Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kirúgták a bundázó belga futballistákat

2006.02.19. 17:30
Öt játékos és egy edző esett eddig áldozatául a belga futball egyik legnagyobb bundabotrányának. A tavalyi szezonban a Lierse-t edző Paul Put bevallotta két meccs eladását, de ebből ő nem húzott hasznot, ellenben a kínai maffia, legalábbis a nyilatkozata szerint.
Újabb, bundagyanúba keveredett belga labdarúgókat és edzőket bocsátott el klubjuk: az Anderlecht két játékosától, a Mouscron pedig edzőjétől vált meg a hét végén. Mindhármójukban az a közös, hogy az előző évadban még a Lierse csapatánál voltak, ahol - mint azt csütörtökön, vizsgálóbírói kihallgatásuk során elismerték - pénzt fogadtak el egyes mérkőzések elcsalásáért.

Az edzőt azonnal kirúgták a Mouscrontól

Ami a két játékost, Laurent Delorge-ot és Marius Mitut illeti, az Anderlecht menedzsere, Pierre Leroy szerint megérdemlik a szankciót, de csak kis halak ebben az egész ügyben, inkább áldozatok, mintsem haszonélvezők. Juhász Roland csapata jelenleg vezeti a bajnokságot, igaz eggyel több meccset játszott, mint a második helyen álló Standard Liege.

A Lierse elnöke, Leo Theyskens ugyanígy vélekedett saját klubjának bundagyanúba keveredett, és elbocsátott játékosairól. A Lierse-nél három focistával szüntették meg a szerződést bundázás miatt.

Igazi "nagy hal" viszont a volt edző, Paul Put, aki tavaly, a Lierse gyanús meccsei idején a csapatot irányította, ám idén már egy másik klubnál, az Excelsior Mouscronnál dolgozott. Utóbbi a tizennegyedik helyen állt a tizennyolc szereplős belga első osztályú bajnokságban, amikor Putnak távoznia kellett.

Szökésben a kínai bandavezér

Put beismerte, hogy még a Liersénél két meccset eladott. Ellenben azt állította, hogy neki ebből semmi anyagi haszna nem származott, a kapott pénzt - az egyik tévécsatorna szerint meccsenként 75 ezer euróról volt szó - mind szétosztotta az érintett focisták között.

A pénzt állítólag egy kínai üzletember, a szökésben lévő Je Cse-jun adta, aki egyébként több focicsapatnál is megpróbált befolyáshoz jutni. Ő a belgiumi fogadásokban érintett, azokból nagy pénzt húzó "kínai maffia" egyik kulcsembere.

A Lierse meccsére fogadni sem lehetett

A Lierse a hét végén a bundaügy miatt elveszítette legfőbb szponzorát. Ugyanakkor a csapat számára némi elégtétellel szolgálhat, hogy a botrány közepette is győzni tudott szombati bajnoki mérkőzésén a Charleroi ellen - igaz, még így az utolsó, 18. helyen áll az első osztályú tabellán, és a meccsre az egyik legnagyobb belga fogadóügynökség nem fogadott el téteket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.