Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Biztosan nyertünk, megyünk a 2. helyért

2011.09.06. 22:06

A magyar futballválogatott múlt pénteken a svédeket verve megtartotta - hajszálvékony - továbbjutási esélyét, de hogy ez életben maradjon, újabb győzelem kellett Moldovában: összejött, méghozzá magabiztosan.

Egervári kapitány a svédek ellen jól teljesítő Korcsmárt a kezdőben hagyta, ő lett Juhász párja a védelemben, Laczkó Zsolt viszont kikerült a bal oldalról, helyére Vanczák állt, hogy eltiltása letelt.

Mivel nyerni kellett, a támadósoron nem volt szükséges a változtatás. Szabics mögött Rudolf Gergely kapta meg a lehetőséget, aki a svédeknek a mindent eldöntő gólt lőtte az utolsó percben, előtte pedig előkészítette az elsőt.

Mintegy ötszáz magyar kísérte el a csapatot, a szegedi és a csepeli mag volt a leghangosabb, ahogy már bent a városban is.

Rudolfnak a negyedik perc végén már volt egy lövése, de sokkal nagyobb helyzet maradt ki a másik oldalon. Szuvorov keresztbe lőtte a labdát közelről, de senki sem ért bele. Hajnal szabadrúgása után viszont Vanczák a lehető legjobbkor érkezett, miután Juhász kvázi levette neki a labdát, társának 3 méterről kellett betalálnia. Vanczák hét forduló alatt négy gólt lőtt a svájci Sionban és a válogatottra is átmentette formáját.

A gólszerző utána két pontrúgásnál jól mentett, a védelem azonban zavarba jött – Varga elkésett a becsúszással -, Király reflexvédése után a kaposvári Alekszejev elé pattant a labda, azonnal lőtt, de pár méterről centikkel fölé.

Ígéretes magyar akció halt el kevéssel később Hajnal gyenge labdakezelésénél, pedig egyedül törhetett volna kapura. Elek el is jutott lövésig, miután a védők közt kilépve tört be a tizenhatosra, de bal lábas próbálkozását kiütötte a hazai kapus. Óriási helyzet volt. Juhásznak és a moldáv bekkeknek is volt egy mentésük, így jöhetett a szünet.

A fordulás után is Juhász határozottságát élvezhettük, majd Rudolf lőtt egy szabályos gólt, de a bíró les címén nem adta meg. Nagyot hibázott. Rudolf később védője hibáját kihasználva egy irreálisan magasra felpördülő labdát – nagyon megfaragta a védő - tökéletes átvéve került helyzetbe, de beérték. A szöglet Vanczákot találta üresen, de tiszta helyzetből melléfejelt. A kapunk előtt Armas is megtette ugyanezt, az is veszélytelen volt.

A következő akciónál Király indításával Rudolf a tizenhatos előtt találta magát, önző volt, nem passzolt, pedig Hajnal és Szabics is felzárkózott a támadáshoz - lövését simán fogta a kapus. A 68. percre Pintér után Korcsmár is kidőlt, akinek ápolása közben előkerült pár görögtűz mellett egy Gyűlölünk titeket magyar felirat a hazai keménymagnál.

Rudolf két veszélyes bal oldali beadása után Hajnal volt helyzetben. A moldávok feljöttek, Laczkó és Juhász sárga lapja az elszántság mellett a szellemi és fizikai fáradtságot is jelezte. Veszélyes moldáv helyzet volt a következő esemény, majd Rudolf remek gólt lőtt: Varga beadása után jól jött neki a labda, és félfordulatból bebombázta. A támadás hasonló volt a svédek elleni győztes találat akciójához.

A hazai szurkolók hazaindultak, de egy hirtelen Juhász mögött termett a tizenhatosnál. Három rendőr teperte le, és mint a kötözött sonkát vitték ki a stadionból.

Király bravúrja volt a hosszabbítás egyetlen komoly eseménye, magabiztosan győztünk, Egervári Sándor szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott: "Elsősorban a fegyelmezett játékunknak köszönhetjük a sikert. Sokat kivett a játékosokból a Svédország elleni összecsapás, de összességében nem érdemtelenül nyertünk".

18 ponttal áll a csapat a kedden Finnországban 2-0-ra nyerő hollandok és a San Marinóban 5-0-lal végző svédek mögött harmadikként. A második hely pótselejtezőt ér. Hollandiának már csak egy pont kell a kijutáshoz, a svédek jobb gólkülönbséggel vannak előttünk, de a sanszunk megmaradt az Eb-re jutásra: még egy meccsünk van, októberben itthon zárunk Finnországgal, Svédország viszont még kétszer játszik, a finnekkel idegenben, a hollandokkal otthon.

Eb-selejtező, E csoport: Moldova-Magyarország 0-2 (0-1)

Chisinau, 12 ezer néző, v.: Bebek (horvát)

gólszerző: Vanczák (7.), Rudolf (83.)

sárga lap: Alexeev (42.), illetve Laczkó (75.), Juhász (78.)

Moldova:
Gaiduchevici - Armas, Golovatenco, Boret, Epureanu, Savinov - Cebotaru, Zmeu (Bugaiov, a szünetben), Suvorov - Alexeev (Tigirlas, 73.), Cheptine (Doros, 62.)

Magyarország:
Király Gábor – Varga József, Juhász Roland, Korcsmár Zsolt (Laczkó Zsolt, 69.), Vanczák Vilmos – Koman Vladimir, Elek Ákos, Pintér Ádám (Sándor György, 64.), Hajnal Tamás – Rudolf Gergely, Szabics Imre (Vadócz Krisztián, 82.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.