Vilma
-7 °C
4 °C

A futball büntet, ez törvény

2006.06.02. 13:15
Mezey Györgyöt 1985-ben az év szövetségi kapitányának választották, csapata pedig első helyen állt az európai válogatottak rangsorában. Az együttes magabiztosan harcolta ki a részvételt a mexikói világbajnokságon, de ott a magyar labdarúgás egyik legnagyobb pofonját szenvedte el a szovjetektől. A 0-6 előzményeiről, az okokról vallott az Indexnek az egykori kapitány.

"Ha a tényeket nézzük, Mexikóba menet, a hazai edzőtáborban adott utolsó interjúban már úgy fogalmaztam, tekintettel arra, hogy a csapat szétesett akárhogy alakul az eredmény, lemondok" - mondta Mezey György, aki az eddigi legutolsó vb-szereplésére vezette ki a magyar labdarúgó-válogatottat. Igaz, ott az első találkozón a szovjetek súlyos, hatgólos vereséget mértek a magyar együttesre.

A siserehad, a naptár és az irreális körülmények


Kattintson!

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) korábbi alelnöke szerint mivel egy évvel korábban kijutottak (az európai csapatok közül elsőként), minden játékos külföldre készült, nem a feladatra koncentráltak. Véleménye szerint a túlzott felhajtás sem tett jót nekik, néhányukkal elszaladt a ló. "Amikor sikeresek voltunk, egy 'siserehad' vette körül a csapatot, és olyan célokra is felhasználták őket, ami akkor felháborított. Amikor például újságot vettem, kártyanaptárról néztem szembe magammal, holott semmit nem tudtam róla."

Az 1985-ben az év európai szövetségi kapitányának választott szakember szerint a felhajtás a játékosok magánéletére is hatással volt, és a körülmények, az 1800 méteres magasság, vagy a negyven fok nem éppen a magyaroknak való. Ennek ellenére ő sem olyan kezdést várt az oroszok ellen, hogy az ellenfél már az első öt perc végén két góllal vezet. A volt kapitány nem beszélt róla, de valószínűleg az is befolyásolta a csapat hangulatát, hogy a vb indulás előtt négy héttel többen bundáztak, de az ügy nem került nyilvánosságra.

Lobanovszkij büntetett

"A szünetben arra próbáltam meg rávenni a csapatot, ússzuk meg minél kisebb vereséggel a szovjetek elleni meccset. De ez a csapat nem volt hozzászokva, hogy lejátsszák őket a pályáról" - idézte fel az első félidő után történteket Mezey. Véleménye szerint a magyar válogatott a folytatásban is ment előre, de az ellenfél - a friss KEK-győztes Kijevre épülő válogatott - a 'kontrakirály' Lobanovszkijjal a kispadon ezt kegyetlenül kihasználta.

Mezey szerint a folytatásban sem játszott jobban a csapat, mégis megverte a kanadaiakat, de az Európa-bajnok franciák ellen ismét esélye sem volt. "Várható volt, hogy egyszer a sikeres éveknek lesz böjtje. Amikor elhitték, hogy mekkora sztárok, akkor kaptuk a legnagyobb pofont. A futball büntet, ez törvény."

Máig nem érti a támadásokat

Ugyanakkor azt nem érti, miért kellett "szétszedni" a csapatot, miért használták fel a politikai változás előszeleként a futballt. A személyét ért támadásokra sem kívánt kitérni, hiszen erre nem lehetett védekezni, a sajtó utasítást teljesített a reformkommunisták javára. Szintén nem foglalkozott azokkal az azóta megjelent pletykákkal sem - a tésztakúra szerepe, az állítólagos vércsere, a túledzettség vagy az, hogy le kellett feküdnünk a szovjeteknek -, melyeket véleménye szerint a "kávéházi beszélgetések" duzzasztottak több esetben is könyvvé.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.