Zalán
9 °C
19 °C

A FIFA-elnök kezében Matthäus sorsa

2005.10.17. 17:12
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter válaszolt a magyar szövetség elnökének, Bozóky Imrének panaszkodó levelére. A következő elnökségi ülés időpontja még kérdéses, így Lothar Matthäus sorsa egyelőre függőben. A hatalmi harc tovább folytatódhat.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tizennégy tagú elnöksége eredetileg október tizenharmadikán döntött volna a kapitány Lothar Matthäus sorsáról, szerződésének meghosszabbításáról.

Matthäus ellen heten szavaztak volna

Az ülést azonban az elnök, dr. Bozóky Imre nem engedte megtartani, mert a Magyar Labdarúgó Liga elnöksége utasításba adta azon tagjainak, akiket az MLSZ elnökségébe is beválasztottak, hogy egyformán szavazzanak.

A tizennégy fős elnökségből hét tag minden bizonnyal Matthäus ellen szavazott volna, ami a német szakember magyar pályafutásának végét jelentette volna. Korábban ők szerették volna megtekinteni a kapitány szerződését, illetve a menedzser Peter Pellady megállapodásait a szövetséggel, amit márciusi megválasztásuk óta nem láthattak.

Hat éve már hallott rólunk a FIFA

Bozóky, miután értesült az akcióról, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) fordult, mondván alapszabály-ellenes, ha külső testület beavatkozik a véleményformálásba. A Liga elnöke, Kisteleki István nem értette, miért küldött levelet Bozóky, szerinte házon belül is elintézhették volna az ügyét.

Legutóbb 1999 elején volt a FIFA előtt terítéken a magyar futball ügye, akkor a hivatalba lépő sportminiszter, Deutsch Tamás felfüggesztette az akkori MLSZ-elnököt, Kovács Attilát, és helyére bizalmi emberét, Bodor Andrást ültette.

Blatter nem látja tisztán a kusza viszonyokat

Bozóky már a szeptember nyolcadiki svédek elleni találkozó után kijelentette, hogy ő mindenképpen szorgalmazza Matthäus maradását, még akkor is, ha a magyar válogatott csoportjának negyedik helyén végzett. Nem sikerült az ötödik kiemelési kalapból előbb kerülnie, illetve az első három helyezettel - horvát, svéd, bolgár válogatott - szemben mindössze egyetlen gólt ért el, és kilencet kapott.

Blatter a csütörtöki levél kézhezvétele után nem késlekedett, hétfőn már válaszolt is, és az eddiginél még részletesebb tájékoztatást kért, egyben sugallja, hogy addig következő elnökségi ülésre ne kerülhessen sor.

Patthelyzet

A szükséges iratokat alighanem még a héten megkapja Blatter, Ganczer Gábor sajtófőnök elmondása szerint napokon belül elküldik neki. Közvetve tehát Blatter kezében a magyar kapitány, Lothar Matthäus sorsa, aki hétfőn ellátogatott a pro-licences edzőképzés magyar hallgatóihoz.

A FIFA-elnök válaszlevele
Tisztelt Elnök Úr, Kedves Barátom,
Tudatom, hogy megkaptam az október 13-án kelt levelüket.
További sportpolitikai és jogi vizsgálatokat megelőzően úgy tűnik, a Magyar Labdarúgó Liga ilyen irányú döntése sérti a FIFA Alapszabály 18.2 cikkelyében vázolt, a döntések függetlenségére vonatkozó alapelvét. Ez a cikkely egyértelműen kijelenti: A (FIFA) minden tagjának biztosítania kell, hogy társult klubjai a tagsággal kapcsolatos valamennyi témában a döntéseket bármely külső testülettől függetlenül hozhassák meg.
Továbbá, úgy tűnik, az egyéni szavazati jog demokratikus alapelve is korlátozódik azáltal, hogy megkötik néhány, a Magyar Labdarúgó Szövetségben közvetlen tagsággal bíró klub szavazatát.
Azért, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség számára részletesebb állásfoglalást fogalmazhassunk meg, köszönettel fogadnánk, ha még a következő elnökségi ülésük előtt, a fenti ügyben átfogóbb dokumentációt kaphatnánk.
A válaszukat várva, maradok tisztelettel:
Joseph S. Blatter

Forrás: mlsz.hu

Egy elnökségi ülést a tagság fele összehívhat, de semmire sem juthat, hiszen bármilyen döntéshez nyolc szavazat szükséges, vagyis egyszerű többség. Pillanatnyilag patthelyzet van - még akkor is, ha a korábbi határozatot felfüggesztette Kisteleki -, mert az biztosra vehető, hogy a nagyon eltökélt ligatagok nem fognak véleményükön változtatni. Matthäus maradása mellett azonban egyelőre csak hat biztos voks van.

Az elnökről is szól a kapitánykérdés

Matthäus mellett egyben az elnök jövőjéről is szavaznak a tagok, hiszen ő szerződtette. Az ülésre nagy valószínűséggel októberben már nem kerül sor, de még idén szeretnék megtartani.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.