Izsó
13 °C
29 °C

A FIFA elismerte: 10 millió dolláros vesztegetés volt a 2010-es vb

GettyImages-102001530
2016.03.16. 12:27 Módosítva: 2016-03-16 12:35:35

A FIFA elismerte, hogy komoly vesztegetés történt a 2010-es futball-világbajnokság odaítélése során: dél-afrikai futballvezetők 10 millió dollárt fizettek ki, hogy megrendezhessék meg a tornát. A pénz az akkori végrehajtó bizottság tagok zsebébe ment, ez volt az a hírhedt bizottság, amelynek számtalan tagját letartóztatták azóta. 

A nemzetközi futballszövetség szerint ez még nem minden, mert a volt vezetőik tízmilliókra lopták meg őket, és ezért most visszakövetelik a pénzt tőlük. A most megválasztott elnök, Gianni Infantino azt mondta, hogy ez a pénz a futballé. 

"Azokat a pénzeket pályákra kellett volna költeni, nem lakosztályokra, ékszerekre, autókra és luxus életmódra. Ezek az emberek visszaéltek a helyzetükkel, és olyan pénzeket tettek zsebre, melyek a futball fejlődését szolgálták volna" - nyilatkozta Infantino. Azt is elmondta, hogy bármit meg fognak tenni, hogy visszaszerezzék az összeget, ezért fordultak az amerikai hatóságokhoz. Az AP hírügynökség szerint 28 millió dollárról van szó. A közlemény szerint egyébként a végrehajtó bizottság tagjai többször is eladták a szavazatukat, azaz több vb-helyszín kiválasztásánál is vesztegetés történt. 

A FIFA egy 22 éves keresetet nyújtott be az amerikai ügyészségnek, amely a tavaly májusi és őszi letartóztatásokat kezdeményezte. Összesen 41 gyanúsítottja van az ügynek eddig, többen a közép-amerikai CONCACAF és a dél-amerikai CONMEBOL futballszövetségekhez kapcsolhatók. A balhé központi figurái többek között Chuck Blazer és Jack Warner, az ő nevük már a korábbi ügyekben is felmerült, a FIFA szerint őket vesztegették meg a dél-afrikaiak.

Most az amerikai Blazertől 5,3 milliót követelnek, a korábbi alelnök FIFA-alelnök Warnertől 4,4 milliót, míg a brazil Ricardo Teixeira 1,5 milliót.

A tavaly kirobbant FIFA-botrányban már gyanúba keveredett a dél-afrikai rendezés, gyanús pénzmozgásokról érkezett hír a pályázattal kapcsolatban. 

Akkor annyit lehetett tudni, hogy a FIFA a dél-afrikai futballszövetség kérésére tízmillió dollárt adtak a Warner által irányított CONCACAF-szövetségnek. Dél-Afrika azért kérte a pénz folyósítását Warneréknek, hogy a karibi térségben élő afrikai diaszpórát támogassák. Mindezt egy olyan program keretében, amiről korábban senki nem hallott. 

Warner a pénzt tisztára mosta, és nagy részt saját magára költötte, vagyis szemrebbenés nélkül ellopta. A BBC által tavaly júniusban megszerzett bizonyítékok szerint 360 ezer dollárt Warner közvetlen ismerőseinek juttattak, míg 1,6 millió dollárt a korábbi FIFA-alelnök hitelkártyáinak fedezésére, illetve személyes kölcsöneinek törlesztésére használtak fel. A legnagyobb összeg, amit saját magának fizetett ki Warner, 410 ezer dollár volt, míg a hitelkártyáját volt, hogy 87 ezer dollárral segítette ki.

A 2010-es világbajnokság mellett már a 2006-os német rendezésű vb is gyanúba keveredett, de egy független vizsgálóbizottság nem talált konkrét vesztegetésre utaló nyomokat nemrég lezárult vizsgálatában.

Görög tengerparti nyaralások

Vakító napsütés, kék tenger várja!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!