Meghalt Verebes József, a Mágus

2016.03.13. 16:26 Módosítva: 2016.03.13. 17:20
74 éves korában meghalt Verebes József mesteredző, aki három bajnoki címet nyert és kétszer is vezette a magyar labdarúgó-válogatottat.

A Kisalföld a családtól tudta meg a halálhírt, 74 évesen meghalt Verebes József. A Mágus, ahogy sokan nevezték, 1941. március 23-án született. 

Az 1961-es szezonban háromszor is bekerült a Ferencvárosba, de nem kapott állandó lehetőséget, ezért előbb az Oroszlány, később pedig a BVSC játékosa lett.  

Edzőként lényegesen nagyobb sikereket ért el. Kecskemét és a Videoton érintésével ért el Győrbe 1981 nyarán, ahol mindjárt az első évében bajnok lett a Rábával, és ezt az aranyat meg is tudta védeni. 19 év után volt akkor ismét vidéki bajnok a hazai élvonalban.

A Győrben töltött öt évében kimagaslóan sikeres volt, hiszen a két arany mellé két ezüstöt és egy bronzot is begyűjtött, Pro Urbe díjat kapott a várostól. Sikerei csúcsán lehetett volna a portugál Benfica edzője, de itthon maradt.

Abban az időszakban még lehetett sikert elérni átlag feletti pszichikai felkészítéssel, a határtalan önbizalom átadásával. Hogy azt sulykolta, Európa-klasszisok alkotják a csapatot, ő pedig beleteszi a sikert a fejekbe.

1986-ban kieső helyen vette át az MTK-t, májusban megnyerték a bajnokságot. Ekkor kapta a Mágus becenevet, és abban az évben lett mesteredző. Ekkor született a klub egyik híres indulója: Meglátja mester, menni fog.

Ebben maga Verebes énekelt, a játékosoké volt a refrén.

1987. januártól augusztusig a felnőtt válogatott kapitánya lett. Két győzelem mellett egyszer kapott ki, és egyszer játszott döntetlent. Ekkor volt az 5-3-as lengyelek elleni győzelem, amire előszeretettel hivatkozott, és amikor Détári Lajos lehetetlen szögből a hosszú felső sarokba csavarta a labdát.

1993. szeptember és 1994. júniusa között ismét ő volt a kapitány, 3-1-es oroszok elleni hazai vereséggel nyitott, és 3-1-es belgák elleni vereséggel fejezte be, de ő ült a kispadon, amikor a hollandok 7-1-gyel gázoltak át a válogatottján, ami az egész évtized egyik legcsúfosabb meccse volt.

Ami elég volt a magyar bajnokságban, a nemzetközi kupákban már nagyon kevésnek bizonyult. Vereségeket szenvedtek a csapatai, a Győr 6-3-ra kapott ki a szovjet bajnok Dinamo Minszktől, 5-0-ra a Standard Liege-től, az MTK sima négyessel távozott a bukaresti Steauától.

Az MTK után már a hazai bajnokságban sem volt sikeres, teljes szezonokat sem igazán töltött a kispadon, és inkább csak mosolyt keltett piros foteljával, amit a Vasas edzőjeként használt.

1998-ban még megkapta a Videotont, utána már csak alacsonyabb osztályú csapatokat vezetett, a megyei első osztályban is munkát vállalt.

2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztjét.

2015-től már betegséggel küszködött, jelentősen lefogyott. Betegségét méltósággal viselte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport