Ismét indul egy kenyai sífutó a téli olimpián

MTI
2001.12.24. 13:09
A naganói téli olimpia után Salt Lake Cityben (február 8-24.) is rajthoz áll Philip Boit, kenyai sífutó. Boit Japánban 10 km-en az utolsó, 97. helyen végzett, és meglehetősen nagy derültséget keltett csetlő-botló "stílusával". A 30 éves versenyző azonban most már egyáltalán nem bánja, hogy ezt a sportot választotta.

"Eleinte húsz perccel az addigi utolsó mögött értem célba, sőt, egyszer eltévedtem a pályán, és helikopterrel indultak a keresésemre. Most viszont már élvezem a síelést - mondta. - Magam is meglepődtem azon, hogy egyre jobban szeretem csinálni azt, amibe annak idején csak a tréfa kedvéért vágtam bele."

A kenyai sífutót (illetve a tartalék Henry Bitokot) Naganóban egy sportszergyártó cég támogatta, amely azonban a szereplését követő negatív hangvételű újságcikkek miatt a játékok után felbontotta az együttműködést. Az afrikai ország olimpiai bizottsága (NOCK) végül 20 ezer dollárt kapott a NOB-tól, így az elmúlt másfél évben már egy finnországi edzőtáborra is volt pénz.

Kipchoge Keino, a NOCK elnöke szerint a jövőben egyre komolyabban kell foglalkozni a téli sportokkal: "Változnak az idők. Nem támaszkodhatunk állandóan sikeres közép- és hosszútávfutóinkra. Előbb-utóbb sífutásban is lesz esélyünk."

Annak ellenére, hogy tisztában van képességeivel, Boit egyetért Keinóval: "Mivel Nagano után két évig nem tudtam edzeni, Salt Lake Cityben még nem várható tőlem jó eredmény. Ha azonban sikerül megvalósítani a felkészülési programot, akkor 2006-ban, Torinóban akár még az éremszerzés sem elképzelhetetlen."

Boit mellett Salt Lake Cityben még egy kenyai rajthoz áll: Richard Rono sílövészetben indul.