Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Ötszázszoros hasznot húzna egy kínai a Zidane-fejesből

2006.08.03. 12:33
Talán senki nem csodálkozik rajta, hogy egy kínai üzletember meg akarja szerezni németországi labdarúgó világbajnokság-döntőjében ellenfelét lefejelő francia klasszis, Zinedine Zidane mozdulatának reklámjogát. Az élelmes ázsiai úgy véli, aki 26,3 millió forintnak megfelelő összegért megveszi tőle a jogot, cipőkre, sapkákra vagy akár sörösdobozokra is rányomathatja a fejelést. Ehhez persze még hónapokig kell várnia, de ha bejegyzik a védjegyet, az érintettek valószínűeleg akkor is kifogást emelnek majd.

Egy élelmes kínai üzletember busás haszonnal árulja a labdarúgó-világbajnokság döntőjében bemutatott Zinedine Zidane-féle öklelés védjegyét.

Ötszázszoros pénzt kér a grafikáért

Az olaszok ellen büntetőpárbajban elbukott franciák sztárja utolsó mérkőzésén, a hosszabbításban fejelte mellkason az őt provokáló Marco Materazzit, és tettéért piros lapot kapott. Később a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Zidane-t három meccsről eltiltotta, igaz, büntetése jelképes, hiszen a mérkőzés után befejezte karrierjét.


Fotó: AFP

Csao Hsziao-kaj (Zhao Xiaokai) egymillió jüant, azaz 26,3 millió forintot kér a kétezer jüanért, mindössze 52 ezer forintért levédendő grafikáért, amely az emlékezetes jelenet sziluettjét ábrázolja. A Pekingben reklámügynökséget vezető igazgató azt a sziluetettet védette le, hogy egy futballista mellbe fejel egy másikat.

A fejelést a cipőkre, sapkákra, sörösdobozokra

"Két nappal a döntő után jutott eszembe, hogy bejegyeztessem Zidane mozdulatát. Mivel csak a körvonalak látszanak, nem sérülhetnek a személyiségi jogok, így már rá lehet nyomni cipőkre, sapkákra vagy sörösdobozokra." A shanghaidaily.com írása szerint Csao Hsziao-kaj a söripar és a sportszerek területére védette le a mozdulatot, úgy véli ezen a két területen lehet a legnagyobb az érdeklődés.

Nem lehet biztos a sikerben

Azonban a pekingi még nem lehet biztos az üzleti sikerben, hiába kapott máris ajnálatokat több sportszergyártótól. A bejegyezetetési folyamatok legalább hónapok, ha nem évek kérdése.

A shanghaidaily.comon megszólaltatott jogász szerint pedig Csao Hsziao-kaj akkor sem dőlhet hátra, ha megkapta az engedélyt. "Mivel a grafika ilyen egyértelműen utal két ember személyiségére, nem lennék meglepve, ha az érintettek ügyvédei kifogást emelnének."

Korábban egy francia kiadó kovácsolt tőkét a futballklasszis meggondolatlanságából: a Coup de Boule (Fejes) című nóta a napokban ugrott az országos slágerlista élére, és hamarosan három további nyelven is forgalmazzák.

Zidane megosztotta a világot

Az eset egyébként is megosztotta a világot, amíg Fidel Castro kubai elnök kiállt a francia mellett, mondván nagyon csúnyákat mondhattak neki, addig a hétszeres Tour de France-győztes kerékpározó, Lance Armstrong leseggfejezte őt és csapattársait.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!