Emberöléssel vádolják az orvost a kameruni válogatott futballista halála miatt

2016.06.30. 23:51 Módosítva: 2016.06.30. 23:52

Patrick Ekeng 2016 május 6-án, egy román elsőosztályú bajnoki mérkőzésen lett rosszul, halálát szívproblémák okozták. A román államügyész a most zajló perben emberöléssel vádolta meg a futballistát kórházba szállító mentő orvosát.

A vádirat szerint a doktornő meg sem próbálta megmenteni a középpályás életét, a kórházban pedig már hiába tettek meg mindent, nem tudtak rajta segíteni.

A kétszeres kameruni válogatott játékos a Dinamo Bucuresti-FC Viitorul Constanța mérkőzés második félidejében csereként lépett pályára, és összesen hét percet játszott, mielőtt összeesett. A boncolás szerint több különböző, súlyos szívprobléma okozta halálát, ám az ügyész szerint "még ha Patrick Ekeng szívproblémák miatt is halt meg, Elen Duta indokolatlan tétlensége a túlélés minden esélyétől megfosztotta őt."

Nem mérte fel a futballista állapotát, és nem tett kísérletet az újjáélesztésére.

Az ügyészi hivatal által idézett bűnügyi orvosszakértők véleménye szerint a hasonló szívproblémákban szenvedő emberek 95%-a túléli a hirtelen szívmegállást, amennyiben 60 másodpercen belül megkezdik a defibrillátoros újjáélesztést.

"Ezt követően a túlélés esélye minden eltelt perccel 5,5 százalékkal csökken" - idézte a szakértőket az államügyész.

A huszonhat éves játékos a televízióban is közvetített bajnoki mérkőzés 70. percében esett össze, és két órával a kórházba szállítást követően nyilvánították halottnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport