Európa-bajnokság 2016

Spanyolország Spanyolország

A spanyolok a 2014-es brazíliai világbajnokságon annyira leszerepeltek, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ők az Eb-címvédők, ráadásul kétszeresen is. 2012 és 2008 előtt pedig 1964-ben is ők lettek Európa legjobbjai, emellett egy-egy ezüstérmük van még, ha most nyernének, az első válogatottként triplázhatnának. A mostani torna a tizedik Európa-bajnokságuk lesz.

  • A FIFA világranglistáján a 6., az Elo-rangsorban a negyedik helyen állnak.

Van mit feledtetni

Az, hogy Vicente del Bosque a 2014-es világbajnoki leszereplést szövetségi kapitányként  túlélte , egy kisebbfajta csodával ér fel. A 65 éves kapitány – úgy tűnik – tanult akkori hibájából, és ha nem is alaposan, de azért megfiatalította a keretet (a 35 éves Iker Casillas és Aritz Aduriz sokat dob az átlagéletkoron).

Nagy kérdés lesz, hogy a kapuban Casillas vagy David de Gea kezd-e majd, előbbi az elmúlt években inkább már csak potyákkal tűnt ki, míg De Gea kiváló volt a Manchester Unitedben is, itt az ideje, hogy végleg megkapja a kezdő helyet a válogatottban.

Velük játszanak a D csoportban

  • Június 13., 15.00, Csehország
  • Június 17., 21.00, Törökország
  • Június 21., 21.00, Horvátország

A védelem betonbiztos, a két szélen két kezdősort is ki tudnak állítani, és ha nem sérül meg Gerard Piqué és Sergio Ramos, középen sem lehet gondjuk. A középpálya is teljesen rendben van, Xavi ugyan visszavonult már a válogatottól, a 2012-ben nagyon hasznos Juan Mata pedig némi meglepetésre kimaradt a keretből, de hiányposztjuk így sincs – a talán utolsó nagy tornáján játszó Andrés Iniesta mellett ott lesz Cesc Fábregas, a válogatottban elég sok gólt szerző David Silva, a labdaszerzésben pótolhatatlan Sergio Busquets, és akkor a fiatalabb sort képviselő Kokéról, Iscóról, Thiagóról, vagy épp a szezon két felfedezettjéről, Lucas Vázquezről és Saúl Niguezről még nem is beszéltünk.

Elöl viszont gondban lehetnek, miután Diego Costa, illetve a 2012-es Eb gólkirálya, Fernando Torres sem tart velük. Őket leginkább a Juventusban rengeteget fejlődő Álvaro Moratának, illetve az Athletic Bilbao nagyon későn beérő, már 35 éves támadójának, Aritz Aduriznak kell majd pótolnia, de amilyen erős a keret mögöttük, nem lehet probléma, hogy formába lendüljenek.

Három játékos, aki fontos lehet

  • Bármekkora legenda is Iker Casillas, már régen nem lehet rá alapozni, sokkal több hibát követ el, mint ami ezen a szinten megengedhető, így ahhoz, hogy jól szerepeljenek a spanyolok, David de Geának kell a kapuban állnia. Már csak azért is, mert sorban háromszor lett a Manchester Unitednél az Év Játékosa, míg a BBC Match of the Day műsorától ugyancsak sorban harmadszor kapta meg az év védése-címet.
  • A középpályán Cesc Fábregas, Sergio Busquets és Andrés Iniesta elég rutinos magot alkot majd, közülük utóbbi lehet a legfontosabb, mert neki kell majd a némileg gyengélkedő támadójátékot megszerveznie.
  • Aritz Aduriz az idény szenzációja, hiszen ritkán kap el olyan formát valaki 35 évesen, hogy hirtelen egy olyan erős válogatottba is bekerüljön, mint a spanyol, mégis, inkább Álvaro Morata lehet az, aki a gólokat lövi majd a csapatban. A 23 éves csatár tavaly 15, idén 12 gólt lőtt a Juventusban, de annyit fejlődött, hogy a hírek szerint a Real Madrid vissza is vásárolná az olasz bajnoktól. Persze azért még talán időben Nolito is bejelentkezett két-két góllal a bosnyákok és a koreaiak ellen az Eb előtt.

Az edző

2008-ban vette át a spanyol válogatott Vicente del Bosque, aki előtte a Besiktasnál és a Real Madridnál dolgozott, utóbbival két bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját nyert. A válogatottnál is jól kezdett, az Eb-győztes csapatot kapta meg, amivel két évvel később világbajnok lett, 2012-ben pedig megvédte a válogatott Eb-címét. 2014-ben viszont rettenetesen szerepelt a világbajnokságon, de kapott még egy esélyt, és a selejtezők alapján sikerült is felráznia a keretet a játékosként ötszörös spanyol bajnok és négyszeres kupagyőztes sportembernek.

Meddig juthatnak?

A csoportjukban ők a befutók, de az oddsok alapján is a harmadik legesélyesebbek a franciák és a németek mögött. A sorsolást elnézve, ha nyernek a csoportban, legkorábban az elődöntőben találkozhatnak egy másik csoportgyőztessel, és mivel ha Németország és Franciaország is nyeri a saját csoportját, őket elkerülik a döntőig, az sem kizárt, hogy 2008 és 2012 után sorban harmadszor mehetnek az aranyért.

A felkészülés tökéletesen alakul, Bosznia és Dél-Korea ellen együtt 9-2-es gólaránnyal nyertek.

Legutóbbi öt meccsük

  • Spanyolország-Anglia 2-0
  • Olaszország-Spanyolország 1-1
  • Románia-Spanyolország 0-0
  • Spanyolország-Bosznia-Hercegovina 3-1
  • Spanyolország-Dél-Korea 6-1