Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Lászlócsapdahelyzet

2006.03.22. 11:55
Munka a válogatottnál Lothar Matthäusszal, UEFA-kupa-menetelés a Ferencvárossal, botrány és sírvafakadás, pénztelenség, fúrás, intrika az Üllői úton - izgalmas alig két éve volt eddig Magyarországon a korábban teljesen ismeretlen László Csabának. Az FTC futballistáinak korábbi edzőjéről szóló könyv, a Lászlócsapda kicsit összecsapva próbálja ezt visszaadni. De legalább nem csak jót lehet írni a főhősről. Könykritika.

Nem feltétlenül jó jel, ha egy könyv már a címével elriaszt. A tavaly megjelent Lászlócsapda ilyen, az egyelőre nem létező Hegyi Iván-díj első számú esélyese lenne a címadás kategóriában. Ezt a kitüntetést a magyar nyelv sportújságírással elkövetett rongálásáért kellene kiosztani. És akkor is ez a helyzet, ha a "főszereplő", László Csaba, a könyv megjelenése óta valóban belesétált a "lászlócsapdába".

Törd el a lábát!

#alt#

A Ferencváros volt vezetőedzője ugyanis a futballbajnokság téli szünetében elfogadta a Sopron tulajdonosának ajánlatát, és úgy tűnt, ő irányítja Vízer László Máriusz együttesét. A klub kisebbségi tulajdonosa, az önkormányzat azonban emlékezett a legutóbbi Magyar Kupa-döntőre, ahol László állítólag arra bíztatta játékosait, törjék el ellenfeleik lábát. A város nem fogadta el az erdélyi szakvezetőt, aki a könyvben is ki áll amellett, hogy nem viselkedett sportszerűtlenül. László Csaba szerint játékosaiban már a meccs előtt nagy bizonyítási vágy dolgozott, hiszen az előző évben az ellenfelet irányító Pintér Attilával nyerték meg a sorozatot. (Pintért azonban éppen a futballisták fúrták ki a kispadról.)

Ne törd el a lábát!

Az első félidőben hátrányba és emberhátrányba került FTC játékosai azonban az edző szerint a szünet után nem tudtak uralkodni magukon. "Hiába toporzékoltam, üvöltöttem az oldalvonal mellett, hiába próbáltam visszafogni az indulatokat, nem figyeltek rám. Többször is beszéltem Lipcsei Péterhez, Sowunmi Thomashoz, s mondtam, nyugi, vegyenek vissza, nehogy eltörjék valakinek a lábát. Igen, valami ilyesmit mondtam, nem pedig azt, hogy okozzanak szándékosan sérülést az ellenfélnek. Sportember vagyok, gyűlölöm az erőszakot." László védekezése tehát nem maradéktalanul meggyőző, még akkor sem, ha a szerkesztés trehánysága folytán ez a rész kétszer is olvasható a könyvben.

A botrányos kupadöntő után László távozni kényszerült a válogatott kispadjáról. Ezt ő azonban nem a neki tulajdonított mondatokkal, hanem azzal magyarázta, hogy valakinek el kellett vinnie a balhét. A játékosai ugyanis, tudtán kívül, nem vették át az ezüstérmet, és ezt szerinte nem tolerálhatta a futballszövetség. Így inkább magától, de lemondott posztjáról. Emellett a futballszövetség és a klubja is egy-egy millió forintra bűntette. A Ferencvárost meg kizárták az idei sorozatból.

Kitalálta, megcsinálta

A Ferencvárosnál és nemzeti csapatnál is egyaránt másfél évet eltöltött, szimpatikus és szerény edző sorsa valóban érdekes történet. A székelyföldi Hodgyán született László Csaba huszonegy évesen került egy rokona révén Németországba. Az otthon a Székelyudvarhelyi Haladásban nevelkedett futballista tehetséges volt, de német profiszerződést mégsem kaphatott soha.

A Ford-gyárhoz került, és közben edzőnek készült, elvégezte a kölni főiskolát, és a Borussia Mönchengladbach utánpótláscsapatainál kezdett dolgozni. Majd, mint a mesékben, amikor meghallotta, hogy a klubjánál nevelkedett Lothar Matthäus lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya, felkereste őt azzal az ötlettel, hogy szeretne a másodedzője lenni. Nem sokkal később munkába is állt.

Alig fél évvel később gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy a Ferencváros edzője lett. A zöld-fehéreket az UEFA-kupa csoportkörébe vitte, ezüstöt ért el a bajnokságban és a kupában is. A nyár után vállalta a teljesen meggyengült csapat irányítását is, de ezt már nem sokáig tehette.

Bíztató hozzáállás

Hodgyáról az Üllői útra

Született: 1964. február 13., Hodgya, Románia
Játékos: Székelyudvarhelyi Haladás
Edző: Borussia Möchengladbach (utánpótlás; 2004-ig), magyar válogatott (másodedző; 2004 január 1.–2005 május), Ferencváros (2004. június–2005. november)

Izgalmas feladat lehet mindezt visszaadni, körüljárni a Magyarországon eltöltött két évet, a Kaposvár elleni sírva fakadást. De lehet, hogy többet kéne szánni rá két és fél hétnél. A szerzőpáros ennyit szentelt 2005 végén a könyvre, hogy a novemberben elbocsátott László története még karácsony előtt kapható legyen, legalább az újságárusoknál.

Talán ezért csúsztak be a Sinkovics Gáborra oly jellemző múltidézések, egy fejezet a novemberben meghalt George Bestről, vagy az eszmefuttatás Jenei Imre kapitánykodásáról. És meglehet, ezért a több megismételt fejezetkezdet, a fehérvári botrányra adott magyarázat duplázása. Az alulszerkesztettséget jelzi az is, hogy a hatvanadik oldalnál olvashatjuk, miről fog szólni a könyv.

Egyébként a hozzáállás bíztató, nemcsak a szerzőké, hanem László Csabáé is. Az élettörténet és a volt Fradi-edző monológjai mellett valamennyien vállalták azt is, hogy a főhősről nem kizárólag pozitívumakat írnak meg. Volt játékosai - Lipcsei Péter és Szűcs Lajos -, valamint a pályaedző, Vass László elismerően nyilatkoznak róla, de Furulyás János, valamint a klub egyik, nevét nem vállaló embere nem.

Az FTC-t a megszűnés szélére sodró volt klubelnök esetében ez kevéssé szimpatikus, hiszen Furulyás a László Csaba által választott játékosokat kifogásolja. Noha mindenki tudja, komoly futballistákat a jelenlegi szezon előtt már nem volt képes igazolni a klub. A másik megszólaló már árnyaltabban fogalmaz, azt mondja, László Csaba a kezdeti sikerek után úgy tett, mintha mindenhez értene. A mentorának számító Matthäus - aki "helyett" került az Üllői útra - tanácsait sem vette figyelembe egy idő után, rótta fel neki. És, ha csak a kritikusokat veszzük, a könyvből az is kiolvasható, első vezetőedzői feladatként túl nagy falat volt az Fradi Lászlónak.

Ellenségek a házon belül

#alt#

Vannak, akik az edzőn kívül álló okokban látják a bukás okait, és nem is csak a zöld-fehéreknél állandósult pénzhiányban. Vass pályaedző egyrészt a klubon belüli "erős emberek", Albert Flórián, id. Szűcs Lajos, Rákosi Gyula befolyását említi. "Nekik nem volt jó senki. ...valószínű, ők annak örültek volna, ha a fiatalabbik Albert Flórián ülhet le a kispadra." Vass szavait erősíti, hogy a "kis" Albert László távozása után Gellei Imre segítője lett. Utal arra is, hogy volt kollégája elmondása szerint ketten is bomlasztották az öltözőben a hangulatot: az erőnléti tréner, Simon Balla István és Vass elődje, a játékos-edző, Keller József.

A könyv egyébként szinte kizárólag László ferencvárosi ténykedésére koncentrál. Válogatottbeli munkájáról ő sem beszél sokat, az azonban kiderül, hogy Matthäusszal kifejezetten jó volt a viszonya, mégis eltávolodtak egymástól. Nem tudhatjuk meg azt sem, milyen edző valójában László Csaba, és a László-éra Üllői úti hangulatból is keveset kapunk vissza.

Ami összejött végül, az jó kiinduló alap lehetne. Akinek van néhány órája, és nem sajnálja egy hétvégi mozizás árát és idejét a lazán szerkesztett kétszáz oldalra, tehet egy próbát. Többet azért ne.

Farkas Éva–Sinkovics Gábor: Lászlócsapda
Hermész kiadó, 2005
1380 Ft

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!