímára is. A szakvezetőnek így sokkal egyszerűbb tesztelni a tanítványait, és Szabó József ezt rendre meg is teszi. A "manyezs" viszont még előttünk sem tárult fel.

Nagy csaták várhatók még

A komplexum felbecsülhetetlen értékű, és vélhetően egyre drágább lesz. Talán emiatt is vetett szemet klubra a decemberi választások után az új kormány, és töretlenül hisz a reprivatizációban.

Sanyargatják is a klubot, a tulajdonost törvénytelen részvényügyletekkel gyanúsítják, és zárolták az egylet számláit. A helyzet így feszült a klub és Julia Tyimosenko kormányfő helyettese, Oleg Ribacsuk között, alighanem még nagy csaták lesznek közöttük.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.