Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

CSZKA–Szpartak

2008.06.04. 12:14 Módosítva: 2008-06-05 13:33:32

Rendszeresek az igazán nagy tömegverekedések a két moszkvai klub szurkolói között, ilyenkor százak esnek egymásnak, és több tucat vérző sebesült marad az utcán. 1999-ben és 2001-ben több mint ötszáz ember vett részt az aktuális összecsapásban. A fővárosi riválisok közül a Szpartak drukkerei arról is híresek, hogy nem tűrik a nem fehér játékosokat a gyepen.

CSZKA

A szovjet hadsereg csapata volt, mára Roman Abramovics cége, a Szibnyefty a fő szponzora. A Londonban élő leggazdagabb orosznak választott hazájában is van focicsapata, a Chelsea, ezért az UEFA szabályainak megfelelően közvetlen tulajdonrészt nem szerezhetett a moszkvai csapatnál. „Istállósok” volt a csapat első beceneve, mert Juszupov herceg istállóinál edzettek az alapításkor. Ez mára „lovasokká” szelídült.

Szpartak

A Szpartak azért is volt népszerű a szovjet időkben, mert egy tsz-eket tömörítő szervezet csapata volt, míg a többi nagy fővárosi klubot inkább egyenruhások támogatták (a Dinamót a KGB, illetve a belügy, a Szpartakot a hadsereg, a Lokomotivot a vasutasok.) A „húsosoknak” is becézett Szpartak viszont az agrárlobbi politikailag semlegesnek tűnő vezetése alatt játszhatott. Az ellenfél szurkolói ezzel visszaélve „disznósoknak” csúfolják őket. Mostanra a Lukoil olajcég a fő adományozó. Híres legenda, hogy a Szpartak annyira ellenzékinek számított, hogy direkt nem nyerhetett, és lebundázták a meccseit, bár ezt cáfolja, hogy a szovjet időkben tucatnyi bajnoki címet tehettek el.

A Szpartak szurkolóira fokozottan jellemző, hogy utálják a feketéket. Saját játékosaikat is banánnal dobálják, tavaly pedig egy légiósukot „Majmok, haza!” transzparenssel köszöntötték. Az orosz futballszövetség több eljárást is indított már a Szpartak ellen az elmúlt években. 2007-ben a klub tizenéves szurkolói egy FK Moszkva elleni meccs alkalmából megöltek egy barna bőrű embert az utcán.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!