Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

36 milliárdos nyereséget hozott az idei foci-vb

2006.09.15. 09:18
Az idén nyáron 430 millió eurós (117,3 milliárd forint) költségvetéssel rendezett németországi labdarúgó-világbajnokság 135 millió eurós (36 milliárd forint) tiszta nyereséget hozott a tornát lebonyolító szervezőbizottság, illetve a rendező futballszövetség (DFB) számára.

Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke az ién nyáron júniu 9. és július 9. között rendezett labdarúgó vb-t gazdasági szempontból értékelő sajtótájékoztatóján valamennyi pénzügyi kimutatást nyilvánosságra hozta: a német állam különböző adók formájában 43,7 millió euróhoz jutott, a nemzetközi szövetség (FIFA) 40,8 milliót kapott, mert az előkészületeket ekkora összeggel támogatta.

A FIFA segítsége is kellett

"Ha ezt a pénzt a torna előtt nem bocsátja rendelkezésünkre a FIFA, akkor nem tudtuk volna rangjához méltó módon megrendezni a vb-t" - mondta Zwanziger. A DFB és a liga a vb előtt kötött megállapodása értelmében egyformán 56,5-56,5 millió eurót kapott.

"A nyereség meghaladta az előzetes terveket, ennek három oka van: óvatosan kalkuláltunk, menetközben csökkentettük a kiadásokat és a várakozásainkat felülmúlóan sok bevételhez jutottunk" - mondta Zwanziger. "Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy a vb-re kibocsátott bélyegsorozatok és speciális pénzérmék értékesítése több mint hatmillió eurós bevételt hoz, ezenkívül legalább ugyanennyit takarítottunk meg azzal, hogy szerencsére nem voltak komoly rendbontások."

A rendező városok is jól jártak

A sportvezető hozzátette: a tizenkét rendező város a szerződések értelmében összesen 33 millió eurót kapott a találkozók lebonyolítása kapcsán felmerült költségek fedezésére, ezenkívül minden helyszín egyenként további 1,5 milliós jutalomban részesült a hibátlan szervezésért.

Ezenkívül minden tartományi szövetség 20-20 millió eurót kap, az összegnek azonban a felét a női labdarúgásra, illetve az utánpótlásra kell fordítani, a DFB mindenhonnan tételes elszámolást kér az összeg felhasználásáról.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.