Dopping használat miatt megfosztották Kelli White-ot világbajnoki aranyérmétől

MTI
2003.09.09. 23:56
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) modafinil-használat miatt figyelmeztetésben részesíti, és egyúttal megfosztja a párizsi világbajnokságon szerzett aranyérmeitől Kelli White amerikai sprintert, miután nem fogadta el a doppingesettel kapcsolatos érveit.

A döntés azonban nem jogerős, ugyanis az ügyben az amerikai doppingellenes ügynökségnek kell határoznia, amely a közeljövőben szintén meghallgatja a vb-n 100 és 200 m-en is diadalmaskodó atlétát.

Gyulai István, az IAAF főtitkára jelezte: ha az Egyesült Államokban felmentik White-ot, akkor a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) mondja ki a végső szót.

A klasszis vágtázó szervezetében a rövidebb sprintszám után talált serkentőszer ugyan nem szerepel a doppinglistán, de hatása megegyezik a tiltott stimulánsok közé tartozó efedrinével, amely szintén csökkenti a fáradtságérzetet.

A magát ártatlannak valló White - állítása szerint - kóros álmosság ellen vett be gyógyszert a 100-as döntő napján, de nem tudott arról, hogy a Provigil nevű tabletta modafinilt tartalmaz.

Az atléta 200-as döntő után adott mintájában egyébként semmilyen doppinganyagot nem mutatattak ki, ám ez nem befolyásolta az ügyet.