Szégyen kik hordják manapság a Fradi mezt

2008.07.06. 10:08 Módosítva: 2008.07.07. 12:39
Novák Dezső tagja volt az egyetlen Eb-érmet nyert fociválogatottnak, emellett minden idők legsikeresebb olimpiai résztvevője. Hiába vezette BL-be a Fradit, rá egy évre elüldözték. Interjú, melyből kiderül, nem volt kire cserélni Vinczét, aki így isten lett

Mint négyévente mindig, idén is egy évben rendezik a labdarúgó Európa-bajnokságot és az olimpiát. Novák Dezső a Ferencváros egykori labdarúgója majd edzője mindkettőn sikeres volt, hiszen tagja volt az eddigi egyetlen Eb-érmet nyert válogatottnak (1964) és jelenleg is minden idők legsikeresebb olimpiai résztvevője a labdarúgók között, két arany és egy bronzérmével.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

„Ez valószínűleg még így is marad egy darabig, mert hiába vannak túlkorosok, nem valószínű, hogy ugyanazokat hívják vissza 12 évig” – mondta a nemrégiben súlyos betegségen is átesett egykori jobbhátvéd.

Novák első olimpiájára még a Haladás játékosaként utazott, de mint mondta, már akkor kereste őt a Fradi, ahonnan szinte mindenkit ismert a korosztályos válogatottakból. „Ha a focisták aranyat nyertek, annak minden más sportág résztvevője is örült, mert ha nekünk van, az övék is szebben csillog” – mondta. Az akkori sikereket elsősorban annak tulajdonítja, hogy a csapat edzője Lakat Károly támadó szellemben játszatta őket, nem szerette ha bekkelnek.

„Karcsi bácsi ismert és megbízott bennem, ezért rúgtam a Fradiban és a válogatottban is én a tizenegyest” – mondta Novák, aki ennek is köszönheti, hogy Bene Ferenccel együtt ő lett az 1964-es Eb-n a magyar csapat gólkirálya.

Az Eb-bronz ellenére is csak kilencszer szerepelt a nagyválogatottban, ellenben ötvenszer ült a kispadon. „Nem vagyok csalódott, hiszen az akkori válogatottat az első ötben tartották számon Európában és nem volt egyszerű bekerülni. Emellett 28-szor szerepeltem a B-válogatottban és negyvenszer az olimpiai csapatban. Ezek pedig akkoriban még mást jelentettek, mint manapság, akkor nem kísérletezgettek annyit, mint most.”

novakdezso07

Talán csak azt fájlalja, hogy világbajnokságon nem vehetett részt. „Az NDK elleni selejtezőn én is lőttem gólt, így nyertünk 3-2-re. 2-2-vel ők jutottak volna tovább, ennek ellenére a két nappal későbbi negyvennyolc fős keretben nem szerepeltem. Azonban ha kivisznek 66-ban, nem játszhattam volna a 68-as olimpián. Tehát amit itt elvett, ott visszaadott a sors”.

Jelenleg nem vállal semmilyen szerepet a labdarúgásban, hiszen amióta abbahagyta az edzősködést és felállt, eltelt több tíz év. Véleménye szerint egészen más már a futball és úgy véli 70 évesen ma már nem élethosszabbító egy kispad. "Viták, perek, botrányok vannak, pénztelenség van, a szakmáról szól a legkevésbé a mai edzősködés."

A Fraditól egyébként is szomorúan jött el, immár 12 éve. Hiába szerepelt egy évvel korábban első és eddig egyetlen magyar csapatként a Ferencváros a Bajnokok Ligájában, mivel a következő évben ezt nem sikerült megismételni, a szurkolók elüldözték őt.

novakdezso01

„Ha az eredmény nem számít, ha kiírják, hogy takarodjak, folyamatosan szidtak, ha öt perc alatt nem rúgtunk gólt, már hülye Novák voltam” – mondta. „Nem szerettek, mert nem haverkodtam a szurkolókkal. Én úgy vélem, amit a szurkolónak tudni kell, azt az újságból megtudja, ami az öltözőben történik ahhoz semmi köze. Nem rá tartozik, és én sem tartozom nekik beszámolóval. Tettem én annyit a Fradiért, hogy nem engedem meg, hogy 100 vagy 500 ember mocskolódjon velem. Inkább felálltam, hiába kértek a vezetők a folytatásra”.

A volt Fradi edző egyébként úgy véli, egy edző nem attól lesz jó, ha ugrál és kiabál a kispad mellett. Azért van az eligazítás, hogy ott mindent elmondjon. Emellett nem titkolja, kell egy kis szerencse is a sikerhez.

„Ha nem csak ifi-játékosok ülnek mellettem a kispadon, már az első félidőben lecserélem Vincze Ottót Zürichben a Grasshoppers elleni BL-meccsen. De nem tudtam kit behozni helyette, így a pályán maradt és a második félidőben ragyogóan játszott és lőtt két felejthetetlen gólt. Ha akkor leveszem, ma mindenki arról beszélne mekkorát égett első BL-meccsén. Így viszont isten volt.”

novakdezso05

Az azt követő Ajax elleni 5-1-es vereséget azonban úgy élte meg, mint egy pofonvágást, hiszen 75 percig jól tartotta magát a Fradi, de a meccs végére összeomlott. Mellesleg az egy évvel későbbi leváltását sem élte meg tragédiaként, de abban biztos, ha abban az évben hagyják dolgozni, megint bajnok lett volna.

Nem ért azzal egyet, hogy egy edzőt nem kell szeretni a játékosainak, csak tisztában kell vele lenni mindenkinek, hogy amit mond, azt azért teszi, hogy jó legyen. Neki is voltak kedvencei, de nem mindig azok, akikre a közönség gondolt. „A jó játékos hangulatember, ha jó kedve van, akkor mindent megcsinál. Egy közepes szintű játékos azonban mindig hozza azt a szintet, amit elvárnak tőle”.

novakdezso06

„Nem azt mondom, hogy miattam, de nagyjából az én eltávolításom után kezdődött el az a folyamat a Fradinál, amely mostanság csúcsosodott ki. Kezdve a Varga Zoltán és Telek közti afférral, egészen a másodosztályban betöltött középszerűségig”.

„Ezt a mélységet, ahol most van a csapat, nem lehet megmagyarázni. Szégyen, hogy a mostani csapatból ezek a játékosok felmerik venni a Fradi mezt. Honnan éreznék mit jelent ez? Nem tudják mit jelent a Ferencváros. Annak idején csak a pályára belépni olyan érzés volt, hogy az megtiszteltetésnek számított, ma meg már bárki szereléshez juthat.”

novakdezso03

„Nálunk ugyanaz van, mint külföldön, de kicsiben. Van egy csomó olyan külföldi, akivel már felesleges kísérletezgetni, helyette egy 19 éves fiatallal, sokkal jobban megérné” – véli az edző, aki számára érthetetlen, hogy a Fradinak mindig híres volt az utánpótlásbázisa, tavaly mégis volt 3-4 olyan korosztályos válogatott ahol egyetlen zöld-fehér játékos sem volt.

Jelenleg is lejár a Fradi-öregfiúkkal vasárnaponként focizni és szinte minden meccset megnéz a tévében. Mindössze ennyi, valamint az unokája meccseinek látogatása a jelenlegi viszonya a labdarúgással.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM