Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Brazilos taktikával nyer Argentína

2006.06.21. 09:06
Nyolc gólt rúgott két világbajnoki meccsen Argentína, ezzel a némettel együtt a legeredményesebb csapat a mezőnyben. Crespóék megnyerték mindkét meccsüket, sikerük alapja az edző, José Pekerman remek taktikája.
A már három meccset letudó házigazda mellett a legtöbb gólt lőtte eddig az argentin válogatott a németországi világbajnokságon: Elefántcsontpart 2-1-es legyőzése után a 6-0-ás Szerbia és Montenegró elleni siker következett.

Sorin eddig tökéletesen játszik


Klikk!
A taktikai szempontból egyelőre egysíkú tornán stratégiájával is kiemelkedik José Pekerman csapata. Szinte az egyetlen a mezőnyben, amely nem a bevett 4-4-2-es játékrendszert alkalmazza, és valójában csak ők mernek huzamosan három védővel játszani.

A nyitómeccsükön, majd a következő találkozón is feltűnő volt az Andrés Burdisso-Ayala-Gabriel Heinze hátsó alakzat, amit a bal oldali középpályás Juan Pablo Sorin, ha kell, hamar négyfős védelemmé alakít. A Villareal játékosa a kulcsember, egyszerre középpályás és védő, valószínűleg ő futotta eddig a legtöbbet a vb-n.

A 2002-es bajnok hasonlóan állt föl

A jobb oldalon Maxi Rodrigueznek lenne hasonló feladata, de ő jóval támadóbb játékos. Kettejük között Esteban Cambiasso és az észrevehetetlen, de rengeteget dolgozó Javier Mascherano helyezkedik, mindannyian az ékkövet, Juan Roman Riquelmét segítik.

Az irányító szabadon játszik, van, hogy közvetlenül a két csatár, Hernan Crespo és Javier Saviola mögött helyezkedik, de rengeteget kocog vissza a középpályára labdáért, amit aztán szinte hiba nélkül oszt le.

A rendszer nem új, például a négy éve vb-győztes brazil válogatott is hasonlóan állt fel: hátul Edmilson-Lucio-Roque Junior, középen a széleken Cafú és Robertos Carlos, közöttük két védekező, Kleberson és Gilberto Silva, előttük Rivaldo és Ronaldinho Ronaldóval a legelején.

Szerbia ellen volt még egy Pekerman-húzás


Kattintson!
A brazil felállás persze kétirányítós volt és egycsatáros, leginkább a védekezésben hasonlít rá a jelenlegi argentin csapat. Pekermané 3-4-1-2, Luis Felipe Scolarié 3-4-2-1 volt. Ha finomítani akarjuk a 3-5-2-es alapot.

Pekerman kapitány a szerbek elleni meccsen bedobott még egy újítást, amivel nagyon megkavarta ellenfelét. Maxi Rodriguez a jobb oldalról folyton befelé húzott, sőt inkább középen játszott, így minden akciójuk a bal oldalról indult, majd' elbillent a pálya.

Az Atletico Madrid futballistáját nem vette föl senki a szerbek közül, lőtt is két gólt, majd a csere Carlos Tevez is balra jött be, ő is gólt rúgott. Az utolsó percekben Pekerman behozta az általában jobbos Lionel Messit is, aki szintén a bal oldalról adott gólpasszt.

Minden balról

A legutolsó akciót már jobbközépen fejezte be góllal Messi, de a passz újra balról, Teveztől érkezett.

Az edző húzása tökéletesen bejött, a pálya egyik pontján akkora emberfölényben voltak, hogy a rivális nem tudott mit kezdeni velük, mindig volt szabad ember, így folyamatosan fejlődhettek a támadások a kapu felé.

Messi felépülése sokat jelenthet

Csak egy gól volt a hatból, ami jobbról indult, amikor Saviola a szögletzászlónál elvette a labdát Goran Gavrancsicstól. A végén persze ennek befejezésére is Maxi Rodriguez ért föl.

Messi teljes felépülésével leválthatja Maxi Rodriguezt a kezdőben, de lehet, hogy a tinédzser egyelőre marad a meglepő húzás, hiszen nélküle is jól működik a rendszer.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.