Lazán, de jól nyitott a világbajnok

2016-06-12T210056Z 108766856 MT1ACI14434943 RTRMADP 3 SOCCER-EUR
2016.06.12. 23:16 Módosítva: 2016.06.13. 09:05

A németek ránézésre is erősen tartalékos kezdővel kezdték első Eb-meccsüket, kiesett Hummels, akinek nem jött rendbe kisebb sérülése, így Mustafi helyettesítette középhátvédként. Jobbján Höwedes sem tűnt életbiztosításnak, Boateng mellette igen, balhátvédben Hector is jó választásnak látszott.

A középpálya rendben volt a szokásos nevekkel, előre is megvoltak. Az ukránok a legerősebb kezdőjüket tudták pályára küldteni, Fomenko kapitány betehette Konopljankát és Jarmolenkót is, két legképzettebb játékosát.

Jól is kezdtek az ukránok, Neuernek már az ötödik percben bravúrral kellett védenie, a bal felsőből szedte ki Konopljanka helyezett lövését.

Az első percek után hamar magukra találtak a világbajnokok, és még a 20. perc előtt pontrúgás után szerezték meg a vezetést. Kroos ívelte be a szabadrúgást, a pótközéphátvéd Mustafi nehezen védhetően stukkolt a léc alá.

A gól után támadásban maradtak a németek, de az ukránok egyáltalán nem estek kétségbe, remek ellentámadásokat vezettek. Kacseridi fejesét is ügyesen tolta fölé Neuer, ez volt a második nagy védése.

A 30.-ban újra a németeken volt a sor, ezúttal Khedira lőtt nem távolról, de Pjatovnak sem volt rossz napja, ő védett.

Bő öt perc, ismét német helyzet: Jarmolenko indítása után Konopljanka akart középre adni, a labda elakadt Boatengben, és a gólvonal felé pattant. A középhátvéd valahogy felszabadított, a vonalról húzta ki a gólba tartó labdát. A gólkamerán aztán megmutatták, a labda bőven nem volt bent, a Bayern-védő még várhatott is volna úgy 15 centit.

A félidő hajrájára beszorultak a németek, az ukrán jobbszárny egészen parádésan küldte el Hectort és segíteni érkező társait, de a beadás nem volt jó senkinek.

Félidőre maradt az 1-0, de lehetett volna 2-1 is, vagy még több, az Eb legszínvonalasabb félidején voltunk túl. A német volt az első csapat ezen az Eb-n, ami vezetése után nem állt vissza, és erőltette a második gólt. Az ukránok ezt ügyesen igyekeztek is kihasználni, de egy klasszis csatár hiányzott. Sevcsenko már csak a kispadon ült, másodedzőként.

A szünet után is maradt az iram, de érezhetően összekapta mindkét edző a csapatát, így a hetvenedik percig jóval kevesebb volt a helyzet. Neuernek és Pjatovnak is egy-egy nagyot kellett védenie, a német Rakickij távoli lövését szedte ki, az ukrán Khediráét, a 61. percben, öt perccel a Neuer-hárítás után.

Pjatov kapott munkát a 75.-ben, egy kicsit túljátszott akció végén Müller lőtt messziről, az ukrán kapus oldalra tudta ütni a labdát.

A végére sajnos a meccs ellaposodott, a németek fölénybe kerültek, jobban bírták erővel, az ukránok eléggé elfáradtak. A világbajnok nem erőltette, csak járatták a labdát, passzolgattak, főleg hátul.

A 86.-ban azért Özil bebiztosíthatta volna, nagyszerű labdát kapott, középen ment, ziccerben, de a jól kimozduló Pjatovba rúgta a labdát.

Arról aztán a kamera is lemaradt, hogy Mustafi a saját kapuját is célba vette: átfejelte a labdát a kifutó Neueren, az volt a szerencséje, hogy a kaput sem találta el.

Az utolsó percekre, a 89.-ben beállt Schweinsteiger, és mint kiderült, nem is hiába. A 92. percben a teljesen kinyíló ukránokat megkontrázta a világbajnok. Özil a saját térfeléről indulva futott be nagy labdát, a középre kanyarítása egyszerűen pazar volt, Schweinsteiger meg dropból behelyezte, ahogy kell. Szinte már a középkezdésre sem volt idő, Németország az Eb első kétgólos győzelmét aratta.

Vezeti vele a C csoportot is, ugyanúgy 3 pontja van, mint a lengyeleknek, de eggyel több gólja. Az északírek harmadikok, Ukrajna negyedik.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM