Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Nullára csökkentek az FTC indulási esélyei

2006.07.19. 18:26
Kézzel fogható közelségbe került az, hogy a következő futballbajnokságot a Ferencváros nélkül rendezzék meg: az MLSZ hatályon kívül helyezte a licencadó testület határozatát, amely engedélyt adott a zöld-fehéreknek, illetve a Vácnak. A hét vége előtt nem derül ki, hogy ki indulhat a jövő szombaton startoló bajnokságban, de biztosan nem halasztanak.

Rendkívüli ülést tartott szerdán a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége, amin azt a furcsaságot próbálta helyrehozni, hogy az úgynevezett fellebbviteli licencadó testület hétfőn tisztázatlan körülmények között megadta az NB I-es indulás jogát a Ferencvárosnak és a Vácnak.

Korrigáltak, de mégsem

A szövetség elnöke, Kisteleki István az ülés után bejelentette, az elnökség hatályon kívül helyezte a licencadási eljárásban másodfokon döntő testület legutóbbi és az azt megelőző másodfokú határozatát is. A testület ugyanis úgy döntött korábban, hogy nem adja meg az induláshoz szükséges klublicencet az FTC-nek és a Vácnak. A Fradinál nem is volt rendben minden papír, a Duna-partiaknál pedig úgy látták, a költségvetés nem lenne elegendő a teljes szezonra. De a testület elkövette azt a hibát, hogy megadta a fellebbezés jogát a csapatoknak, noha erre az alapszabályzat szerint nem lett volna lehetősége. Ezt a hibát - az MLSZ főtitkárának a felszólítására - úgy akarta orvosolni, hogy egy jogszerűtlenül összehívott ülésen megadta a licencet a két együttesnek. A legmeglepőbb ebben az volt, hogy a héttagú bizottságból ketten nem voltak jelen, például dr. Kamarás István elnök sem.

Kevés jogszerű megmozdulás

Az MLSZ a határozatok megsemmisítése mellett visszahívta a teljes testületet és elbocsátotta a licencmenedzsert is.

"Nem volt jogszerű sem a másodfokú döntés, sem a hétfői ülés" - jelentette ki a szövetség egyik alelnöke, Helmeczy László. Az elnök, Kisteleki István azt mondta, azt hitték, a testület a szabályok alapján ülésezik és hozza meg a döntéseit. Az MLSZ első embere elárulta, hogy ő felvetette, halasszák el a bajnokság rajtját, de erről az elnökség tagjai még szavazni sem voltak hajlandóak.

Az elnökség háromtagú ad hoc bizottságot választott, amely minden, a licencszel kapcsolatos tevékenységet ellenőriz; ebbe Helmeczy mellett a szintén alelnök Nemes Ferenc és egy névtelenséget kérő tag került be. A következő lépés az lesz, hogy 48 órán belül kijelölik az új Fellebbviteli Licencadó Testületet, amelytől azt várják, hogy szombaton, de legkésőbb vasárnap döntsön.

A Vácnak van sansza

A licencadó testület függetlenségét folyamatosan hangsúlyozó MLSZ-vezetők szavai alapján egy ideig úgy tűnt, az új testület csak olyan döntést hozhat, amely ismét nem engedi a Vác és a Ferencváros indulását. Aztán kiderült, a Vác esetében azt, hogy nem lenne elegendő pénze az idény végéig, tekinthetjük szubjektív szempontnak, a licencadó testület ítélte meg ugyanis csak így. Kisteleki meg hozzátette, nincs a költségvetésnek alsó határa, vagyis bármilyen kevés pénzzel is nekivághat a bajnokságnak a félamatőr egykori első.

A Ferencváros helyzete ennél jóval reménytelenebbnek tűnik. Nála ugyanis nincsenek rendben a papírok, tehát nem születhet más döntés, mint az első másodfokú eljárásban. Azzal ugyanis az volt a legnagyobb gond, hogy fellebbezni lehetett ellene. Kisteleki hosszasan fejtegette, megmondta Ináncsy Miklós FTC-elnöknek, okosabb lenne az NB II-re készülni, semmint elindulni az élvonalban, ott meg bedőlni szeptemberben. Utóbbi esetben ugyanis három évre száműznék a csapatot az NB I-től. Ha megtörténne a kizárás, a 2006/2007-es kiírás lenne az első FTC nélküli magyar bajnokság.

A tévéközvetítés is bizonytalan

Kisteleki MLSZ-elnök egyébként elismerte, minden felelősség az övé azzal kapcsolatban, ami a szövetségben történik. Persze, azt is be kellett ismernie, egyelőre nincs megállapodás a bajnokság tévéközvetítéséről. Kisteleki azt mondta, ő a közszolgálati televíziót részesítené előnyben és olyan megállapodást akar, amely sokkal előnyösebb a magyar futballnak. "Nem az RTL Klub pénze hiányzik, hanem sokkal jobb időpontokat akarunk kapni."

Az Eb-re hivatkoznának

Nagy kérdés, hogy az FTC nélkül mennyit érnek a tévéközvetítési jogok, az RTL Klub ugyanis feltehetően a zöldek körüli bizonytalanság miatt nem kért többet a magyar fociból. Meg az is felvethető, hogy megmenti-e a Fradit a problémák szőnyeg alá söprése: vagyis az, amit sokan suttognak, hogy a 2012-es Európa-bajnoki pályázat sikere érdekében nem kellene most ilyen ügy a futballunknak. Persze, lehet erre is hivatkozni, de a tornára szintén pályázó olaszoknak sokkal fontosabb volt, hogy rendet tegyenek a bundabotrány után és szemrebbenés nélkül zártak ki három klubot az első osztályból.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.