Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kamerun ellen rekorder lett Dani Alves

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre tudósítása a 2022-es katari világbajnokság pénteki játéknapjáról.

    Köszönjük egész napos kitartó figyelmüket, tartsanak velünk holnap is!

    A mai játéknap legfontosabb eseményeiről készült képeket ide kattintva tudja megnézni.

  • Elképesztő izgalmakat hozott a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik, egyben zárófordulója. Portugália és Brazília megnyerte a csoportját, Dél-Korea és Svájc pedig a második helyen jutott tovább a legjobb 16 közé. 

    • Dél-Korea–Portugália 2–1
    • Ghána–Uruguay 0–2
    • Kamerun–Brazília 1–0
    • Szerbia–Svájc 2–3

    Szombaton elkezdődik az egyenes kieséses szakasz, két találkozót rendeznek. Az A csoport első helyezettje, Hollandia a B csoport másodikja, azaz az Egyesült Államok ellen nyitja meg a napi futballprogramot. Este nyolc órától a C jelű négyest megnyerő Argentína a D csoportból másodikként továbbjutó Ausztráliával csap össze.

    • 16:00 Hollandia–Egyesült Államok
    • 20:00 Argentína-Ausztrália
  • A találkozókon a kameruni vezető gól megszerzését követően már egyik együttes sem tudott újabb góllal változtatni az eredményeken, így Svájc 3–2-re legyőzte Szerbiát, Kamerun pedig 1–0-s sikert aratott Brazília ellen. 

    Az afrikai együttes azonban ennek ellenére is búcsúzik a katari tornától, akárcsak Szerbia, Brazília és Svájc pedig a nyolcaddöntőben folytatja.

  • Már az összes szurkoló kezdett belenyugodni a 0–0-s döntetlenbe, amikor a 90+2. percben Kamerun megszerzi a vezetést Brazília ellen, Vincent Aboubakar fejjel talál a kapuba. 1–0!

    Gólja mellé azonban mezlevételért a második sárga lapját is megkapta a támadó, akit így a találata után azonnal ki is állít a játékvezető, ő azonban ezt láthatóan mit sem bánja... 

  • Egy világbajnokságon gólt szerezni minden futballista számára álom, az azonban, hogy több tornán is eredményes valaki, meglehetősen ritka. Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi azonban a legutóbbi három vb mindegyikén eredményes tudott lenni, az előkelő listára pedig a Szerbia ellen betaláló Xherdan Shakiri is feliratkozott a mai találatával. 

  • A szerb válogatott fiatal támadóját, Dusan Vlahovicsot az elmúlt napokban ízekre szedte a sajtó, egy újságcikk ugyanis azt állította, hogy a Juventus csatára a nemzeti együttes kapusának, Predrag Rajkovicsnak a feleségével bújhatott ágyba.

    A vádakat végig tagadta Vlahovics, Svájc elleni gólörömével pedig vélhetően minden rosszakarójának egyértelmű üzenetet küldött: köszöni szépen, békén lehet hagyni!  

  • Dél-Korea 2–1-re legyőzte a H csoport utolsó fordulójában Portugáliát, így hiába győzte le Uruguay 2–0-ra a ghánaiakat, mégis búcsúztak a dél-amerikaiak a tornától. 

    Ezt pedig nem minden uruguayi játékos viselte méltósággal, a lefújást követő percekben ugyanis Edison Cavani az öltöző felé sétálva a VAR, azaz a videóbíró miatt kihelyezett képernyőt vette célba, az állványt nemes egyszerűséggel fellökte dühében. 

  • Éppen csak hogy elkezdődött a második játékrész, a svájci csapat ugyanott folytatja, ahol az első félidő végén befejezte, a 48. percben ezúttal egy gyönyörű Ruben Vargas-sarkazást követően Remo Freuler lő a kapuba. Szerbia–Svájc 2–3!

  • Folytatódnak a találkozók, kezdődik a második félidő! A G csoport találkozóin a Kamerun–Brazília 0–0-ról, míg a Szerbia–Svájc 2–2-ről folytatódik. 

    A félidőben egyik találkozón sem cseréltek a szövetségi kapitányok, a kezdő tizeneggyel lép pályára a második játékrészben is mindkét együttes. 

  • Hvang Hi Csan az összes sorozatot figyelembe véve 474 percet játszott az idei szezonban. Ezeken a meccseken 9 lövéssel próbálkozott, amelyből 4 lövés talált kaput, gólt azonban nem szerzett a dél-koreai csatár.

    Ezzel szemben a vébén 24 percet töltött eddig a pályán, 1 lövéssel próbálkozott, amely nemcsak hogy kaput talált, de győztes gólt ért Portugália ellen, ezzel pedig a legjobb 16 közé lőtte Dél-Koreát.

  • A dél-koreai labdarúgó-válogatott a 91. percben szerzett találatnak köszönhetően 2–1-re legyőzte Portugáliát a H csoport zárómérkőzésén, ezzel csoportmásodikként bejutott a legjobb 16 közé a katari világbajnokságon.

    A 65. percben lecserélt Cristiano Ronaldo Hvang Hi Csan gólját már csak a kispadról nézte végig, de láthatóan felzaklatta a Wolverhampton Wanderers csatárának találata.

  • Az első félidőt követően mindkét párosítás együttesei döntetlennel vonulhatnak az öltözőbe: Szerbia 2–2-es döntetlenre áll Svájc ellen, míg Kamerun és Brazília összecsapásán egyelőre 0–0 az állás. 

    Amennyiben a második játékrészt követően is döntetlen marad mindkét találkozó, Brazília mögött Svájc jut tovább a csoportból. 

  • Nem állnak le a csapatok, Szerbia góljára ezúttal Svájc válaszol rövid időn belül, a 44. percben Breel Embolo egy középre adott labdát helyezett a szerb kapuba, ezzel már 2–2, ismét továbbjutásra áll Svájc! 

  • Ahogyan arról az Index is beszámolt, néhány nappal ezelőtt ismét kórházba került Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé, a legendás brazil futballista. A 82 esztendős labdarúgó daganatos kezelése nem volt hatásos, újabb tünetek jelentkeztek nála. 

    Mint kiderült,

    DUZZANATOK ÉS ÖDÉMÁK JELENTEK MEG a TESTÉN, „DEKOMPENZÁLT SZÍVELÉGTELENSÉGET” IS MEGÁLLAPÍTOTTAK NÁLA A SAO PAULÓ-I ALBERT EINSTEIN KÓRHÁZBAN.

    Bár állítólag Pelé a lehetőségekhez képest jól van, a Kamerun elleni találkozót megelőzően a brazil drukkerek üzentek a legendás csatárnak.

    Nem is akárhogyan, egy különleges drónshow-n ugyanis

    Pelé mezét varázsolták az égre a szimpatizánsok, egy jobbulást felirattal kísérve. 

  • A 35. percben megfordítja a mérkőzést Szerbia. A középpályán megszerzett labdával gyors kontrát vezethettek a szerbek, úgy tűnt azonban, hogy a svájciaknak sikerül kivédekezniük a helyzetet, Shaqiri azonban elcsúszva rosszul passzolt, így az üresen álló Vlahovics elé tálalt, aki ballal a bal kapufa mellé lőtt.

    35. perc, 2–1.

  • Félórányi játékhoz érkezve 1–1-re áll Szerbia és Svájc. Az első gólt a négy éve győztes találatot szerző Shaqiri szerezte, az egyenlítőt a 2018-ban vezető gólt jegyző Alekszandar Mitrovics. Ahogyan akkor, most is Dusan Tadics passzából!

  • Hiába a svájci vezetés, a mérkőzés egy pillanatra sem lassul, a szerb válogatott pedig a 26. percben egyenlíteni tud: Dusan Tadics beadását követően Alekszandar Mitrovics fejeli a kapuba védhetetlenül a labdát, 1–1.

  • Ismét Xherdan Shaqiri lehet a svájciak hőse, a koszovói születésű svájci támadó ugyanis a találkozó 20. percében újra eredményes tud lenni Szerbia ellen, így Szerbia–Svájc 0–1

  • Hiába jutott tovább könnyedén a csoportjából a portugál válogatott, így a csapatkapitány Cristiano Ronaldo is, a támadó a Dél-Korea ellen 2–1-re elveszített találkozón nyújtott teljesítményére mindössze 5,11 pontot adott a WhoScored.com szakportál, amely egyben a katari torna 5. legrosszabb teljesítménye eddig a lap szerint – már ami a mezőnyjátékosokat illeti. 

    Ronaldónál rosszabban csak négy védő teljesített a vb-n, közülük ketten Costa Rica válogatottjából kerültek ki, illetve egy walesi és egy ghánai hátvéd szerepel a korántsem hízelgő „top 5”-ben. 

  • A visszaszámlálás megvolt, a bíró adná is a jelet, de a fehér mezes svájciak még tanakodtak a pálya közepén, és még az operatőrök sem mentek le...

    Rögvest be is kezdtek cserébe a pályán utána...

  • A katari világbajnokság G csoportjában elstartolt az amerikai Ismail Elfath vezette Kamerun–Brazília-találkozó és az argentin Fernando Rapallini által dirigált Szerbia–Svájc-összecsapás is. 

  • A bemutatásoknál óriási füttyszó fogadta a svájciak középpályását, Xherdan Shaqirit.

    Az előzmények: a 2018-as világbajnokságon az ebben a párharcban a hajrában fordító svájciak játékosa a hozzá hasonlóan eredményes Granit Xhakával közösen albán jelképpel ünnepelték a 90. perces találatot, kiváltva a rivális szurkolóinak nemtetszését (hogy finoman szóljunk).

  • Miután Kamerunnal szemben kétgólos előnyről ikszeltek, Dusan Tadicsék már csak akkor juthatnak tovább, ha megverik a hárompontos Svájcot, és a két európai gárdát egyaránt legyőző brazilok nem kényelmeskedik el a Kamerun elleni találkozót. 

  • Már a Szerbia–Svájc-összecsapás helyszínén vagyunk, a 974 konténerből összeállított és erről elnevezett stadionban. Ezt a létesítményt látogathattam meg legkésőbb, és meglepve tapasztaltam, hogy milyen fokozott biztonság van itt még a többi helyszínhez képest is. Ezt akkor Lionel Messiéknek tulajdonítottam, de most is megvizsgálták detektorral a buszunkat, tehát ez valójában a helyszín sajátja.

  • A 2022-es világbajnokságon még nincs (és lehet nem is lesz) olyan csapat, amely mindhárom meccsét megnyerve, 100 százalékos mérleggel jutott tovább a csoportból. Erre már csak egyetlen válogatottnak van esélye:

    Brazíliának.

    A dél-amerikaiak este 20 órától lépnek pályára Kamerun ellen.

  • Dani Alves a világbajnokságok tekintetében minden idők legidősebb brazil csapatkapitányaként lép pályára, a ma 20 órakor kezdődő, Kamerun elleni találkozón a G csoportban. 

    A katari tornán eddig lehetőséget nem kapó 39 éves védő mellett meglehetősen tartalékosan, ám így is bivalyerős csapattal áll fel Brazília. 

    Íme a kezdők: 

    Kamerun: Epassy – Nouhou, Ebosse, Wooh, Fai – Kunde, Anguissa – Noumi Ngamaleu, Choupo-Moting, Mbeumo – Aboubakar 

    Brazília: Ederson – Telles, Militao, Bremer, Dani Alves – Rodrygo, Fred, Fabinho, Anthony – Martinelli, Jesus 

  • Magyar idő szerint 20 órakor kezdődik a csoportkörök utolsó két mérkőzése: Kamerun Brazíliával csap össze, az európai válogatottak csatáján pedig Szerbia és Svájc találkozik.

    Ezekkel a kezdőkkel futnak ki a csapatok a pályára:

    Szerbia: V. Milinkovics-Szavics – Pavlovics, Veljkovics, Milenkovics – Kosztics, Lukics, Sz. Milinkovics-Szavics–Szavics, Zsivkovics – Tadics, Mitrovics, Vlahovics. 

    Svájc: Kobel – Rodríguez, Schar, Akanji, Widmer – Freuler – Xhaka, Sow – Vargas, Embolo, Shaqiri.

  • Ön szerint Brazília mellett melyik csapat jut tovább a G csoportból?

  • Drámai véget ért Uruguay válogatottja számára a katari világbajnokság, a dél-amerikai együttes ugyanis 2–0-s, Ghána elleni győzelme ellenére sem jutott tovább a H csoportból, mivel Dél-Korea egy hosszabbításban szerzett találattal legyőzte Portugáliát (2–1).

    A találkozó utolsó perceiben, a koreai vezetés tudatában a már kispadon ülő Luis Suárez sem bírt az érzelmeivel, összetörve, könnyek között figyelte vélhetően utolsó világbajnoki találkozójának lefújás előtti perceit. 

    A H csoportból Portugália és Dél-Korea jutott tovább, míg Uruguay és Ghána búcsúzott a tornától. 

  • A Ghána–Uruguay-találkozó első két dél-amerikai gólját Giorgian de Arrascaeta szerezte az első félidőben, amire korábban csak két alkalommal volt képes uruguayi futballista vb-n – 1930-ban Juan Peregrino Anselmo Jugoszlávia ellen, 1950-ben pedig Oscar Miguez Bolívia ellen duplázott az első játékrészben.

    Igazán jó hír lehetett ez a dél-amerikaiak számára, ugyanis a fent említett két évben egyaránt Uruguay lett a világbajnok, most azonban egy hosszabbításban esett dél-koreai gól miatt már biztosan nem emelhetik magasba a győztesnek járó trófeát, ugyanis a csoportkört követően búcsúztak a tornától.