Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Ha hetven százalékot nyújtunk, nem lehet baj

2006.06.01. 21:20
Húsz éve, 1986-ban szerepelt utoljára világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott és a nagy várakozásokkal ellentétben már az első mexikói meccsen elszállt. A szovjetek elleni irapuatói, sokkoló 0-6 már klasszikussá nemesült és már túl van az érettségin az a korosztály, amely akkor született. Kövesse online a június 2-án játszott mérkőzést péntek déltől az Indexen! Előtte a korabeli lapokból szemléztünk, amelyek bizakodva, de visszafogottan várták első meccsünket. Mezey György a futball pojácásodásáról és furcsán pattogó labdákról beszélt, Kiprich a hírhedtté vált tésztakúráról vallott, Détárit a torna nagy sztárjának várták.

Húsz éve szerepelt utoljára a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnokságon és pénteken lesz húsz éve, hogy Mezey György együttese 1986. június 2-án 6-0-ra kikapott a Szovjetuniótól. Azóta nem járt a válogatott semmilyen nagy tornán, gyakorlatilag egy nemzedék nőtt fel úgy, hogy eddigi utolsó fellépésén gyakorlatilag megszégyenült a magyar csapat.

Nagy várakozás és visszafogottság

Pedig nagy várakozás előzte meg a mexikói szereplést, a két viszonylag csalódást keltő - 1978-as és 1982-es - vb után. Mezey együttese a hollandok és az osztrákok előtt jutott ki Mexikóba - elsőként Európából. Majd a felkészülés során megverte Németországot Hamburgban és a Népstadionban Brazíliát.

A várakozás tehát nagy volt, és nem csak itthon, de külföldön is elhangzott, Magyarország a vb titkos esélyese. Mezey György sem bízott semmit a véletlenre: a csapat decemberben is járt Mexikóban, Ausztriában magaslaton edzőtáborozott, és elsőként érkezett meg a vb helyszínére.

Az akkori lapok természetesen részletesen vezették fel a világbajnokságot, de a közhangulatnál talán visszafogottabban. Ezekből szemezgettünk.

78 fegyveres őr

A Népsport (fiatalabbak kedvéért: a mostani Nemzeti Sport) a megérkezéstől a helyszínen követte végig a válogatott szereplését. Május 21-én foglalta el helyét a világtól elzárt egy fürdőhelyen lévő szállását. A magyarok 38 szobát kaptak és 78 fegyveres felügyelte biztonságukat.

Furcsán pattogott a labda

A felkészülés első felében szokta a magyar csapat a nehéz körülményeket, hiszen magaslaton, 2000 méteren és délben kezdődő mérkőzéseken kellett szerepelnie Détáriéknak. Mezey a május 24-én megjelent Népsportban - a Meleg ellen nincs új taktika címmel megjelent cikkben - arra panaszkodott, hogy fura dolgok történtek az edzéseken.

"Furcsán pattog a labda, a ritkább levegő miatt talán. A játékosok partnerhez passzoltak, de az két méterrel arrébb szállt" - festette le a helyzetet a kapitány.

Nincs más taktika

Mezey azonban határozottan kijelentette, nem készül semmilyen húzással a vb-re, a megszokott játékát gyakorolja a csapat. "Aki azt mondja, ilyen körülmények között más taktika, profilváltás kell, az jobb, ha ki sem állítja a csapatát. Annyira nem lehet tudni a szakmát, hogy valaki kánikulai körülményekre külön csapatjátékot tudjon kialakítani."

Ugyanebben az interjúban kikelt viszont a nemzetközi futballban tapasztalható tendenciák ellen és azt jósolta, sokkal lanyhább lesz a tempó a mexikói melegben és a nézők számára "érthetően elkeserítő lesz a színvonal-visszaesés". Mezey szerint nem az üzletnek kellene irányítania a futballt és nem szabadna a felkészülési meccsekből, edzésekből showműsort csinálni. "Lehet önmutogató módon pojácáskodni az edzések helyett, de akkor fel kell adni a tartalmas szakmai munkát."

Lezárt utcák az edzőmeccs előtt

A szövetségi kapitány két nappal később is kirohant amiatt, hogy a tévések mindent látni akartak, mindenhol ott akartak lenni. "A mérkőzéseken, tétért kell produkálni, nem pedig most, a fotósok kedvéért."

Május 28-án írt a Népsport arról, hogy a válogatott egy héttel a szovjetek elleni meccs előtt, ugyanúgy délben, a León ellett játszott felkészülési mérkőzést. Azonban nem a könnyű győzelem, hanem az adott témát, hogy Mezey kérésére teljesen hermetikusan lezárt stadionban játszották a meccset, úgy, hogy a rendőrség még a környező utcákat is eltorlaszolta. Egy élelmes mexikói operatőr azért tíz percig a ház tetejéről filmezett.

A Navratilová-Lendl recept

Másnap a csatár Kiprich József mondta el, hogy a felkészülés során eleinte rosszul aludt, rendszeresen felébredt éjjelente és sokkal lassabban tudott csak futni, de az interjú idejére visszanyerte erőnlétét. És beszélt a később viccek tárgyává és a kudarc egyik fő okává előlépett tésztakúráról.

"Kevesebb húst fogyasztunk és lényegesen több tésztát, szénhidrátot. Ez a Navratilová-Lendl-féle recept. A két világhírű teniszező esküszik rá, hogy ettől lényegesen jobb az erőnléte és nincsenek súlyproblémái. Mezey György szerint a fehérje, vagyis a hús nehezebben épül be a szervezetbe magaslaton." Kiprich szavaiból az is kiderült, mindenki két-három kilóval soványabb volt versenysúlyánál.

Apró kételyek

Már a mérkőzés közvetlen felvezetését jelentette az edző június 1-i nyilatkozata. Mezey határozott kijelentéseibe ekkor némi kétely vegyült. "Nincs arcráncoló feszültség, de azt sem mondhatom, hogy a fellegekben járunk. Egészséges versenyláz ez."

A szovjetekről azt mondta, hogy "utcahosszal vezetnek" Európában, olyan jól képzettek a futballistáik. A focijuk színvonala magasabb, mint a miénk, vélte, de szerinte az áprilisban történt kapitánycsere a bajokat jelzi. "Az utóbbi időben rengeteg problémával küszködnek, amit nem lehet megoldani 3-4 hét alatt megoldani. Ám lehetnek csodák." Hibának mondta, hogy a csapat gerincét alkotó Dinamo Kijev nem a vb-re, hanem a KEK-döntőre koncentrált a tavasszal, amit meg is nyert a frissen kinevezett kapitány, Valerij Lobanovszkij csapata. "Megváltozott a keret, lehet, hogy hirtelen váltottak. De lehet, hogy tévedek."

Mezey újra leszögezte, semmiféle különleges taktikát nem alkalmaznak és azt is: "hallatlanul nagy mérkőzés elé nézünk."

Játékosaink hisznek egymásban

"Magyar premier Irapuatóban Üdvözítő lehet a sokkpasszos játék A 16 közé jutás - azték kincs Olasz bátorítás Mezeyéknek" - így festett a meccs napján a Népsport első kiadásának fejléce. A címlapon így összegeztek: "Rajt előtti hangulatkép: játékosaink hisznek egymásban, a kapitányban, a felkészülés tisztességében."

A játékosok visszafogott nyilatkozataiból is idéztek az első oldalon. "Esterházy: Embert próbálóak a körülmények." "Sallai: Az első negyedórában kell magunkhoz ragadni a kezdeményezést." "Dajka: Nagy hiba lenne leírni az öreg Blohint." "Bognár: A fölösleges rohangálás valóságos vétek."

Hetven százalék elég lesz

Egyedül a Videotonnal UEFA-kupa-döntős, a Győrrel bajnok Burcsa Győző beszélt egyértelműen a győzelemről: "Ha tudásunk 70 százalékát nyújtjuk, nem lehet baj." Úgy vélte, a magyar válogatott közösségi erejével, a szinte tökéletességig fejlesztett játékstílusával kemény dió a világ legjobb csapatai számára is és legalább egy döntetlenre számított.

A Népsport kétszer jelent meg a vb alatt naponta, így a déli kiadás is még az előzményekkel foglalkozott és ezzel a főcímmel indított: "Az Estadio Irapuatóban folytatódhat az utóbbi két év sikersorozata".

Détári: Csak találunk egy gólt

Idézték Bobby Charltont, aki az akkor 23 éves Détári Lajost képesnek tartotta arra, hogy a vébé egyik sztárja legyen. A magyar válogatott jelenlegi másodedzője azt mondta, ha a védelem hozza a formáját, akkor nem lehet nagy baj. "Elöl pedig mi csak találunk egy gólt: biztos vagyok benne, hogy bevesszük Dasszajev hálóját." A Bp. Honvéd akkori játékosa is az magyar csapat egységét emelte ki, míg a szovjetektől az egyéni próbálkozásokat tartotta a legvalószínűbbnek. "Győzelmet várok és jó eredményt" - fogalmazott egyértelműen, de azt is hozzátette, ha sokat kell futniuk, az valóságos kiütés lehet.

De mi van, ha kikapunk?

Más lapokból is a visszafogott várakozás is jött át. A Népszabadságot már akkor is Hegyi Iván tudósította, a lap a meccs napján a "Ma mutatkozik be válogatottunk" címet adta a tudósításnak. A cikk szerint Valerij Lobanovszkij nyugtalan,

Mezey György mértéktartó volt. Azt is megjegyezte, a melegre senki nem hivatkozhat majd a meccs után. Esterházy Márton úgy nyilatkozott, a szovjet kapitánycsere nekünk kedvez, a cikkíró pedig rámutatott, Lobanovszkij azzal is próbálkozott, hogy a mezszámokat cserélgette.

Az óvatos a legjobb szó a Magyar Nemzet helyszíni tudósítására is. Zsolt Róbert telefonon jelentette - ahogy a cikk felcíme elárulta -, hogy "Nagy, de nem sorsdöntő mérkőzés előtt" áll a magyar válogatott. A meccs előtti hangulatot Mezey szavaival adta vissza, a kapitány egy nappal korábban a csapat szállásán úgy nyilatkozott, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a szovjetek elleni összecsapásnak: "Ha egyetlen meccsre fogjuk rá, hogy sorsdöntő, akkor könnyen ráfázhatunk."

A szerző szerint "nagy mérkőzésnek nézünk elébe" és árnyalatokon múlik, ki kerül majd ki győztesen. Kiemelte, az edzéseken feltűnően frissek voltak a játékosok, és valóban félelmetesen gyorsan jöttek a labdák. Azonban szerinte erről nem a levegő, sokkal inkább a vb hivatalos játékszere tehetett. Erős volt az összetartozás érzése, és a sok dicsérettől el is bizonytalanodott a tudósító. "Kissé kockázatos ennyi jót írni a magyarokról. Mert mi lesz, ha veszít a társaság? Ha vereséget szenved a magyar csapat, akkor sem változik a róla alkotott véleményem. Mert tudomásul kell venni, hogy nem a világ legjobbja."

Majd elkezdődött a mérkőzés, 1986. június 2-án, mexikói idő szerint délben. Kövesse most online az Indexen, péntek délután kettőtől!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.