Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Tizenhat éve akarják szétverni a Fradit

2006.08.01. 16:32
Augusztus 13-ára meghirdették az Ösezefogás napját és a reménybeli új klubmodellben hangsúlyosabb szerepet remélnek maguknak az NB II-be sorolt Ferencváros szurkolói. A Törzsasztalban járt egyik vezetőjük, Boros Bánk Levente beszélt a klubvezetők felelősségéről, az MLSZ szerepéről és elmondta, Várszegi Gábor szerint nem megmentő, hanem kalandor volt a Fradi életében.
Története során először nem indul az első osztályú futballbajnokságban a Ferencváros, amibe úgy tűnik, a zöld-fehérek szurkolóinak bele kell nyugodniuk. Abba azonban nem akarnak belenyugodni, hogy az FTC vezetői, akik ebbe a helyzetbe vezették a klubot, a helyükön maradjanak. A Ferencváros Szurkolók Szövetsége alelnöke, Boros Bánk Levente majdnem két órán keresztül válaszolt a Törzsasztalban a fórumozók kérdéseire.

Tudatos bebetonozás

"A helyzet megérett a változtatásra. Mind a klub, mind az Zrt. vezetősége, ide értve a klub jogászát is, kiemelten felelős a jelenlegi helyzet kialakulásáért. Például a gazdasági igazgató és a jogász személye is ugyanaz évek óta. Nekik volt a legnagyobb rálátásuk a különböző szerződésekre és valószínűleg ők voltak az elsők, akik értesültek a csőd közeli állapotról" - értékelte a kialakult helyzetet Boros.

Az FSzSz-alelnök szerint a klub alapszabálya szerint a jelenlegi vezetés be van betonozva és az elnökség visszahívása gyakorlatilag lehetetlen. "Ezt az állapotot ők tudatosan így alakították ki."

Folyamatosan gátolták a Fradit

Boros Bánk Levente szerint azonban a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és a mindenkori magyar kormányok felelőssége is elvitathatatlan. "Az egyes személyek (Kisteleki, Mészöly) felelősségét nehéz megállapítani, de az nyilvánvaló, hogy ők nem fradisták és valószínűsíthetően nem a Fradi érdekeit tartják szem előtt." Úgy vélekedett, az utóbbi 16 évben módszeresen próbálják szétverni az FTC-t. "Ez a folyamat az előző kormányzati ciklusban felgyorsult, a hatalom folyamatosan támadott minket, és gátolt az előrejutásban (lásd a jelenlegi miniszterelnököt sportminiszterként)."


Boros Bánk Levente (fotó: Huszti István)

Példaként említette azt, hogy a Vasas megkaphatta a használatában álló ingatlanok tulajdonjogát, míg a Ferencvárosnak nem adták meg ezt a lehetőséget. Mindennek az oka Boros szerint az, hogy Fradi-szurkolók jelentette szervezett és tudatos tömeg nyilvánvaló veszélyforrás a kormányzat számára, és érdekében állhat kiiktatni azt.

Várszegi, a kalandor

A kérdések közül több is vonatkozott arra, hogy a Fotex Rt. 2003-as kivonulása azért történt, mert a Fradi szurkolói a Debrecen ellen elbukott bajnoki cím után harctérré változtatták az Üllői utat. Boros azonban máshogyan látja Várszegi Gábor szerepvállalását.

"A Várszegi-kérdés kikerülhetetlen. Várszegi Gábort komoly üzletembernek tartom, aki hogyha valóban üzleti befektetésként komolyan gondolta volna a Ferencvárost, akkor néhány ember hangos tiltakozása nem "üldözte" volna el." Az FSzSz-alelnök biztos benne, hogy Várszegi Gábor a Fradi történetében sokkal inkább egy kalandor volt, mint egy potenciális felvirágoztató.

Még segíthet is az NB II

Ináncsy Miklóst is várjuk

Az Index természetesen lehetőséget akar adni a Ferencváros jelenlegi vezetőinek is, hogy elmondhassák a véleményüket a kialakult helyzetről, az őket ért támadásokról. Ináncsy Miklósnak, a klub és a futballcsapatot működtető Zrt. elnökének is felajánlottuk az online interjú lehetőségét. Egyelőre nem tudni, elfogadja-e meghívásunkat Ináncsy. Választ szerdára ígért a klub sajtófőnöke.

Az emlékezetes botrány óta azonban talán kevesebbet balhéznak a fradisták. Ennek egyik oka szerinte az, hogy a Fradi-tábor felismerte, hogy önvédelme érdekében nem célra vezető a saját otthonban való rendbontás.

Boros a másodosztályú szereplésben - szurkolói oldalról - még lehetőséget is lát. "Én is úgy gondolom, hogy az NB II-es lét kibővíthetné és összekovácsolhatná szerte az országban a Fradi szurkolóit."

Nem ilyen eszközökkel

Amellett azonban nem mehetett el, hogy többen elragadtatták magukat a székház előtti demonstrációkor. "Tudomásul kell venni, hogy ebben a válságos helyzetben hatalmas csalódottság és indulatok gerjedtek, amelyeknek vannak szélsőséges megjelenései is. Ezeket sajnáljuk, mi nem ilyen eszközökkel gondoljuk a klub helyzetének rendezését."

Augusztus 13., az összefogás napja

AZ FSzSz a következő összejövetelt az első fordulóra tervezi, a Jászapáti meccs előtt, augusztus 13-án mindenkit a székház elé várnak. Ez lesz az Összefogás Napja, szeretnének megnyerni a közös ügynek mind ismert, mind "ismeretlen" fradistákat, szeretnénk összekovácsolni a Fradi táborát és szeretnénk minden olyan meghatározó személyiséget a soraikban tudni, akik megjelenésükkel, felszólalásukkal "erősíthetnek a társadalmi nyomáson".

Az FSzSz alelnöke úgy véli, eddig a klub lelkiismereteként próbáltak működni, de most már meggyőződésük, hogy a szurkolók hangsúlyos véleményének helye van/lesz az áhított új klubmodellben.


Özönlöttek a kérdések (fotó: Huszti István)

Pénzt is hajlandóak áldozni és gyűjteni a klub működésére, de csak úgy, hogy az ne menjen át a jelenlegi vezetők kezén. "Az alapítvány kérdése is felmerült, jelenleg a megfelelő keretek kialakításán dolgozunk. Az mindenképpen cél, hogy az alapítványba befolyó összegeket közvetlenül a játékosok támogatására fordíthassuk, megfelelő kontroll (kuratórium) mellett. Ebbe a klubba a jelenlegi vezetés alatt pénzt betenni kockázatos."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.