Mária
-6 °C
-2 °C

Ghánai volt a nap bunkója

2006.06.13. 01:14
A három hétfői mérkőzésen kilenc gól született. A csehek révén megszületett a futball-világbajnokság első kiütéses győzelme, és valószínűleg kevés olyan ellenszenves csapatot láthatunk már, mint a ghánai. Jót tesz a vb színvonalának Verebes József szakkommentári munkássága.

Ausztrália - Japán 3-1

A nap lepkeváltása: Mark Schwarzer (Ausztrália, Middlesbrough), Kavagucsi Josikacu (Japán, Jubilo Iwata)
A potyagólok sorát Mark Schwarzer nyitotta. Nakamura beívelésénél megzavarta, hogy a 16-oson belül lehetnek japán játékosok. Rossz ütemben mozdult a labdára, amelyre fel sem ugrott, így érintés nélkül a hálóba hullott. Az ausztrálok szerencséjére Kavagucsi sem volt a helyzet magaslatán, neki is egy beadással gyűlt meg a baja. Pedig előtte háromszor is góltól mentette meg csapatát.

A nap embere: Tim Cahill (Ausztrália, Everton)
Az 52. percben cserélte őt be az ausztrál kapitány (róla mindjárt lesz szó) és a bizalmat két góllal hálálta meg. Lehetett volna a nap cseréje is, de annál többet tett a sokáig kilátástalan helyzetben küzdő, a 84. percben még vesztésre álló Ausztrália sikeréért.

A nap szövetségi kapitánya: Guus Hiddink (Ausztrália)
A holland edző sorrendben harmadik világbajnokságán kezd győzelemmel. 1998-ban Hollandiával Dél-Koreát verte 5-0-ra, 2002-ben már Dél-Koreával nyert Lengyelország ellen 2-0-ra. (A logikai lánc itt magszakadt, mivel most nem lengyel kapitánynak szerződött.) Ami fontosabb: mindkét csapattal elődöntőt játszott, végül negyedik lett. Most azzal vívta ki a nap kapitánya címet, hogy két cseréje lőtte csapata mindhárom gólját. Valami azt súgja, hogy érdemes lesz figyelni Ausztráliára ezen a világbajnokságon.

A nap mondása: Verebes József (Magyarország)

És Ön szerint ki volt a nap embere?

 • 921
  Rosicky (cseh)
 • 296
  Pimpong (ghánai)
 • 201
  Szerintem is Cahill
 • 104
  Pirlo (olasz)
 • 97
  Iaquinta (olasz)
 • 66
  Koller (cseh)
A szakkommentátor egyre magasabb színvonalon teljesít, már másodszorra kerül be napi összefoglalónkba. Most a japán-ausztrál meccs után veregette magát verbálisan vállon: "Nekem általában jó megérzéseim vannak, hogy milyen lesz egy meccs. Azt hiszem, ma megdicsérhetem magam."

A nap érthetetlen cseréje: Moniwa helyett Oguro (Japán, aki bemutatta: Zico, brazil)
Japán már hátrányban volt, amikor egy perc letelt a kijelölt háromperces hosszabbításból. A brazil kapitány, a korábbi világklasszis Zico merész húzásra sznta el magát: behozott egy csatárt a csereként bejött Moniwa helyére. Sokat nem lendített csapatán, ugyanis John Alioisi ugyanis megszerezte az ausztrálok harmadik gólját.

Csehország - Egyesült Államok 3-0

A nap nyertese: Csehország
Emlékezzenek csak: amelyik esélyes csapat ezen a világbajnokságon a mérkőzés elején vezetést szerzett, az gyorsan leállt és kihúzta egy unalmas 1-0-val. Anglia Paraguay, Portugália Angola ellen ringatta mély álomba a világot a 4. perc után. A cseheket nem ilyen fából faragták, ők mentek az újabb gólokért, és még az sem zavarta meg őket a kelleténél jobban, hogy Jan Koller, az első góljuk szerzője súlyosan megsérült.

A nap vesztese: Jan Koller (Csehország, Monaco)
A Dortmund egykori csatára ugyanúgy 202 centiméterre nőtt, mint az angol Peter Crouch vagy a szerb Nikola Zsigics, csakhogy ő gólt is fejelt. A félidő vége felé szinte reménytelen helyzetben startolt egy labdára (hiába, ilyenek a csehek), amikor a combjához kapott. Mint kiderült, súlyos izomsérülést szenvedett, lehet, hogy már nem léphet pályára a vb-n. Hacsak nem jut nagyon-nagyon messzire a cseh válogatott.

A nap gólja: Tomás Rosicky (Csehország, Arsenal)
Nem hiába igazolta le az Arsenal a Dortmund volt futballistáját néhány héttel ezelőtt. Ha nincs Cahill, akkor ő a nap embere, így viszont első gólját díjazzuk. Harminc méterről lőtt bombagólt Kasey Kellernek. (Volt neki még egy bombája, az kapufa lett, meg egy finom emelése, abból újabb gól született.)

A nap NB II-ese: Karel Poborsky (Csehország, Ceske Budejovice)
A Manchester Unitedet, a Benficát és a Laziót is megjárt középpályás 2005-ben visszatért gyökereihez, a Ceske Budejovice második ligás csapatához. Középpályást és társtulajdonost játszik, csapatát visszavezette az első ligába. Előbbi minőségében nyolc góllal és nyolc gólpasszal járult hozzá az ezüstéremhez. Hogy nem lehet alacsony a színvonal a cseh NB II-ben, azt bizonyítja, hogy 116. válogatott mérkőzésén is remekül mozgatta a jobbszélt.

A nap feketéje: Edward Johnson (Egyesült Államok, Kansas City)
Hétfőn csak egy fekete afrikai csapat lépett pályára, a nap színese mégis az amerikai csapatból került ki. Edward Johnson csereként lépett pályára és mindent megtett azért, hogy a nap cseréje legyen. Egymás után háromszor harcolt ki helyzetet, és nem sok választotta el attól, hogy lehetőségeiből egyet-kettőt kihasználjon. (Bevalljuk, ebben a kategóriában azért hirdettünk győztest, hogy senki ne vádolhasson minket rasszizmussal, az okokat lásd lentebb.)

Olaszország - Ghána 2-0

A nap felesleges csapata: Ghána
Minden további magyarázat helyett szakkommentárunkat idézzük: "Mindenki jól jár, ha az afrikai csapatok - mindenek előtt Ghána - gyorsan kiesnek erről a világbajnokságról. Útjukat sajgó vádlik, dagadt bokák, csaló bírók jelzik."

A nap bunkója: Samuel Osei Kuffour (Ghána, AS Roma)
Az olasz-ghánai meccs 76. percében egy olasz akció lesen halt el, ennek ellenére Kuffour rácsúszott Iaquinta lábára, akit hordágyon kellett levinni. A bunkóságért nem járt egy sárga lap sem, vagyis ha valaki sípszó után öli meg ellenfelét, akkor ezek szerint a FIFA hivatalos szabálykönyve szerint nem jár érte büntetés.

A nap cseréje: Vincenzo Iaquinta (Olaszország, Udinese)
Első gólját szerezte az olasz válogatottban a cserecsatár. Ő az a játékos, aki első olasz bajnokiján éppúgy betalált, mint az első Bajnokok Ligája-meccsén. Úgy látszik, neki bejönnek az elsők.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.