Nem csak a rendőrség tehetett az angolai stadionkatasztrófáról

2017.03.29. 19:10

Az angolai elnök, José Eduardo dos Santos által elrendelt vizsgálat megállapításai szerint több felelőse volt a hivatalosan 17 életet követelő februári stadionkatasztrófának.

"A vizsgálatot lefolytató bizottság megállapította a tartományi labdarúgó-szövetség (APF), a rendező Santa Rita labdarúgóklub, a stadion üzemeltetője, valamint a biztosítást végző rendőri szervek közös felelősségét" -közölte szerdán Carlos Mendes Samba helyettes kormányzó, a vizsgálat vezetője.

A jelentésben szerint az érintettek között "rossz volt a kommunikáció", így képtelenek voltak kezelni a Santa Rita-Recreativo Libolo bajnoki mérkőzésre bejutni próbáló tömeget. A meccs az élvonal idei szezonjának nyitómérkőzése volt.

A tanúk beszámolói szerint a pánikot a rendőrök okozták azáltal, hogy a tömeg feloszlatására gázspray-t vetettek be. A vizsgálat ugyanakkor ezeket a beszámolókat nem erősítette meg, legalábbis az elhunytak szervezetében nem találták erre utaló nyomokat. Ez természetesen nem zárja ki, hogy az alkalmazott módszer hozzájárult a végzetes pánikhoz, ám az első vizsgálat megállapításaihoz képest valamelyest csökkenti a rendőrség felelősségét az ügyben.

Az utóbbi évek legsúlyosabb afrikai stadionkatasztrófájában a hivatalos jelentések szerint 17 ember halt meg, 58-an pedig megsérültek, ám a sérültek ellátásában segédkező orvosok legalább 25 halálos áldozatról tájékoztatták a helyszínen lévő újságírókat.

Az angolai első osztályú bajnokság nyitómérkőzését hatalmas várakozás előzte meg, amire sem a rendező klub, sem a rendőrség nem volt felkészülve, így képtelenek voltak megfelelően reagálni arra, amikor a stadionon kívül várakozó drukkerek egy része a meccs kezdetekor megrohamozta az egyik bejáratot.

A rendőrség végül könnygázt vetett be, eközben több embert agyontapostak, akik elestek a tömegben. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport