Ágnes
-13 °C
0 °C

Matthäus: Nem rajtam múlik, maradok-e

2005.09.19. 13:03
A futballválogatott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus szerint húsz éve nincs koncepció a magyar labdarúgásban, ami jól érzékelhető a szerződéshosszabbítása körül kialakult helyzeten is.
Elmarad a sportnapilapban napok óta beharangozott nagy kitálalás: Lothar Matthäus hétfőn az MTI-nek nyilatkozva nemcsak a magyar futball és vezetői, de a Nemzeti Sport szerkesztői ellen is kirohanást intézett.

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, a magyar labdarúgásnak húsz éve nincs szakmai koncepciója, amely alapján működne a sportág Magyarországon. A német szakember szerint ez jól látszik a szerződéshosszabbítása körül kialakult helyzetben is, melyben szerinte nem az ő személye a fontos.

Matthäus kontra U-17-es vb

Matthäus az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, szerinte nem az a fontos, mi lesz az ő sorsa, hanem az, miért nem gondolt az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vezetősége már korábban arra, hogyan oldják meg a kapitánykérdést, ha eljön a hosszabbítás ideje.

Ugyancsak furcsának találja, hogy a szövetség első embere ebben az időben Peruban, az U-17-es világbajnokságon van, miközben itthon fontos döntéseket kellene meghoznia. "Az nem baj, hogy nincs itthon, de az már nem szerencsés, hogy erre az időszakra nincs egy olyan helyettese, aki a napi problémás ügyeket megoldja, és felelős döntéseket hoz" - mondta Matthäus Bozóky Imre elfoglaltságairól.

A német válogatottsági rekorder tisztában van azzal, hogy Bozóky támogatottságáról biztosította, de véleménye szerint fontosabb, hogy mit tesz a gyakorlatban.

'Ne velem akarják eladni az újságot'

Ugyanakkor nem tartja szerencsésnek, hogy több lap is az ő nevével akarja növelni a példányszámot. Elmondása szerint a Nemzeti Sportban tudatos ferdítés történt, ő ugyanis senkivel nem beszélt arról, hogy hétfőn úgymond kipakol. Ugyancsak sajnálja, hogy a Sport Plusz szerint azért erőlteti a szerződéshosszabbítást, hogy a bolgárok és a horvátok elleni meccs esetleges kudarca estén is biztos legyen a helye.

Az elmúlt héten a szövetség vezetőségének nyolc tagja nyílt levelet írt, melyben szeretnék tisztán látni a kapitány, az MLSZ és a Derball Kft. - a német szakembert Magyarországra hozó és itt menedzselő Peter Pellady cége - kapcsolatát és a felek közötti pénzmozgást. Ezzel szemben Matthäus nem érti, miért neki kell magyarázkodnia.

Tele van reformprogramokkal

Szeretne egy olyan szakmai programot elkészíteni, melynek segítségével jobb és eredményesebb lenne a magyar futball. Egyik ilyen ötlete lenne, hogy az MLSZ egy százalékkal részesüljön azon játékosok árából, akik klubcsapataikból soha nem kerültek volna külföldre, a válogatottban nyújtott produkciójukkal harcolták ki a külföldi szerződést.

"Én építettem be a válogatottba többek között Torghelle Sándort, Huszti Szabolcsot, Juhász Rolandot. Gera Zoltán nálam lett nemzetközi klasszis. Ma már valamennyien külföldön futballoznak, klubjaik is jelentős bevételekhez jutottak az eladásukból" - érvelt a kapitány.

Januártól is edző, kérdés, hogy hol

Matthäus tisztában van vele, hogy nem sikerült kiharcolni a vb-részvételt, ugyanakkor nagy sikernek könyveli el, hogy jelenleg a harmadik helyen áll a selejtezőcsoportban csapata, ami az ötödik kalapból érkezve sikernek számít. Ugyanakkor az előrelépéshez mindenki segítségére szükség van, és azt a hozzáállást, amely az elmúlt húsz évben jellemző volt a magyar futballban, el kell felejteni.

Tisztában van a szurkolók felé irányuló szeretetével, azonban máshol is tudják, hogy nem leszünk ott a vb-n, így értelemszerű, hogy máshonnan is érdeklődnek iránta. "Ha a szövetség úgy dönt, hogy szerződéshosszabbítást ajánl nekem, akkor maradok. Ezt azonban most még nem lehet tudni. Egy dolog biztos: január 1-jén lesz csapat, amelyiknél dolgozhatok. Hogy ez melyik lesz, az nem rajtam múlik."

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.