Pesti csapat nélkül a férfi kosárlabda bajnokság

MTI
2002.09.18. 12:38
A nagy múltú MAFC férfi kosárlabdacsapatának a harmadik vonalba történő visszaminősítésével eltűntek a budapesti együttesek a hazai élvonalból.
Az MKOSZ a Honvéd után azért sorolta be a XI. kerületieket is az NB II-be, mert súlyos hiányosságokat észlelt a nevezésükben. Wenczel Kristóf általános igazgató azonban vitatja a szövetség döntését, és a Duna TV-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a sportág történetében példátlan módon jogi útra tereli az ügyet.
A 60 éves klub az első kiírás óta részt vett a bajnokságban, amelyet hétszer nyert meg. Emellett 27-szer ezüstérmes és ötször kupagyőztes volt a műegyetemi együttes.
A magyar kosárlabdaélet kezdeti időszakára a Bp. Honvéd egyeduralma volt jellemző, a katonacsapat megszakítás nélkül 17-szer végzett a pontvadászat élén. A fordulat 1970-ben következett be, amikor a 217-szeres válogatott Gabányi László vezetésével a MAFC hódította el az elsőséget.
A kilencvenes években jelentősen romlott az egyesület gazdasági helyzete, a legutóbbi kiírásban az együttes az NB I alsóházának 6. helyén, azaz az összesítésben 14-edikként végzett.