Meghalt Platiniék Eb-győztes kapitánya

2020.03.26. 19:14

Meghalt az 1984-ben Európa-bajnok francia futballválogatott szövetségi kapitánya, Michel Hidalgo.

"Edzőként a csúcsra emelte Franciaországot" - írta a 87 évesen, csütörtökön elhunyt szakvezetőről Michel Platini, aki a sikerrel zárult Eb-n kilenc találattal lett gólkirály. Platini szerint Hidalgo megengedte nekik, hogy kibontakoztathassák egyéni képességeiket és tehetségüket.

Hidalgo 1976 és 1984 között irányította a franciákat, a csapat története első nagy tornáját nyerte vele. Előtte két évvel a vb-n elődöntőig jutottak, csak tizenegyesekkel kaptak ki a nyugatnémetektől egy legendás meccsen.

hidalgo

Hidalgo 75 meccsen ült a kispadon, harmadik az örökrangsorban Raymond Domenech és a jelenlegi szövetségi kapitány, Didier Deschamps mögött.

Hidalgo játékosként támadó középpályás volt, 1952 és 1966 között a Le Havre, a Reims és az AS Monaco színeiben futballozott, volt francia bajnok és kupagyőztes is. Az 1956-os BEK-döntőn gólt is szerzett, de csapata, a Reims 4-3-ra kikapott a Real Madridtól.

Miután távozott a kapitányi posztról, a válogatott technikai igazgatójaként dolgozott tovább, majd 1986 és 1991 között az Olympique Marseille sportigazgatója volt. (MTI/)ndex)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport