Amália
12 °C
19 °C

Melyik a világ legfurcsább stadionja?

2011.07.06. 23:59
A Feröer-szigeteken csak csónakkal lehet kihalászni az elrúgott labdát, Brazíliában az eredményjelző is fából van, Dél-Afrikában mindent látni a nézőtérről, csak a pályát nem. Különleges stadionok Bragától Szingapúrig.

Estádio Municipal de Braga

Az Európa Liga-döntős Braga 2003-ban épített arénáját gyakran nevezik a világ legszebb stadionjának. Egy korábbi kőbánya oldalába épült, az egyik kapu mögött hatalmas sziklafal van, az eredményjelző is ennek oldalába van beépítve. Úgy alakították ki, hogy a másik kapu mögött a város panorámája táruljon a szurkolók szeme elé. A sziklafal kibontása több mint 83 millió euróba került.

The Float@Marina Bay, Szingapúr

A világ legnagyobb, vízen található pályája kilencezer embert is elbír, de a harmincezres nézőtér sem szokványos, külön áll a játéktértől, a parton van.

Osaka Stadium, Japán

Eredetileg a Nankai Hawks baseballcsapaté volt, 1988-ban eladták. Az új tulajdonos úgy látta, érdemes lakóparkot építeni a pályára, a lakóknak parkolót is biztosított, de a nézőteret meghagyta. Tíz évvel később újra továbbadták, lerombolták, ma bevásárlóközpont van a helyén.

Gospin dolac, Imotski, Horvátország

A mindössze négyezer férőhelyes stadion még extrémebb helyre épült, mint a Bragáé, nem a szakadék mélyére, hanem a szélére, egy gyönyörű tó partjára.

Vesturi á Eiðinum Stadium, Vágur, Feröer szigetek

A háromezres pályához első ránézésre még eljutni sem lehet. Egy helyi vicc szerint van egy emberük, aki csónakkal szedi össze a vízbe lőtt labdákat.

Mmabatho Stadium, Mafikeng, Dél-Afrika

1981-ben egy orosz cég építette, az 59 ezres stadionról nehéz nem azt hinni, hogy nem direkt a szurkolók szívatása miatt alakították ki így a lelátókat. Annak, aki a sarkokban ül, tökéletes kilátása van az oldalvonal melletti lelátókon ülőkre.

Janguito Malucelli, Brazília, Curitiba

Brazília egyetlen ökostadionjában a lelátó egy domboldalra épült, a székeket a fűbe építették. Nem csak a kispadok, de az eredményjelző is fából van. Az építéshez egyetlen fát sem vágtak ki, amit felhasználtak, korábbi erdőírtásokból szerezték.

Stade Louis II, Monaco

Amennyire szép környezetben van, olyan ízléstelenül néz ki az Európai Szuperkupa helyszíne. A giccses tetőszerkezet nagyjából kétszer akkora, mint maga a nézőtér, távolból nézve valószínúleg ez a világ legrondább stadionja.