Judit
3 °C
6 °C

Jövő csütörtökön temetik Bene Ferencet

MTI
2006.03.02. 19:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is megemlékezett Bene Ferencről, az Újpest legendás támadójáról, aki hétfőn, életének 62. évében váratlanul hunyt el.

A szervezet hivatalos honlapján terjedelmes írásban elevenítik fel a 76-szoros válogatott futballista karrierjének legemlékezetesebb pillanatait.

Az 1944. december 17-én született Bene 1961-ben mindössze 17 évesen szerződött Újpestre, majd egy év múlva már a nemzeti csapatban is bemutatkozhatott. A világ az 1964-es tokiói olimpián ismerte meg, ahol 12 gólt szerzett az aranyérmes magyar csapatban.

Bene nyolc bajnoki címet és három Magyar Kupát nyert a lila-fehér együttessel, ötször lett gólkirály. Az 1966-os angliai világbajnokságon a brazilokat 3-1-re legyőző válogatott egyik legjobbja volt. A találkozón szerzett gólját a mai napig minden idők egyik legszebb találataként emlegetik. A dél-amerikai gárdának 12 év után az volt az első veresége világbajnokságon.

Az UEFA krónikása szerint Bene igazi hős volt, aki sportszerűségével mindig jó példát mutatott a fiataloknak.

Rendkívül sikeres pályafutásának befejezéseként Finnországban játszott, Magyarországon a Volán, a Soroksár, majd a Kecskeméti SC együtteseit erősítette, még negyvenen túl is játszott.

Edzőként Újpesten, Norvégiában, a női válogatottnál és az olimpiai csapatnál pályaedzőként tevékenykedett.

A klasszist jövő csütörtökön, 14 órakor kísérik utolsó útjára a Megyeri úti temetőben. Bene Ferencet - akit 2005-ben Újpest díszpolgárává avattak - az Újpest FC, a IV. kerületi önkormányzat, a Belügyminisztérium, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.