Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Mázlis sorsolás az Európa-bajnokságra

2006.01.27. 12:40
A kapitány és elnök nélküli magyar futball a következő Európa-bajnokság selejtezőinél a szerencse kegyeltje volt, mert nem kapott verhetetlen ellenfeleket, és a két halálcsoportot elkerülte. A címvédő görögök mellett a törökökkel és a norvégokkal is játszunk.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) mind az ötvenkét tagállama nevezett a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőire. Mivel Svájc és Ausztria közösen rendezi az eseményt, így a két országnak nem kellett selejtezőt vívniuk, a többieket hét hetes és egy nyolcas csoportba sorolták, ahonnan az első két helyezett automatikusan továbbjut, így alakul ki a tizenhatos mezőny. Magyarország pályázott az Eb megrendezésére, de a második lett a közös pályázat mögött.

Chapuisat és Herzog nekünk sorsolt

Király Gábor optimista
"Ránézésre nem egy erős csoport, de a teljesítményt tekintve viszont igen kellemetlen. Szerintem pozitív és negatív meglepetést is lehet okozni. Helyezést nem szeretnék mondani, de optimista vagyok és azt szeretném, hogy kijusson a 2008-as Eb-re a válogatott. Azt gondolom, ennek van realitása" - mondta a kapus Király Gábor, aki a nemzeti együttes legrutinosabb tagja.

A magyar válogatottat az elmúlt évek gyenge szereplései és eredményei után a huszonkilencedik pozíció jutott, ezzel együtt az ötödik erősségű kalap, vagyis papíron mindenképpen négy erősebb riválissal kellett előzetesen számolni. Izlanddal, Wales-szel vagy a finnekkel ezúttal viszont nem kellett törődni, mert ők velünk együtt az ötödik kalapba kerültek.

A sorsolást a svájci Montreux-ben bonyolították le pénteken déli tizenkét órától, és először arról döntöttek, melyik lesz az egyetlen nyolcas csoport. A legrosszabb mutatókkal rendelkező kazahok az A-csoportba kerültek, egyszersmind az lett a nyolc fős csoport. A sorsolást egyébként a svájci Stephane Chapuisat és az osztrák Andreas Herzog végezte el, mint a két rendező nemzet elmúlt időszakának két legjobb futballistája.

A Balkánról jöttek a nehéz ellenfelek

Az ötödik erősségű kalapból először a finneket sorsolták ki, aztán a litvánokat, aztán a C csoportba a magyarokat. Vagyis: Málta és Moldova mellé kerültünk. A négyes kalapból Bosznia-Hercegovina került hozzánk, a hármasból Norvégia.

Mészöly szerint nem szabad álmodozni
"A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében szerencsésnek tekinthető a sorsolás. Ezzel együtt botorság lenne már most továbbjutásról álmodozni" - mondta az MTI-nek Mészöly Kálmán, a Magyar Labdarúgó Liga helyszínen tartózkodó tanácsadója.

"Ugyanakkor jobb lett volna, ha egy csoportba kerülünk az angolokkal, a németekkel vagy az olaszokkal, hiszen az MLSZ gazdasági helyzetében nem elhanyagolható tényező az a jelentős bevétel, amelyet ezek a mérkőzések jelentettek volna. Ettől elesünk, ezen nem tudunk változtatni. Most az a legfontosabb, hogy a selejtező elejére kialakuljon egy olyan magyar csapat, amely minden találkozón megfeszülve harcol a pontokért. Még egyszer leszögezem, óriási hibát követ el az, aki a C csoport láttán álmodozni kezd. Mi sem tesszük, inkább abban reménykedünk, hogy 2012-ben horvát barátainkkal közösen rendezhetjük meg az Eb-t".

A két legnehezebb ellenfél volt hátra, és ezek közül már nem volt könnyű rivális, de a szerencse továbbra is mellettünk volt. Előbb Törökország következett, legvégül pedig a címvédő Görögország. A két ország a legutóbbi vb-selejtezőkön is egy csoportban szerepelt, a törökök a másodikok lettek a győztes ukránok mögött, a görögök negyedikek.

Összességében az egyik legkönnyebb csoportba nyertünk besorolást. A görögök ugyan a cím védői, de nincsenek komoly sztárjátékosaik, igaz nagyon egységesek ennek köszönhették a 2004-es győzelmet is. A procedúrát megelőzően a kapitány, Otto Rehhagel úgy vélekedett minden erejükkel arra törekszenek, hogy ott legyenek az Eb-n, és ott is szeretnének jól szerepelni.

A törökök 2002 óta, a norvégok 2000 óta hiányzók

Hányadik lesz a magyar válogatott?

 • 618
  Negyedik
 • 286
  Ötödik
 • 272
  Harmadik, de lesz esélye
 • 255
  Másodikként megy tovább
 • 191
  Hetedik
 • 97
  Csoportelső
 • 50
  Hatodik
A törökök is sokkal jobban jegyzettek, mint a magyarok, de a 2002-es vb-bronzérem után egyik világversenyre sem tudták biztosítani a helyüket, mindkét ízben a pótselejtezőben buktak el. A nagy generáció már a múlté, az utánpótlás viszont sokkal jobban áll náluk.

A norvégok pótselejtezőt játszottak a vb-re, a csehek kiverték őket két szoros meccsen, de kiismerhető futballt játszanak, egy klasszis csatáruk van, John Carew. A bosnyákok két sztárral rendelkeznek, Szalihamidzsics a Bayern München, Szergej Barbarez a Hamburg játékosa. Moldovát és Máltát meg kell vernünk, Máltát tavaly hazai pályán és idegenben is legyőztük.

A csoportbeosztás:
A csoport:Portugália, Lengyelország, Szerbia és Montenegró, Belgium, Finnország, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán
B csoport: Franciaország, Olaszország, Ukrajna, Skócia, Litvánia, Grúzia, Feröer-szigetek
C csoport: Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, MAGYARORSZÁG, Moldova, Málta
D csoport: Csehország, Németország, Szlovákia, Írország, Wales, Ciprus, San Marino
E csoport: Anglia, Horvátország, Oroszország, Izrael, Észtország, Macedónia, Andorra
F csoport:Svédország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Izland, Észak-Írország, Liechtenstein
G csoport: Hollandia, Románia, Bulgária, Szlovénia, Albánia, Fehéroroszország, Luxemburg

Elkészítették a jövő évi hollandiai U21-es Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását is: a magyar válogatott a finn és az orosz csapat ellen lép pályára.

Az új rendszerű lebonyolítás értelmében a 42 válogatottat 14 csoportba sorolták, a triókból az első helyezettek jutnak tovább, majd a rájátszás keretében hét pár küzd meg a kontinensviadalon való szereplés jogáért.

A csoportküzdelmekre nem oda-visszavágós rendszerben kerül sor: a második kalapból induló magyar együttes a harmadik kalapból jövő finnekkel találkozik hazai pályán, majd az elsőként rangsorolt oroszokhoz látogat, azaz csak két meccset játszik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.