Koporsóban jut haza, aki az Eb-re megy

2012.05.29. 18:52
A BBC az ukrán-lengyel állapotokkal foglalkozott egy műsorában. A szervezők kiakadtak az elhangzottakon.

Komoly visszhangot váltott ki az angol BBC Panorama című műsora, ami az Eb-nek otthont adó ukrán és lengyel pályákon uralkodó állapotokkal foglalkozott. A szervezők szerint az angol média rossz színben igyekszik feltüntetni az Európa-bajnokságot.

A brit tévécsatorna hétfőn bemutatott félórás műsora több olyan, lengyel és ukrán stadionokból származó jelenetet is bemutatott, melyeken a szurkolók rasszista és antiszemita megnyilvánulásai láthatók. Az egyik bejátszáson az Eb-helyszín harkovi arénában ázsiai nézők egy csoportját támadják meg a helyiek.

A rendezők különösen a korábbi hetvenháromszoros angol válogatott, Sol Campbell műsorban elhangzott megjegyzését kifogásolták, aki szerint a szurkolók sokkal jobban teszik, ha otthon maradnak és tévéből követik a meccseket, ha valaki mégis megkockáztatja a kiutazást, az lehet, hogy koporsóban tér haza.

000 Par7018681
Fotó: Yuriy Dyachyshyn

A Reuters szerint a műsorra reagálva a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk elmondta, senkinek sem fog bántódása esni, aki az országba látogat az Európa-bajnokság során. Tusk úgy véli, az ehhez hasonló incidensek más országokban is előfordulnak ritkán, így van ez Lengyelországban is. Az 2012-es Eb igazgatója, Markiyan Lubkivsky szerint egyszerűen sárdobálás zajlik, az újságírók által terjesztett információk kilencven százaléka nem igaz. Campbell megjegyzését egyenesen sértőnek vélte.

Ugyanakkor az ukrán szervezők állítólag komolyan tartanak attól, hogy Julija Timosenkó bebörtönzése, a magas szállodaárak, a korrupció és a tévécsatornákat bejárt egymással verekedő képviselők látványa együttesen olyan negatív képet fest az országról, hogy az az Eb-bevételeket is komolyan befolyásolja majd. Leginkább attól félnek, hogy a jegyeladások a vártnál gyengébben alakulnak és a turisták sem költenek majd annyit a kontinensbajnokság alatt.

Két ukrán labdarúgó is országa védelmére kelt. Andrij Sevcsenko szerint a rasszizmus nincs jelen az országban, az ukrán emberek barátságosak és a rendezvény is magas színvonalú lesz. Oleg Luzsnyij is visszautasította a vádakat, mint fogalmazott, ő még nem hallott rasszizmus okozta problémákról, ráadásul az ukrán bajnokságban több nigériai focista is játszik.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM