Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Elhunyt Dalnoki Jenő

2006.02.04. 14:27
Az FTC egykori legendás játékosa, majd edzője 74 évers korában, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el. Ő volt a zöld-fehérek első futballista olimpiai bajnoka, míg edzőként ő ült a legtöbbször a Fradi kispadján.

Életének 74. évében, súlyos betegség után elhunyt Dalnoki Jenő, az 1952-ben olimpiai bajnok magyar válogatott labdarúgója.

A közismerten kemény, de a sportszerűség szellemét mindig betartó balhátvéd több mint három évtizedet töltött az Üllői úton. A klub történetének első futballista olimpiai bajnoka (1952, Helsinki), az FTC örökös bajnoka. A Ferencváros neve ezalatt több ízben változott, de ő hű maradt a csapathoz, összesen 439 mérkőzésen szerepelt. (283 bajnoki, 132 nemzetközi, 24 hazai díjmérkőzés).

Részben klubhűsége miatt is, a válogatottban csak 14 alkalommal jutott szóhoz. Két olimpián szerepelt, Helsinkiben (1952), majd Rómában (1960) az arany-, illetve bronzérmes együttesben. Játékosként két (1963, 1964), edzőként egy bajnoki cím (1976) fűződik a nevéhez. 1965-ben VVK-t nyert a Ferencvárossal.

Az FTC örökös bajnoka az ifjúsági válogatott kapitánya is volt. Edzői pályáját Tatabányán folytatta, majd az FTC-ben fejezte be. Régi könyvek, ritkaságok szenvedélyes gyűjtője volt, testnevelő tanárnő lánya az élvonalban kosarazott.

A Ferencváros történetében edzőként ő dirigálta a legtöbb meccsen a csapatot - 397 díjmérkőzésen ült a Fradi kispadján. Legjelentősebb sikerei közül kiemelkedik az 1975-ös KEK szereplés melyben veretlenül jutott csapata a döntőbe, az 1975/76-os bajnoki cím, és két MNK-győzelem. 1985-től mesteredző, a 100%Fradi olvasói mindenidők legjobb ferencvárosi edzőjének választották.

Dalnoki Jenőt a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Ferencváros saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!