Kedden dönt a Parlament az olimpiai pályázatról

MTI
2002.01.30. 17:12
Budapest, illetve Magyarország Közép-Európa gazdasági és kulturális központjává szeretne válni, s ebből a szempontból a 2012-es olimpia megrendezése nem cél, hanem eszköz. Erről Deutsch Tamás beszélt az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagjai előtt Budapesten, hozzátéve: "Az Országgyűlés kedden dönt arról, hogy benyújtsuk-e a pályázatot".
- Meggyőződésünk, most jött el az idő, hogy a több mint 100 éves álom valóra váljon. 2012-ben képesek leszünk arra, hogy otthont adjunk a nyári olimpiának - mondta az ifjúsági és sportminiszter. - Az országban széles összefogás jött létre a kandidálással kapcsolatban.
Deutsch hangsúlyozta: a gazdaság fejlődési üteme, valamint a következő 10 év fejlesztési tervei teszik lehetővé, hogy Magyarország pályázzon a rendezésre.
- Függetlenül attól, hogy megkapjuk-e az olimpiát vagy sem, a beruházások 80 százaléka így is, úgy is elkészül, mégpedig többségében a köz- és magánszféra együttműködése révén. Például új metróvonalak, hidak épülnek, s megújul a ferihegyi repülőtér is.
Az esélyekkel kapcsolatban megjegyezte: 2012-ben Magyarország lesz olyan színvonalon, mint Barcelona volt 1992-ben, illetve Athén 2004-ben, ráadásul az ötkarikás mozgalomnak óriási hagyományai vannak.
- Sok függ attól, hogy a NOB 2012-t illetően európai színhelyben gondolkodik-e. A régiónk még soha sem adott otthont olimpiának. Azok az európai országok, akik velünk együtt 10 év múlva szintén megrendeznék a játékokat, már voltak házigazdák - érvelt Deutsch Tamás. - Az üzleti lehetőségeket tekintve sem állunk rosszul, hiszen a térségben a magyar gazdaságnak vannak a legjobb mutatói.