Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

'Biztos, hogy üzletelni fognak velem'

2005.05.30. 20:43
A magyar válogatott és az angol élvonalból kiesett Crystal Palace kapusa, Király Gábor nem tudja mennyi az ára, de felkészült arra, hogy klubja értékesítheti. Érzése szerint jól döntött, amikor a londoni csapat ajánlatát fogadta el tavaly nyáron. Az Indexnek bevallotta, ha a helyzet úgy kívánja, akkor az egyik tétmeccsen a labdát a kapufának vágva indítja a hátvédet.
A magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Király Gábor tavaly nyáron szerződött a német Herthától az angol első osztályba feljutott Crystal Palace-hez, és a szezon első hat mérkőzésén nem jutott szóhoz. Akkor az argentin Speroni védett helyette, utána viszont kimozdíthatatlan lett a kapuból, a folytatásban valamennyi mérkőzésen a gólvonalon állt, és bravúrjai fontos pontokhoz segítették a Premiershipből végül kiesett Crystalt.

Nem bánja, hogy nem a Liverpoolt választotta

A Crystal Palace-nek az utolsó két forduló előtt a saját kezében volt a sorsa, de hazai pályán a rendes játékidő utáni hosszabbításban nem tudta megőrizni 2-1-es előnyét a Southampton ellen, míg a zárókörben a Charlton otthonában tíz perccel a vége előtt kapták az egyenlítő találatot. (2-2 lett az az összecsapás is.) Iain Dowie csapata így búcsúra kényszerült, a magyar kapus azonban egyáltalán nem biztos, hogy elhagyja a londoni együttest.

"Már az utolsó forduló előtt megkaptuk a következő szezon előtti edzéstervet, hogy mindenki tudja, mikor kell ismét a klub rendelkezésére állnia. Jól érzem itt magam, feltétlenül helyes döntést hoztam, amikor ide szerződtem" - mondta az Indexnek a kapus, akit a Bajnokok Ligája győztes Liverpool is csábított az idény előtt.

Második a kapusok ranglistáján

Hozzátette, nem sokszor gondolt arra, mi lett volna, ha liverpooliak ajánlatát fogadja el. "Mindent ugyanígy tennék, ha most kellene döntenem. Ez egy igazi, komoly, a személyiségemet megmozgató kihívás volt" - hangsúlyozta.

Király kiérdemelte a liga második legjobb kapusának címét, csak a Chelsea-t erősítő cseh Petr Cech előzte meg a rangsorban. "A kapura tartó lövések több mint nyolcvankét százalékát sikerült hárítani, ezzel léptem a második helyre. Volt néhány elkerülhető gólunk, lehettem volna első is, mint második bundesligás évemben, de ezen már kár töprengeni, mint a kiesésen is" - közölte.

Butik helyett sportközpont
Király Gábor Szombathelyen létesített sportközpontja május huszonnyolcadikán volt kétéves, és a kapus egy gálameccset is rendezett az évfordulóra. "Meg sem fordult a fejemben, hogy butikot vagy vendéglőt vegyek, és a patriotizmusom miatt kézenfekvő volt, hogy Szombathely lesz a célpont, ahová profi karrierem után valószínűleg visszatérek, és az öreg napjaimat ott töltöm" - vallotta be az Indexnek korábban a kapus. Kiemelte, nem tartja fontosnak a létesítmény létrehozására szánt pénzt - "felesleges számokba bocsátkozni" -, illetve az éves költségvetést, mert sokkal lényegesebb, hogy lehetőséget kínál a fiataloknak a sportra. "Tenni akartam valami nagyon hasznosat szülővárosom polgáraiért" - jelentette ki. Az újperinti központban a futball mellett kosarazni, teniszezni is lehet, konditermet szintén találunk benne.

Király felkészült arra is, hogy a klub minél jobb áron próbálja meg értékesíteni, de az áráról nem tudott véleményt formálni, mondván, ez nem is az ő dolga. Úgy véli viszont, az értékének jót tett ez az idény.

Ötmillió eurót utasított vissza a Hertha BSC

"Két éve, amikor még egyéves szerződés kötött a Herthához, az Arsenal két és félmillió eurót (630 millió forintot) kínált értem, de Dieter Hoeness öttel többet kért. Az Arsenal megduplázta az első összeget, vagyis ötmillió eurót is megértem volna nekik, de a Hertha csak félmilliót engedett. Így az üzlet kútba esett, végül ingyen szerzett meg a Crystal. Az eddigi tapasztalataim szerint Angliában biztosan túladnak rajtam, biztosan üzletelni fognak velem, ha olyan kérő érkezik, mert itt a játékosok akarata korántsem számít. Ha viszont maradok, akkor sem leszek boldogtalan, mert megszerettem a várost, a klubot, a szurkolókat, és a nézőszámunk aligha fog jelentősen visszaesni" - nyilatkozott a még három és fél éves szerződéssel rendelkező hálóőr.

A kérőiről egyelőre nem mondott konkrétumokat, de a menedzserével napi kapcsolatban van. Az angol lapok szerint télen az Arsenal érdeklődött iránta, és más neves csapatok is szívesen látnák soraikban.

Bosszantó a mezhelyzet

Király beszámolt arról is, a klubnak van néhány magyar bérletese is, akik rendszerint kijárnak a találkozókra. A meze is jól fogy, az ajándékboltban általában nem tud hozzájutni, még akkor sem, ha előre szól, hogy kellene neki. "Kicsit bosszant is, mert haza kellett volna vinnem a trikókat" - jegyezte meg.

A bajnokságot értékelve kifejtette, tetszik neki a mérkőzések nyíltsága, hogy mindvégig harcolnak a játékosok, ugyanakkor általában egyedül igyekeznek megoldani a helyzeteket, és emiatt nem veszik észre, ha egy játékostárs kedvezőbb pozícióban várja a labdát. "Torghelle Sanyi meg is szenvedte ezt a felfogást, rendre nyugtatgatnom kellett, hogy nem szándékosan nem passzolnak neki, hanem a képzetlenségük miatt" - foglalta össze.

Gera átalakította stílusát
"Nagyon örülök Gera Zoltán sikereinek, fantasztikus, amit elért, kár, hogy a Crystal Palace nem tudta megszerezni a nyáron. Vele több esélyünk lett volna a bennmaradás kiharcolására. Remekül alakította át stílusát, itt hagyják kiélni improvizációs készséget, ami az átlag fölé emelte. Van kellemesebb érzés, mint ellene pályára lépni" - értékelte Király Gábor Gera idényét. A West Bromwich amúgy másfélmillió fontot utalt át a játékosért, a Palace ennél kevesebbet kínált, így szerződött a birminghami alakulathoz a válogatott kapitánya.

Felvetésünkre, miszerint megfordult-e már a fejében régi titkos vágya, amit még Berlinben határozott el, hogy a kapufára hajítva a labdát indítja a hátvédét, nemmel válaszolt. "Errefelé nem is volt téma ez eddig, míg Berlinben rendre erről tudósítottak az újságok. A Hamburg elleni 6-1-es győzelmünkkor szembe is fordultam a kapuval, mire elhalkultak az eksztázisban lévő szurkolók, de meggondoltam magam. Úgy döntöttem, tét nélkül nincs értelme" - magyarázta. Király szerint, ha a helyzet úgy kívánja, akkor Angliában bemutatja az attrakciót, nem riad vissza tőle.

Az Arsenalt volt a legnehezebb ellenfél

A magyar válogatott kapusának stílusa, helyezkedése minimálisan alakult át a Premier League-ben, de néha rákényszerült a változtatásra, hiszen Angliában nem ritkán a védője akadályozta a gólvonalon, mint a már említett Southampton elleni meccsen történt.

Király legnehezebb ellenfélként az Arsenalt jelölte meg, mert a legkiismerhetetlenebb játékosok azt a csapatot alkotják. Kedvenc védése nem volt, valamennyi meccsében talált azonban pozitívumot, még ha többször öt gólt is kapott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.