Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Negyvenmillió forintért keltek el Puskás relikviái

2005.10.28. 11:40
A november másodikai aukció előtt elkeltek a világ legismertebb magyar labdarúgójának, Puskás Ferenc emléktárgyai. A hazai sportvezetés, élén Ábrahám Attila államtitkárral licitálni akart, a "szaknévsoros" Bodnár György azonban megelőzte, így a relikviák Magyarországon maradnak. A korábbi ligaelnök, a hírek szerint százezer fontnál, harminchétmillió forintnál is többet fizetett.
Ahogy az Index arról már szeptember elején írt, Puskás Ferenc emléktárgyait a család ősszel árverésre bocsátja Angliában. A Bonhams aukciósház november másodikára tűzte ki az árverés napját, a relikviák között szerepelt az 1954-es világbajnokságon nyert ezüstérem hiteles másolata mellett, az az Aranycipő, amelyet Puskás kapott a nyolcvannégy válogatott mérkőzésen lőtt nyolcvanhárom góljáért. Ez a teljesítmény pillanatnyilag világrekord válogatott színekben.

A pecsétgyűrű és az aranyóra visszakerült a feleségéhez

Azt a futballcipőt is meg lehetett vásárolni, amelyiket a magyar játékos az 1952-es helsinki olimpia megnyert döntőjében viselt, de egy pecsétgyűrűre és monogramos aranyórájára is lehetett licitálni.

A Ligától 250 millió forintot kapott
Bodnár György tavaly februárban szerepelt utoljára a magyar sajtóban, akkor a Magyar Labdarúgó Ligától kétszázötvenmillió forintot kapott, mert a 2004. áprilisi Magyarország-Brazília barátságos labdarúgó-mérkőzés közvetítésekor, cégének reklámja nem ment le. Bodnár bebizonyította a szerződésszegést, egy másik alkalommal sem ment a szaknévsoros reklám.

A kaszinótulajdonos Bodnár korábban a magyar futball mindenható ura volt, a kilencvenes évek végén összetűzésbe került a későbbi MLSZ-elnök Kovács Attilával.

A Népszabadság értesülései szerint a két utóbbit az idő előtt vásárló, az Országos Szaknévsor tulajdonosa, Bodnár György visszaadja a feleségének. (A hazai sportvezetés licitálni akart, de Bodnár megelőzte.) A korábbi ligaelnök az összesen százhuszonhét emléktárgyért százezer fontot fizetett, de az Index úgy tudja, ennél többet, negyvenmillió forintot utalt át.

Több ládányi emléktárgy van még a család birtokában

Ebből tizenöt százalék az angol cégnél marad, a többit megkapja a család. A Puskás-család a Real Madrid vendégjátéka utáni húszmilliós összeghez még nem jutott hozzá, ezt egy alapítványi formában teheti meg. Ez a pénz csak a gyógykezelést segítheti.

"Több ládányi emléktárgy van még a család birtokában, a hetvenedik születésnapjára két buszba is alig fértek bele az ajándéktárgyak" - mondta az Indexnek a Puskás Ferenc életéről könyvet írt szerző, Szöllősi György.

A becsült érték kétszeresét fizette ki Bodnár

Szöllősi úgy gondolja, az aukciósház elérte célját, hiszen a relikviák a becslések szerint a kifizetett összegnek körülbelül a felét érték. "Talán nem volt véletlen, hogy Puskás szegénységéről, elhagyatottságáról cikkeztek az angol lapok, köztük az aukcióház médiapartnere" - mondta.

Az újságíró arról is beszámolt, hogy életrajzi könyvéről eddig jók a visszajelzések, előfordulhat, hogy Angliában is kiadják.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos honlapja hosszú cikket közöl a Puskás Ferenc életéről nemrégiben megjelent könyvről. Részletes írásában kiemeli, hogy a könyv tisztelgés az Aranycsapat legendás játékosa előtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.