Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Lothar Matthäus a Red Bull Salzburg edzője lett

2006.05.20. 14:52
Bár azt mondta, a nyárig nem vállal munkát, Lothar Matthäus pénteken megállapodott az osztrák Red Bull Salzburg tulajdonosával és júniustól edzőként dolgozik Bodnár László Bajnokok Ligája-induló csapatánál. A klub szakmai igazgatóként szerződtette az olasz Giovanni Trapattonit. Matthäusnak ezúttal is közeli barátja, Franz Beckenbauer segített be.

Visszatér az osztrák futballba a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya: Lothar Matthäus lesz a vezetőedzője a Red Bull Salzburg labdarúgócsapatának a következő szezonban.

Újra Trapattonival

A játékosként német válogatottsági rekorder Giovanni Trapattonival dolgozik együtt a salzburgiaknál. Az olasz trénert szakmai igazgatónak szerződtették az üdítőital-márka kirakatcsapatához. Trapattoni és Matthäus már dolgoztak együtt: előbbi a világklasszis edzője volt 1989-től a milánói Internazionalénál.

A jól menedzselt, sztárokat vásárló osztrák gárda a második helyen végzett a bajnokságban, és június 6-án kezdi el a felkészülést a Bajnokok Ligája selejtezőjére.

A Beckenbauer-tényező


Matthäus előző csapata szerelésében (fotó: AFP)

"Különösen örülök annak, hogy Giovannival dolgozhatok együtt" - nyilatkozta a klub honlapján Matthäus, aki nemrég még azt mondta, a nyárig nem vállal munkát, a világbajnokságon szakkommentátorként dolgozik majd. "Az egyik legjobb edző volt, akivel együtt dolgoztam. A Red Bull futballprojektjét már a kezdetektől fogva figyelemmel kísérem és nagyon megtisztelő, hogy Dietrich Mateschitz és Franz Beckenbauer engem szemeltek ki."

Nem véletlenül említette Lothar Matthäus Franz Beckenbauert, aki közeli barátja és edzője is volt a világbajnok német válogatottnál. A Bayern München elnöke a Red Bull-főnök Mateschitz tanácsadójaként funkcionál a salzburgi klubnál. Még lakhelyet is változtatott a klub miatt és Salzburg egyik elővárosába költözött.

Az előző edző titokzatos bukása

Az eddigi trénert, Kurt Jarát teljesen váratlanul menesztették. A szakember csapatával teljesítette az előzetes célkitűzést, szerződése 2008. június 30-ig volt érvényes. A klub hivatalos közleményt nem adott ki a váltás okairól, az APA osztrák hírügynökség úgy tudja: Jara ellen a legnagyobb titoktartás mellett belső vizsgálat indult, és megtiltották neki, hogy részt vegyen a játékosok adás-vételében.

Újra Ausztriában

Lothar Matthäus edzői karrierje épp Ausztriában kezdődött: a 2001-2002-es szezonban a Rapid Wient irányította, de a bécsi klubot nem sikerekre, hanem története legrosszabb bajnoki helyezésére vezette. Majd következett 2002 decemberétől belgrádi Partizan, amellyel bajnokságot nyert és bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ezután, 2004 januárjától tette át székhelyét felesége, Marijana Kosztics lakhelyére, Budapestre. A magyar válogatottal nem sikerült célja, a kijutás a 2006-os németországi világbajnokságra. Szerződése lejárta után az új futballvezetés nem tartott igényt rá, és mindössze egy hónapra elvállata a brazil Atletico Paranaense felkészítését. Innen családi okokra, illetve üzleti ügyeire hivatkozva, vesztes meccs nélkül távozott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.