Mária
-6 °C
-2 °C

A FIFA a 2006-os német vb-t sem védi tovább

2016.03.22. 15:14

Az elnökváltás után a FIFA folytatja a gyanús világbajnoki pályázatok feltárását: a szövetség etikai bizottsága kedd délután bejelentette, hogy a 2006-os németországi futball-világbajnokság pályázata miatt vizsgálatot indítottak a német futball több befolyásos embere ellen. 

A vizsgálat ellenük indul:

  • Wolfgang Niersbach, a német futballszövetség korábbi elnöke, a 2006-os vb-pályázat szervezőbizottságának alelnöke
  • Helmut Sandrock, a német futballszövetség korábbi főtitkára, a 2006-os vb-pályázat szervezőbizottságának egyik igazgatója
  • Franz Beckenbauer, német futball-legenda, a 2006-os vb-pályázat szervezőbizottságának elnöke, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagja
  • Theo Zwanziger, a német futballszövetség korábbi alelnöke, a vb-pályázat szervezőbizottságának alelnöke
  • Horst R. Schmidt, a német futballszövetség korábbi főtitkára, a vb-pályázat szervezőbizottságának alelnöke

A FIFA azt gyanítja, hogy szabálytalanul fizettek ki bizonyos összegeket, hogy a vb-pályázatukat előnyhöz juttassák, vagyis vesztegettek. A legtöbbjük már korábban gyanúba keveredett. Beckenbauer annyit ismert el korábban, hogy hibát követett el a vb-pályázat során.

A szavazást végül 12-11-re nyerték a németek a dél-afrikaiakkal szemben, úgy, hogy a végrehajtó bizottság új-zélandi tagja rejtélyes okokból úgy döntött, hogy nem szavaz. Ő később azt mondta, nagy volt a nyomás rajta, amúgy a dél-afrikaiak pályázatát támogatta. 

A német hatóságok is nyomoztak már a 2006-os vb-pályázat miatt, a futballszövetség központját lerohanták tavaly novemberben.          

A FIFA nemrég a 2010-es világbajnoki pályázatról állította azt, hogy a szervezők 10 millió dollárt költöttek vesztegetésre. Továbbá a korábbi FIFA-vezetők által ellopott több tízmillió dollárt szeretnék visszakapni az amerikai hatóságok segítségével. 

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.