Mária
-6 °C
-2 °C

Végleges: a Juventus -17 pontról kezdi a B-ligát

2006.07.25. 21:28
A megfellebbezhetetlen, másodfokú ítéletek enyhítettek az olasz bundabotrányban vétkes futballklubok büntetésein, viszont a Juventus így is csak a másodosztályban indulhat idén, de nem 30, hanem 17 pontos hátrányról. A Lazio és a Fiorentina visszakerült az első ligába, a Milan maradt ott, és indulhat a Bajnokok Ligájában.
Megerősítette a Juventus visszasorolását a B-ligába az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) sportbírósága kedd esti fellebbviteli határozatában. A torinói klub a májusban kirobbant bundabotrányban való vétkessége miatt a következő szezonban csak a másodosztályban, a Serie B-ben indulhat, viszont nem az elsőfokon kapott 30, hanem 17 pontos hátrányról.


Helyrerakták a Juvét

Enyhébb, de nem egyformán

A jogerős döntések a másik három vádlott klub, a Lazio, a Fiorentina és a Milan büntetéseit is enyhítették.

A korábban a B-be száműzött Lazio és Fiorentina egyaránt az A-ligában folytathatja 11, illetve 19 pontos levonással. A római klub viszont nem indulhat az UEFA-kupában, a firenzei pedig a Bajnokok Ligájában.

Az első fokon pontlevonással és az európai kupáktól való eltiltással sújtott Milan maradhat az A-ban és nem -15, csak -8 ponttal kell indulnia. Nevezhet a Bajnokok Ligájára is.

A Juve veszett két Scudettót is

A bíróság 30 pontot vont le a Milan, a Fiorentina és a Lazio 2005-2006-os bajnokságban elért eredményéből, így születtek meg a fenti döntések. A Juventust az utolsó helyre minősítették, nekik maradt a B.

A botrányban központi szerepet játszó, legkeményebben büntetett egyesület elveszíti két legutóbbi, idei és tavalyi bajnoki címét is, azaz ezt a döntést helyben hagyta a fellebbviteli bíróság.

BL-ben a Chievo

Kedd este így eldőlt, hogy Olaszországból az Inter, a Roma, a Chievo és a Milan indulhat a Bajnokok Ligájában, a Palermo, a Livorno és a Parma az UEFA-kupában.

A legnagyobb olasz futballbalhé május végén kezdődött, amikor napilapok a Juventus menedzsmentjének játékvezetőkkel folytatott, lehallgatott beszélgetéseit nyilvánosságra hozták. A felvételeken az ügy kulcsfigurája, a Juventus exigazgatója, Luciano Moggi dönti el, ki vezesse csapata meccseit, illetve a riválisokét, beleszól a válogatott összeállításába és a játékosigazolásokba is. Később további három egyesület vezetői is gyanúba kerültek.

Valószínűleg elfogadják a döntéseket

A sportbíróság döntései polgári perben megtámadhatóak, de ettől az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) tiltotta a csapatokat, informálisan az olaszok európai kupáktól való eltiltásával fenyegetett, így nem valószínű, hogy az elítéltek bírósághoz fordulnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.