Európa-bajnokság 2016

7
Antoine Griezmann Franciaország Franciaország

Egyetlen okuk volt a franciáknak, hogy ne essenek pánikba, amikor kiderült, hogy Didier Deschamps nem viszi el a hazai Európa-bajnokságra Karim Benzemát, és a jól bejáratott csatárok közül csak az eléggé megbízhatatlan Olivier Giroud maradt bevethető: ez az ok nem volt más, mint Antoine Griezmann.

Az Atlético Madrid csatárát persze nem nagyon kell bemutatni senkinek, de az idei Eb-n tényleg világsztárrá nőheti ki magát, és ehhez még csak meg sem kell erőltetnie magát.

Griezmann sztorija persze már most is csodaszámba megy, főleg, ha tudjuk, hogy kvázi véletlenül fedezték fel.

A 25 éves csatár a közép-franciaországi Maconban született, itt is kezdett focizni, de sokkal többre vágyott, ezért apja, Alain sorra hordta a nagy francia klubok akadémiáihoz próbajátékra: próbálkoztak többek között a Lyonnál, az Auxerre-nél, a Saint-Etienne-nél és a Sochaux-nál is, de mindenhol elutasították. Az indok mindegyik helyen ugyanaz volt: a 14 éves Antoine túl alacsony és túl törékeny testalkatú volt.

Amikor épp a Montpellier-hez próbált bekerülni, a csapat elvitte egy, a Paris Saint-Germain által szervezett ifitornára.

Ám amíg a többi próbajátékon levő srác kapott rendes mezt, addig Griezmann az utcai ruháiban, így egy Jamaica feliratú pólóban játszott a többiekkel.

Eric Olhats, a Real Sociedad játékosmegfigyelője viszont nem emiatt szúrta ki.

Olhats épp egy argentin megfigyelőtúráról tért haza párizsi átszállással, amikor egy kollégája felhívta, hogy nincs-e kedve találkozni a francia fővárosban. Mivel a kolléga épp kint volt az ifitornán, csatlakozott hozzá, és tíz perc elég volt, hogy meglássa, Griezmannban bőven van tehetség. Több ideje persze nem is lett volna erre, a Montpellier ugyanis csak ennyi időre küldte pályára a 14 éves játékost.

A Real Sociedad és Olhats szerencséjére sem a Lyon, sem a Montpellier nem akarta leigazolni Griezmannt, így könnyedén meg tudták szerezni, még úgy is, hogy eleinte abban sem voltak biztosak, hogy beleillik-e a Sociedad akadémia-rendszerébe.

Griezmann viszont tökéletesen bevált, már 19 évesen be is mutatkozott a felnőtt csapatban, ennek ellenére megmaradt átlagos játékosnak: a Sociedadban 201 meccsen 52 gólig jutott, ami nem kiemelkedő mutató, igaz, ebből 31-et a csapatnál töltött utolsó két szezonjában lőtt.

Az átütő siker 2014-től jött, amikor az Atlético 30 millió euróért megvásárolta a játékjogát. Azóta két szezonban 107 meccsen 57 gólt lőtt, 27 válogatott mérkőzésen pedig 7-szer volt eredményes. Ez volt a második alkalom, amikor felfedezték, hiszen a Sociedadban élete végéig lőhette volna a szezononkénti 15-20 gólt, senkit nem érdekelt volna különösebben. Talán a válogatottba eljutott volna, de nem lett volna alapember.

A legfontosabb mutatója viszont talán nem is ez a gólmennyiség, hanem az, hogy rendkívül fontos gólokat lő. Az előző szezonban 11-szer lőtt győzelmet érő gólt a bajnokságban, ezzel első volt a spanyoloknál, de a Bayern München elleni BL-elődöntőben is ő lőtte az Atleti továbbjutását érő gólt idegenben.

Az a kiegyensúlyozottság és hatékonyság, amivel most játszik, elképesztően magas szintre emeli. Mindig megvan benne a tudás, de fontos, hogy friss, pihent tudjon maradni. Még nagyon fiatal, de erre figyelnie kell

– mondta róla még májusban Deschamps, a francia szövetségi kapitány, rámutatva, hogy még 25 évesen is, tényleg befutva talán kicsit túlhajtja magát Griezmann, hogy bizonyítsa, hányan tévedtek, amikor 14 évesen elhajtották az akadémiájukról.

Ezek után mi is lehetne nagyobb elégtétel számára, mint ha hazai pályán vezethetné Eb-címre a francia válogatottat?