Natália
-3 °C
8 °C

Orbán Viktor a nap drukkere

2006.06.16. 01:57
Ha nem volt ideje megnézni a csütörtöki mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Még nem dőlt el semmi, Ecuador is világbajnok lehet. Hetedik nap a vébén.
A nap régiója: Nyugat-Európa
Ha minden európai országot nyugatinak tekintünk, amelyiken nem tapostak a szovjet válogatott csizmái negyven évig, vagy éppen nem maguk alkották a szovjet válogatottat, akkor a régió óriási fölényben van ezen a világbajnokságon. A más régiókból érkezőktől még nem kaptak ki, és egyedül a valószínűleg továbbjutó Svédország két pontot vesztett Trinidad és Tobago ellen. Amikor egymás ellen játszottak (Franciaország– Svájc), megegyeztek egy döntetlenben, vagyis nyugat-európai csapat még nem kapott ki. A volt szocialista blokk öt csapatából egyedül Csehország győzött, igaz, ők nagyon, ráadásul az imperialista szuperhatalom Egyesült Államok ellen. Dél-Amerikából Paraguay, a CONCACAF-zónából (Észak- és Közép-Amerika) Costa Rica már kiesett, az ázsiaiak közül csak Dél-Korea győzött, Afrikából egyedül Tunézia szerzett pontot. Ausztrália és Óceánia viszont jobban áll még Nyugat-Európánál is: egy mérkőzés, egy győzelem. (Ausztrália már futballázsiainak számít, mert átjelentkezett, talán a magyar válogatottnak is valami ilyesmivel kéne kísérletezni.)

Ecuador–Costa Rica 3-0

Ki volt a nap embere?

 • 255
  John (Trinidad és Tobago-i)
 • 114
  Bobadilla (paraguayi)
 • 101
  Beckham (angol)
 • 76
  Ljungberg (svéd)
 • 38
  Delgado (ecuadori)
 • 33
  Crouch (angol)
A nap hülyebírója: Coffi Codjia (Benin, Ecuador–Costa Rica)
Rendeleti úton kéne betiltani, hogy harmadik világbeli bírók világbajnokságon mérkőzést vezethessenek. Coffi Codjia hazájában, a nyugat-afrikai Beninben nincs hivatalos bajnokság, a labdarúgó-szövetség nem működtet honlapot, a válogatott pedig a FIFA-világranglista 114. helyén szerénykedik, éppen csak megelőzve Palesztinát. (Na jó, a világranglista is megér egy misét, Lengyelország például tíz hellyel volt jobb a vébé előtt Ecuadornál, Japán meg huszonnéggyel Ausztráliánál. Hogy a szétalázott USA ötödik helyét ne is említsük.) És ne felejtsük el, hogy országimázsilag is kedvezőtlen, hogy bizonyos országok csak nevetséges bíróikról ismertek. Coffi Codjiának – a többséget kitevő fon törzs tagjának – mérkőzést befolyásoló hibát ugyan nem volt lehetősége elkövetni, de a Costa Rica-i Walter Centeño a bírótól öt méterre ugrott rá szándékosan Iván Kaviedes lábára. Centeno kiállítása helyett Codjia nagyvonalúan továbbot intett.

A nap ismétlői: Carlos Tenorio (Ecuador, as-Szadd), Agustín Delgado (Ecuador, SC Barcelona)
Az első fordulóban Lengyelország ellen az első gólt Tenorio, a másodikat Delgado szerezte. Mit ad isten, csütörtökön Costa Rica ellen ugyanez történt. A csatárkettős akár még egy Bajnokok Ligájában játszó európai klubnak is féltett kincse lehetne, de Tenorio inkább Katarban bohóckodik, forintban százmilliókért, míg Delgado – a 2002-es világbajnokságon válogatottja két góljából az egyiket szerezte – hazament Európából levezetni, igen, Ecuadorban is van egy Barcelona nevű klub. Jó lenne őket együtt látni egy európai topligában.

A nap továbbjutója: Ecuador


Klikk a képre!
A továbbjutás az ország első világbajnoki részvételén, a távol-keleten, még nem jött össze, most viszont csont nélkül, már a csoportmérkőzések második fordulójában sikerült (5-0-s gólarány, 6 pont). Nagy sakkozás lesz még a harmadik fordulóban. Ebből a csoportból Ecuador mellett Németország jut tovább, de nem mindegy, hogy hányadik helyen. A B csoport továbbjutói között ugyanis ott van Anglia, szintén nem mindegy, hányadik helyen. Az angol–német háborút nem lenne jó ellőni már a nyolcaddöntőben.

A nap magyar válogatottja: Costa Rica
Az Ecuador–Costa Rica-mérkőzést mi már láttuk. Az utóbbi húsz évben számtalanszor, csakhogy a vesztes csapat játékosai mindig a magyar válogatott mezét viselték. Ugye, milyen ismerős? Felszívjuk magunkat a nagyágyúk ellen és tisztes vereséget szenvedünk (Németország–Costa Rica 4-2 az első fordulóban), netán ikszelünk. És amikor már azt hisszük, hogy jók vagyunk, jön a mi Ecuadorunk, amit hol Lettországnak, hol Liechtensteinnek, hol Grúziának hívnak.

Anglia–Trinidad és Tobago 2-0

A nap drukkere: Orbán Viktor (Felcsút SE, Magyarország)
Kinek drukkol a miniszterelnök és az ellenzék vezére? Egy igazi sportember nem a vébé második napjára időzíti a megszorító intézkedések bejelentését, olyan ez, mintha a németeknek az 54-es vébédöntő estéjén mondták volna meg, hogy elvesztették a második világháborút. Gyurcsány Ferenc hozzáállásáról sok mindent elárul, hogy csak a világbajnokság negyedik napján látta az első meccset, az aznapi utolsó találkozó – horvát–brazil – második félidejének végét. "Szép és izgalmas focit játszottak. Miközben néztem a meccset, azon gondolkodtam, hogy milyen erős bennünk a versengő szellem és mindez milyen elképesztő tömegeket vonz. Persze igaz ez mindenre, amiben ott van a rivalizálás, a sporttól a kvízműsorokon át a valóságshow-kig."

Nekünk, semleges drukkereknek, ez sovány. Orbán Viktorról viszont megtudtuk, hogy nem szurkol a braziloknak, mert mindenki ezt teszi, inkább az esélytelenek sikeréért szorít. Trinidad és Tobago hősiesen védte a döntetlent, de még úgyis vereséget szenvedett, hogy maga mögött érezhetett egy volt magyar miniszterelnököt. Az más kérdés, hogy kicsiknek drukkolni olyan, mint hinni a mesékben, vagy éppen nagyot álmodni, aminek csúnya vége szokott lenni. Az viszont szimpatikus, hogy a kormány reformálja az országot, bedönti a forintot, elijeszti a befektetőket, és Orbán, ahelyett, hogy az elégedetlenkedők élére állna, inkább a világbajnokság mérkőzéseibe temetkezik. Nem vitás, ő a nap drukkere. Aki bővebben szeretne olvasni a két nagy (és Lamperth Mónika) futballhoz való viszonyáról, olvasson bele a svéd–paraguayi mérkőzés szakkommentárjaiba>>>

A nap kihagyott helyzete: Peter Crouch (Anglia, Liverpool)


Nézze meg képeinket!
Az első félidő 43. percében Beckham varázsolta Peter Crouch lábára a labdát, a 202 centiméteres csatár estében csizmaszárral találta el a labdát, így majdnem trinidadi bedobás lett az akcióból. Az ember szíve örül, ha ilyet lát egy sztártól, ilyenkor magunkat is odaképzelhetjük, hej, ha nem akasztjuk szögre a futballcipőt a serdülő kettőben, most ilyen helyzeteket hagynánk ki. (Szívesen tennénk, de nem hallgathatjuk el, hogy Angliának éppen Crouch szerzett vezetést.)

A nap mentése: John Terry (Anglia, Chelsea)
Egy gondolattal maradt le az angol védő mögött a címért folyó versenyben a paraguayi Denis Caniza. A kapuson mindkét esetben túljutott már a labda, de ezen a meccsen Terry, a másikon Caniza volt jókor jó helyen. A Chelsea hátvédje azzal nyert, hogy szinte a gólvonalról mentett. Azzal, hogy Trinidad és Tobago kis híján megszerezte a vezetést úgy tűnt, hogy Orbán Viktornak igaza van, a kicsiknek drukkolni mámorító.

A nap visszatérője: Wayne Rooney (Anglia, Manchester United)
Anglia akkor lőtte góljait, amikor Rooney a pályán volt, mégsem voltak maradandó érdemei a győzelemben. Sven-Göran Eriksson kénytelen volt beállítani a lábadozó csatárt, mert csapata kilátástalan küzdelmet folytatott a karibiak ellen. Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzője nem volt ettől boldog, és nem azért, mert skót. A nagy klubcsapatok legszívesebben betiltanák a válogatottmérkőzéseket. A sztárokért forintmilliárdokat fizetnek, és bosszantja őket, ha egy, a klub szempontjából haszontalan mérkőzésen lábukat törik, mint a liverpooli Djibril Cissé a vébé előtt néhány nappal a Kína elleni barátságos találkozón. A kenyéradók ideális világában nem lennének válogatott mérkőzések (az angolai–portugál meccset látva ez nem is olyan nagy veszteség), csak klubvilágbajnokság, ahol multinacionális vállalatok csapnának össze.

A nap meg nem adott gólja: Stern John (Trinidad és Tobago, Coventry)
Anglia 2-0-ra vezetett már, amikor jött John, és a kapus lába között a hálóba sarkazta a labdát. Ha egy hajszálnyira is, de lesen volt, így a gólt nem adta meg a játékvezető, pedig a vébé gólja lehetett volna. John amúgy az angol másodosztályban játszik, Fülöp Márton csapattársa.

Svédország–Paraguay 1-0

A nap mondása: Bicskei Bertalan (Magyarország, RTL Klub)

A futball nem tartozik a politikailag korrekt sportágak közé, itt még divat négerezni, sárgázni, fehérezni, egy hülye bíró miatt kontinensnyi országokat a vádlottak padjára ültetni, egy csonttörő hátvéd miatt földrészeket kollektív büntetésben részesíteni. Bicskei Bertalanból a svéd–paraguayi mérkőzés előtt jött ki az übermensch. "A dél-amerikai, közép-amerikai emberek kicsit hamarabb feladják a meccset, mint az európaiak." Hát, amennyiben Magyarország Európában van, a véleményét nem tudjuk osztani. (A volt szövetségi kapitány miatt Léderer Ákosnak nem tudtunk címet osztani a második angol gól utáni elgondolkodtató kijelentéséért: "Most már biztos, hogy ezt a találkozót nem 1-0-ra nyeri meg Anglia.")

A nap felfújtja: Svédország


Galéria!
Érthetetlen, hogy a svédeket miért gondoljuk titkos esélyesnek. A világbajnoki selejtezőkön csak a csoport hurkacsapatain gázoltak át, köztünk rajtunk, a horvátoktól kétszer kikaptak, pedig ők sem egy Wundermannschaft. Sztárcsatáruk, a bosnyák származású Zlatan Ibrahimovic úgy szakmailag, mint emberileg komoly hiányosságokkal bír, hogy mást ne említsünk, a válogatott 352 percig nem lőtt gólt Freddie Ljungberg csütörtöki találata előtt. A hátvéd Olof Mellberg és Ljungberg évek óta nem beszélnek egymással, sőt első vébémeccsük szünetében még egymásnak is ugrottak. A papírforma szerint a nyolcaddöntőben Németország ellen játszanak, titkos esélyességük ott véget ér. Akár győznek, akár kikapnak.

A nap embere: Aldo Bobadilla (Paraguay, Libertad)
A világbajnokság második napjának lúzere volt Justo Villar paraguayi kapus, aki a harmadik percben csapattársától kapott gólt, a hetedikben pedig megsérült. Helyére Bobadilla állt be, aki nem kapott gólt Angliától, bár ez nem is annyira rajta, mint a harmatos Owenéken múlt. A svédek ellen viszont voltak bravúrjai, két ziccert is hárított, de a gólról nem tehetett. Bevalljuk, a paraguayi kiesést jelentő mérkőzés utáni szívszorító zokogása is közrejátszott abban, hogy nem Ljungbergre, Beckhamre vagy Delgadóra szavaztunk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.