Visszavonult a négyszeres Stanley Kupa-győztes kapus

MTI
2003.05.28. 11:05
Az észak-amerikai profi jégkorongliga döntő első mérkőzésének napján jelentette be visszavonulását Patrick Roy, az NHL történetének egyik legsikeresebb kapusa.

A 38 éves sztár pályafutása során négyszer nyert Stanley Kupát: újoncként 1986-ban, majd 1993-ban, 1996-ban és utoljára 2001-ben. Első két sikerét a Montreal Canadiensszel, utóbbiakat pedig a Colorado Avalanche együttesével érte el.

Tizenegyszer szerepelt az All Star-válogatottban, ötször ő kapta a legkevesebb gólt a ligában, háromszor lett a liga legjobb kapusa, és ugyancsak háromszor választották a rájátszás legértékesebb játékosának.

- Elég volt, szeretnék többet lenni a családommal. Sok szép siker részese voltam, de már nem érzek elég motivációt. A fiam fényes jövő előtt áll, neki akarok minél többet segíteni - mondta az utóbbi években gyakran derékproblémákkal kezelt Roy, aki az alapszakaszban és a playoff-ban a játszott mérkőzések (1029, illetve 247), valamint a győzelmek számában (551, 151) egyedüli csúcstartó.

A rájátszások során összesen 23-szor védett hibátlanul, és ebben is a legjobbnak számít. Az őt követő és példaképnek tekintő Martin Brodeur éppen szerda hajnalban jegyezte 18. kapott gól nélküli találkozóját.

Roy a maga nemében úttörőnek számított azzal, hogy speciális stílust honosított meg: a közeli lövéseket nem az addig megszokott alapállásban várta, hanem inkább letérdelt a jégre.

- Nélküle szegényebb lesz a hoki, szegényebb lesz az NHL. Patrick nagyon fog hiányozni - jegyezte meg Gary Bettman, a liga elsőszámú vezetője.