A rögbi mint olimpiai szám?

MTI
2002.10.02. 13:52
- Az ötkarikás aranyérem a csúcs. Azt jelenti, hogy birtokosa a világ legjobbja. Nem akarunk kavarodást - indokolta az elképzelést a puszani Ázsiai Játékokon Mike Miller főtitkár.

Ezzel együtt az irányító testület azt tervezi, hogy a további népszerűsítés érdekében a világ számos pontján rendezne tornát.

A rögbi - 15 fős változatban - egyébként már többször szerepelt az olimpia műsorán, így 1900-ban, 1908-ban, 1920-ban és 1924-ben is rendeztek ötkarikás versenyeket ebben a sportágban. A "száműzetésre" azután került sor, hogy a második párizsi játékokon a francia és az amerikai csapat tagjai csúnyán összeverekedtek.

A NOB programbizottsága a pekingi seregszemle műsorát illetően a baseball, a softball, valamint az öttusa kihagyását, illetve a hétfős rögbi mellett golf felvételét javasolja. Emellett több sportággal - így az ökölvívással, a vitorlázással és a sportlövészettel - kapcsolatban versenyszám-, illetve versenyzői létszámcsökkentést indítványoz.

Az illetékesek ezen túlmenően az atlétikából a gyaloglást, a birkózásból a kötöttfogást, a kajak-kenuból a szlalom szakágat, az evezésből a könnyűsúlyú számokat, a tollaslabdából a vegyes párost, a lovassportból a három napos versenyt törölnék. A NOB végleges állásfoglalása jövő júliusban várható.