Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nyíregyháza lökte a világhírnév felé Sevcsenkót

2006.06.13. 15:09
Nyíregyházi városi legenda, hogy a Dinamo Kijev 16 éves ifijeként Andrij Sevcsenko a városban edzőtáborozott. Az aranylabdás csatárt a nyíregyházi szakmai vezetés megtekintette, de úgy találták, nem éri el az NB1-es szintet. Andrij állítólag még Debrecenben és Akasztón próbálkozott, de mindhiába. A szereplők emlékeznek.

Szerdán játssza történelme első világbajnoki mérkőzését Ukrajna. Az egykori szovjet tagköztársaságban hihetetlen érdeklődés övezi a Spanyolország elleni találkozót, az Ukrán Labdarúgó Szövetséghez előzetesen közel egymillió jegyigénylés érkezett. A szurkolók minimum nyolcaddöntőbe várják a csapatot, Ukrajna hurráoptimista hangulatban várja a bemutatkozó meccset.

Bizakodásukat elsősorban a világ egyik legjobb csatárának tartott Andrij Sevcsenkora alapozzák, pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy a vb előtt az AC Milanból a Chelsea-hez szerződő világsztár pályája már fiatal korában megrekedjen. De az ukránok szerencséjére 1992-ben a Nyíregyháza nem igazolta le az akkor tizenhat éves Sevcsenkot, aki így nem bontakozhatott ki a magyar bajnokságban. Pedig majdnem.

A Dinamo Kijev ifistái akkor már évek óta eljártak téli edzőtáborozni, az - egykor a jobb magyarországi pályák között számon tartott - 20 ezres nyíregyházi stadionba. Pontosabban annak salakos edzőpályájára, ami a kijevieknek télen a legközelebbi száraz, azaz használható pálya volt.

Az első- és másodosztály között rendszeresen ingázó Nyíregyházi Spartacus ebben az évben éppen feljutott, a kárpátaljai edző, Sándor István vezetésével. A kijevi ifiket szintén egy kárpátaljai magyar, Komán Mihály edzette.

Sevcsenko korához képest nyurga, vékony focista volt, aki a visszaemlékezések szerint megbízhatóan játszott, de technikája nem tűnt különlegesnek. Sevcsenko csak azzal tűnt ki, hogy korosztályában a többieknél visszahúzódóbb volt, legalábbis a nyíregyháziak emlékezetében.

"Az ifik között rengeteg tehetséges focista volt, elképzelhető, hogy közöttük Andrij Sevcsenko is játszott" - mondta az Indexnek Neumann Gábor, a NYFC akkori ügyvezető elnöke, aki ma is elborzad annak hallatán, hogy a városi legenda neki tulajdonítja, hogy egy ekkora tehetséget nem vett észre. Ő ezt az emléket legszívesebben kollektíve törölné.

"Minden edzésükön a pálya szélén támasztottam a korlátot" - emlékezett vissza Neumann, aki szerint az ukránok már akkor elképesztő tudományossággal fejlesztették a gyerekeket. Neumann szerint az ukrán fiatalok között 6-7 Sevcsenko képességű játékos is focizott, közülük nem nagyon tűnt ki a későbbi aranylabdás, a világ egyik legjobb góllövőjének tartott csatár.

Sevcsenko magyarországi karrierjét nehéz nyomon követni, de Nyíregyházán úgy tudják, később a Dinamo Debrecenbe is megpróbálta eladni, de nekik se kellett.

A Nyíregyháza azonban így sem maradt ukrán játékos nélkül. Az ukrán szövetség akkori elnöke Borisz Derkácsot adta el a csapatnak, aki rövid nyíregyházi kitérő után, Budapestre került és feladta profi sportpályafutását. A BRFK nem sokkal később körözést adott ki ellene, miután a fővárosban lövöldözésbe keveredett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!