Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Ibrahimovics kilőtte a futballválogatottat a vb-ről

2005.09.07. 22:55
Hiába játszott jól, sőt, világklasszisokkal felálló ellenfelénél is jobban a magyar futballválogatott, Lothar Matthäus együttese a hosszabbításban kapott bombagóllal vereséget szenvedett Svédországtól a szerdai, budapesti vb-selejtezőn. Ezzel eldőlt, a nemzeti csapat nem lesz ott a 2006-os németországi világbajnokságon.
A meccs képei

Egy hosszabbításban esett góllal bukott el a svédek ellen a magyar futballválogatott, így elúsztak a világbajnoki esélyei.

Lothar Matthäus szövetségi kapitány változtatott a győztes csapaton, Halmosi Péter került a kispadra, helyette a 4-0-ra legyőzött Málta ellen meglepetésre nem kezdő Huszti Szabolcs kapott lehetőséget a Svédország elleni szerdai futballvilágbajnoki selejtezőn.

Horvát botlás Máltán

A magyar válogatottnak csak a győzelem volt elfogadható a világbajnoki remények életben tartása érdekében, míg a vendégek nagy esélyt kaptak, hogy a csoport élén végezzenek, és egyenes ágon kvalifikálják magukat a németországi vb-re. Az eddig élen álló Horvátország ugyanis csak 1-1-es döntetlenre volt képes Máltán.

A vendég svédek kezdték jobban a mérkőzést, az első negyedórában elsősorban Ibrahimovics volt kezdeményező a skandinávoknál. Igazi gólhelyzetig nem jutottak, de inkább a magyar térfélen zajlott a játék.

Gyorsan ellaposodott

A döntetlen igazságosabb lett volna, Matthäus sokkban
"Nagyon jó meccset játszottunk. A magyarok támadó szellemben léptek pályára, ahogy azt vártuk, ezért nekünk kiegyensúlyozottan és türelmesen kellett futballoznunk, s végül ez egy világklasszisunk villanása révén eredményre vezetett. A döntetlen igazságosabb lett volna, ugyanakkor a második félidőben ellenfelünknek már csak kontrákból voltak lehetőségei, s akkor már kontrolláltuk a mérkőzést" - értékelt az európai 8. selejtezőcsoport élére ugrott svédek kapitánya Lars Lagerbäck.

"Még mindig sokk alatt vagyok. Köszönetet szeretnék mondani a játékosoknak és a szurkolóknak, mert azt hiszem, mindenki nagyszerű meccset élt át, csak sajnos nem megfelelő eredménnyel. Még mindig túl sok lehetőség kell nekünk a gólhoz. A csapat hozzáállása megfelelő volt, így nem érheti kritika. Büszke vagyok az együttesre" - nyilatkozta Matthäus a meccs utáni sajtótájékoztatón.
Negyedórát kellett várni az első nagy magyar helyzetre: Bodnár futott el a jobboldalon, beadott, úgy tűnt, rövid a passza Huszti Szabolcsnak, aki tizennégy méterről kapásból lőtt, a középre tartó kísérletet Isaksson nagy bravúrral védte.

A félidő közepére leült kissé a mérkőzés, igaz ehhez az ítéleteivel a folyamatos játékot ellehetetlenítő Farina játékvezető is hozzájárult.

Nagy helyzetek a szünet előtt

A félidő hajrájára felélénkült a játék, előbb Aleksandersson lőtt alig mellé, aztán a magyar oldalon Torghelle Sándor jól futott le az alapvonalig, a visszalőtt labda nagy helyzetet teremthetett volna, de Hajnal Tamás elől tisztáztak. A utolsó öt perc még izgalmasabb volt, Henrik Larsson fejelhetett öt méterről, majd Bodnár László huszonkettőről lőtt nagyon nagy erővel, Isaksonnak kellett védenie a középre tartó labdát. A lefújás előtt Gera Zoltán ívelt oldalról, éles szögből kapura - szép mozdulat volt, alig centikkel ment mellé, igaz, egy svéd védő a kapufa mellett számított a kísérletre.

Az első félidő életben tartotta reményeinket, de úgy tűnt, a kapitánya szerint a győzelemért érkezett svéd csapat nem a legnagyobb elánnal vetette bele magát a szerdai meccsbe.

Nem fáradt a magyar csapat

A folytatás sokkal inkább hasonlított az első negyvenöt perc lapos periódusaira. A svédek játszottak inkább mezőnyfölényben, de igazi helyzetekre nem tudták váltani ezt. Majdnem húsz perc kellett az első gólt ígérő magyar megmozdulásig, Huszti ötösről leadott lövésébe nyúlt bele a védő Teddy Lucic.

A meccs képei

Küzdelmes, játék nélküli meccs, szokták ilyenkor kínból írni a sportlapok. Úgy tűnt, a svédek kényelmesek, a legnagyobb sztárt, a Barcelonában játszó Henrik Larssont például az újpesti Vanczák Vilmos tudta kikapcsolni. Az is lehet, hogy igazat mondott a Juventusban futballozó Zlatan Inrahimovics, aki szerint sokat kivett belőlük a bolgárok ellen 3-0-ra megnyert szombati találkozó.

A félidő közepén élénkült a magyar csapat játéka, nagy helyzeteket mégsem eredményezett az új lendület.

Torghelle a Málta elleni mérkőzéshez hasonlóan az esetek jelentős részében lesen volt, Gera Zoltán nem tudott látványos teljesítménnyel kirukkolni.

A magyar csapat azonban folyamatosan előre játszott, kifejezetten dicséretes volt, hogy Hajnalék a hajrában sem fáradtak, az utolsó percig hajtottak. A középpályások többször is a kapura törhettek, de Hajnal és Böőr ígéretes kísérlete is elhalt a svéd védőkön.

Az utánpótlás csapat is kikapott
A nagycsapathoz hasonlóan az utánpótlás válogatott is 1-0-ás vereséget szenvedett Svédországtól, az Üllői úton rendezett Európa-bajnoki selejtezőn. Holmén révén hamar vezetést szereztek a svédek, a magyar válogatott két percen belül egyenlíthetett volna, de Takács kapáslövése a felső kapufán csattant. A folytatásban a svédek átvették az irányítást és elsősorban a bal szélen gyakran a magyar védők mögé kerültek. A második 45 percet lendületesen kezdte a magyar együttes, de pár perc elteltével ismét a svédek kerültek fölénybe. A 76. percben Larsson kiállítása után a svédek átengedték az irányítást, de a szervezetten védekező vendégegyüttes ellen a magyarok nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani.

Magyarország-Svédország 0-1 (0-1)
Üllői út, 300 néző, v.: Chirchetta (svájci)
gólszerzők: Dahlberg (9.)
kiállítva: Larsson (76.)

Ibrahimovics eldöntötte

A keveset mutató svédek mégis elérték, amiért jöttek és elütötték a magyar válogatottat a vb-re jutástól. Zlatan Ibrahimovics a vb-selejtező-forduló találatát szerezte, már a hosszabbításban. A bosnyáknak született világklasszis a tizenhatos szélén Gyepes mellett tolta meg a labdát és jobb külsővel hihetetlen gólt lőtt. Király nem akarta elhinni, hogy a lövés befért a kapujába: 0-1. Esély már nem maradt az egyenlítésre.

Marad Mexikó

A mérkőzésben valóban nem volt benne a magyar vereség, de a 0-1-el a matematikai esély is elszállt a még pótselejtezőt jelentő második hely megszerzésére. A futballválogatott 1986 óta nem jutott ki nagy világversenyre.

Matthäus kiakadt

Az indulatait néha nem fékező Lothar Matthäus az RTL Klubnak nyilatkozott a mérkőzés után és játékosai dicsérete után azt mondta, "mi voltunk a jobbak, de egy kibaszott (fucking) gól döntött."

Jegyzőkönyv
Magyarország-Svédország 0-1 (0-0)
Puskás Ferenc Stadion, 22 000 néző, v.: Stefano Farina (olasz)
Magyarország: Király Gábor - Juhász Roland (Gyepes Gábor, a szünetben), Éger László, Vanczák Vilmos - Bodnár László, Böőr Zoltán (Halmosi Péter, 87.), Takács Ákos, Hajnal Tamás (Kerekes Zsombor, 90.), Huszti Szabolcs - Gera Zoltán - Torghelle Sándor
Svédország: Andreas Isaksson - Alexander Östlund, Olof Mellberg, Teddy Lucic, Christoffer Andersson - Tobias Linderoth - Christian Wilhelmson (Mattias Jonson, 82.), Fredrik Ljungberg, Niclas Alexandersson - Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic (Marcus Allba:ck, 93.)
Gólszerző: Ibrahimovic (91.)
Sárga lap: Takács (8.), Böőr (9.), Torghelle (80.), illetve Östlund (33.), C. Andersson (35.)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.