A szervezők hibájából halt meg a szerelő

MTI
2002.02.08. 15:28
Victoria-állam halottkémének jelentése szerint elkerülhető lett volna a tragédia a tavalyi Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon, de ennek ellenére nem fenyegeti veszély a március 3-i melbourne-i szezonnyitó futam megrendezését.
Graeme Johnstone állítja: a szervezők tudatában voltak annak, hogy a pályáról kirepülő alkatrészek súlyos balesetet okozhatnak az alacsony védőháló miatt. A 2001. március 4-i versenyen a német Ralf Schumacher (BMW-Williams) és a kanadai Jacques Villeneuve (BAR-Honda) ütközése után az egyik autó kereke eltalálta Graham Beveridge pályamunkást, aki a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.
"Az Ausztrál Motorsport Szövetség már hónapokkal a 2001-es verseny előtt tudatában volt a veszélynek. Az óvintézkedéseket meg kellett volna tenni a futam előtt" - szerepel Johnstone beszámolójában.
Jim Kennan, a tragédia körülményeit elemző szakértő néhány héttel ezelőtt azt állapította meg, hogy a kerék 145-175 km/óra közötti sebességgel repült, és tulajdonképpen az 52 éves áldozat "mentette meg" a körülötte állókat: ha nem őt találja el, akkor a nézők közé zuhanva még súlyosabb tragédiát okozott volna. Ugyancsak köze van a történtekhez annak, hogy az Albert Park pályájának védőkerítése mindössze 2.5 m magas, szemben például a silverstone-i 5 m-es dróthálóval.
Ron Walker, az Ausztrál Nagydíj lebonyolításáért felelős társaság vezetője pénteken azonban kijelentette: a halottkém elmarasztaló jelentése ellenére biztos, hogy március 3-án Melbourne-ben megrendezik a 2002-es szezon első futamát.