Huszonnégy millió eurós pályázat a párizsi olimpia előkészítésére

MTI
2003.11.04. 14:54
A költségvetés sarkalatos pontjairól a kandidáló bizottság döntött. A helyszín-kijelölő NOB-kongresszusig, 2005-ig a részletes pályázati anyag kidolgozása és prezentálása 6,9, a kommunikáció 4,4, a nemzetközi kapcsolatok ápolása 4,6, az adminisztráció pedig 7,2 millió eurót emészt fel. Váratlan kiadásokra 900 ezer euró áll rendelkezésre.

Az összeget egyenlő arányban osztják fel a fővárosi önkormányzat, a kormány, Ile-de-France régió és az együttműködő szervezetek között. A metropolisz hat fogalommal kívánja jellemezni pályázatát: összetartozás, biztonság, érdem, megfelelő szabályozás, örökség, ünneplés.

Jean-Francois Lamour sportminiszter úgy fogalmazott: a 2008-as olimpiáért folyó versengésben azért maradhatott alul Párizs Pekinggel szemben, mert vélhetően Kínának kellett következnie a sorban.

"Most viszont szeretnénk bebizonyítani, hogy mi következünk. Erről kell meggyőznünk minden NOB-tagot" - tette hozzá. Párizs mellett London, Madrid, Lipcse, New York, Havanna, Isztambul, Rio de Janeiro és Moszkva pályázik. A NOB 2005-ben határoz a helyszínről.