Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

A FIFPro szerint nem elég jó a FIFA reformterve

2016.02.04. 09:07

A labdarúgókat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) szerint nem megfelelő a nemzetközi szövetség (FIFA) reformtervezete. A szervezet közleménye úgy fogalmaz, hogy a FIFA megújítását célzó javaslatok szerint a hatalom továbbra is a nemzeti és a kontinentális szövetségek kezében összpontosulna, ezzel kirekesztené az irányításból a játékosokat, a szurkolókat és a klubokat.

"Az úgynevezett reformok miatt továbbra is megmarad a futball monopolisztikus struktúrája" - írták, egyben felszólították az illetékeseket, hogy sürgősen és alaposan vizsgálják meg a tervezetet, "különben még rosszabb forgatókönyv valósul meg, mint korábban", olvasható az MTI cikkében.

A világszerte több mint 60 ezer hivatásos labdarúgót képviselő FIFPro néhány ígéretet is bírált azok közül, amelyeket a nemzetközi szövetség 209 tagszervezetének tettek az elnökválasztási kampány során. Aggasztónak nevezték, hogy ugyanazok a szövetségek kapnának még több támogatást és még több helyet a FIFA vezetésében, amelyek eddig.

A FIFA elnöki posztjára öten pályáznak: Gianni Infantino, az UEFA svájci főtitkára; Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja; a francia Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese; a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke; valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember. A szavazásra február 26-án, Zürichben kerül sor.

A nemzetközi szövetség megtisztulását célzó reformcsomag értelmében megszűnik a szervezet vezetőtestülete, a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezetőtestület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét. Szintén fontos változás várható például a kormányzati vagy egyéb beavatkozás szankcionálásában.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.