A NOB elégedett a pekingi előkészületekkel

MTI
2002.04.30. 14:52
Pozitív képet alkotott magának a pekingi előkészületekről a NOB koordinációs bizottsága, amely három napot töltött a 2008-as nyári olimpiának otthont adó kínai fővárosban.

- Lenyűgöző az az előrelépés, ami ilyen rövid idő alatt történt - jelentette ki Heinz Verbrüggen, a testület vezetője, aki szerint megnyugtató, hogy az építkezések már el is kezdődtek, a szálláskérdés megoldására pedig megfelelő tervek készültek.

A szervezőbizottság (BOCOG) többek között arról számolt be, hogy a NOB takarékosságra törekvésének értelmében nem kerül sor két 10 ezer néző befogadására alkalmas csarnok létrehozására. Ezekben az eredeti elképzelések szerint röplabdameccsekre, illetve cselgáncs és tekvondo versenyekre került volna sor. A BOCOG így is 19 új létesítmény munkálatait felügyeli majd, további 13 ugyanis már áll, így azokat csak felújítani kell.

A költségvetés 23 milliárd dolláros, ebben az összegben azonban már a város korszerűsítését is szolgáló infrastrukturális fejlesztések tételei is szerepelnek. Verbrüggen látogatása során egyértelműen cáfolta azt a híresztelést, miszerint Jacques Rogge, a NOB elnöke kilátásba helyezte volna a játékok rendezési jogának elvételét, ha nem történik előrelépés az emberi jogok tiszteletben tartása terén.

- Rogge úr nem mondott ilyet - fogalmazott Verbrüggen, aki egyúttal emlékeztetett rá, hogy tavaly a NOB-tagok nagy többsége szavazott Peking házigazdaságára.