Katalin
3 °C
9 °C

Már nincs tőzsdén a Manchester United

MTI
2005.06.22. 16:56
Csaknem másfél évtized után megszűnt szerdán a Manchester United labdarúgó klub részvényeinek forgalmazása a londoni tőzsdén, miután a cég csaknem száz százaléka egy amerikai befektető családi vállalkozása lett. A klubot, amely csaknem nyolcszázmillió fontos utolsó tőzsdeértéke alapján a világ legnagyobb futballegyesülete, a részvényesi és szurkolói szövetségek - nem egyszer erőszakos fellépést is kilátásba helyező - tiltakozásai ellenére néhány hét alatt felvásárolta Malcolm Glazer, a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapat milliárdos tulajdonosa.

Glazernek a szerdai állapot alapján 97,3 százaléknyi Manchester United-részvénye volt, de várakozások szerint ez hamarosan eléri a 97,6 százalékot, amikor a befektetőnek kötelező vételi ajánlatot kell tennie a még nem nála lévő papírokra.

A szerdai hatályú tőzsdei kivezetés a május eleje óta tartó kivásárlási folyamat utolsó jelentős mozzanata. Ennek eredményeként teljes egészében családi tulajdonba ment át a 14 éven át nyilvánosan jegyzett angol futballklub, vagyis a tőkepiacon már nem lehet hozzáférni részvényeihez, csak magánforgalomban.