Mária
-6 °C
2 °C

Történelmi UEFA-lépés: eltiltás műesésért

2009.09.02. 11:06
A múlt heti BL-selejtezőn Eduardo, az Arsenal-csatár műesése utáni 11-esből szerzett vezetést csapatának. A meccs után az ellenfél felháborodva követelte a futballista eltiltását, az európai szövetség megtette, először tiltott el valakit videóról ilyenért. Az Arsenal nem érti.

Az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) a videófelvételek alapján eltiltotta a múlt heti Arsenal–Celtic Bajnokok Ligája-selejtezőn műeséssel 11-est kapó Eduardót. A horvát játékos a 28. percben, a kilépő Artur Boruc kapus mellett látványosan feldobta magát, a felvételeken jól látszik, a skótok játékosa hozzá sem ért.

A spanyol Mejuto González bíró megette, büntetőt ítélt, amit a csatár belőtt. A találkozó után a skót futballszövetség levelet küldött az UEFA-nak, amelyben kérte, tiltsa el Eduardót.

Az UEFA megvizsgálta az ügyet és két BL-meccsre eltiltotta a horvát válogatottat, aki valószínűleg a Standard Liege és az Olympiakosz ellen sem léphet pályára. Az Arsenal azonnal tiltakozott, bejelentették, mindent elkövetnek, hogy töröljék a büntetést. Szinte biztosan nem fogják, de fellebbezni lehet.

„Nagyon csalódottak vagyunk – olvasható a klub közleményében. – Meggyőződésünk, hogy akkor hozhat az UEFA ilyen döntést, ha átfogó és világos szabályokat alkot az ilyen esetekre.”

A futball előírásai között valóban nem szerepel ilyesmi, de az UEFA korábban tiltott már el videóról játékost, a Milan-kapus Didát, igaz, az ő esete különleges volt. A 2007 őszi Celtis-Milan meccsen egy skót szurkoló rohant a pályára, és legyintette arcon a brazilt, aki súlyos sérülést imitálva összeesett, percekig fetrengett a földön.

Futballisták közötti eset, vagyis rendes meccsszituáció miatt az UEFA korábban senkit nem büntetett, még ha a videófelvételeken látszott is a dolog. Eduardónak nem volt szerencséje, mutatványa két különböző kameraállásból is tisztán kivehető.

A döntés történelmi, ha fellebbezés után nem törlik, kap legalább egy meccset, precedenst teremt, a továbbiakban a bíró effajta átverése is büntethető lesz videóról, a mérkőzés után.

Slaven Bilic, a horvát szövetségi kapitány is megszólalt az ügyben: „Szégyenteljes ez a döntés. Olyan játékosról beszélünk, aki a sportember mintája. Nem értem, hogyan tudták ezt az ítéletet hozni.”

Az UEFA-t talán az is motiválhatta, Eduardo góllövés helyett választotta a bíró megtévesztését, simán a kapuba passzolhatott volna, ha továbbfut.

A 26 éves játékos 2008 februárjában vált híressé, amikor egy angol bajnokin ellenfele brutálisan eltörte a lábát. Szörnyű sérüléséből közel egy év alatt épült föl, az előző szezonban tért vissza, az idény egyik legszebb gólját rúgta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!